— І одразу на розділ “майно” подавай, — вчора почула Катя продовження розмови. — Половина квартири та половина машини твої. Чеки на куплені меблі та техніку зберіг? Теж даси. Адже сам казав, що у Катьки зарплата хороша. От нехай розщедрюється

Події України

— Сину, тобі потрібно терміново подати на розлучення і поділити майно! — Ці слова випадково почула Катя, коли допомагала свекрусы на городі.

Зміни у поведінці чоловіка почалися непомітно. Спочатку Катя просто не звертала уваги на невдоволення Олега. Потім вона порівняла поведінку чоловіка тиждень тому і сьогодні і зрозуміла, що щось не так.

Вона хотіла поговорити, дізнатися, що таке трапилося, через що він раптом почав дратуватися з будь-яких дрібниць, а часто і взагалі без приводу. Але потім вирішила не робити цього, може, Олег має просто проблеми на роботі, захоче, сам все розповість, не варто його взагалі турбувати.

Але час минав, і чоловік ставав все дратівливішим. Будь-який крок Каті він приймав у багнети. При цьому було неважливо, робила дружина щось не те чи навпаки робила саме так, як хотів Олег. Катя терпіла.

— Завтра субота, — одного вечора сказав Олег, відірвавшись від перегляду чергової серії якогось серіалу. — Мама просила приїхати, їй треба допомогти городом і в сараї прибрати.

Свекруха Каті, Ганна Сергіївна, жила у селищі за п’ять кілометрів від міста. Щоб допомогти свекрусі, Катя не відмовлялася. Вона розуміла, що жінці у такому віці нелегко обробляти навіть невеличкий город. Тому вона просто кивнула і сказала:

— Добре, поїдемо та допоможемо.
Наступного дня Катя старанно займалася городними справами, які їй доручила свекруха. Було жарко, і жінка вирішила трохи відпочити в тіні.

— А я тобі говорила,— почула Катя, підійшовши до будинку, голос свекрухи.— Не пара тобі ця дурна, не пара! Ти, хлопець, міський, інтелігентний, вуз із червоним дипломом закінчив, менеджером працюєш у добрій фірмі. А хто вона?
— Та я розумію, — погоджувався Олег.

— Якби розумів, не зв’язався б із цією сільською дівчиною, — сказала Ганна Сергіївна. — Чим вона тобі мізки запудрила? Звичайний перукар. І що? Які має перспективи? Ну, зарплата в неї хороша. А в господарки салону ще більше. Чому Катька свій салон не відкриє, а все на тітку чужу працює? Тому що її все влаштовує. Вибрала видного чоловіка, квартира від діда дісталася, першу машину купувала в кредит.

— Мамо, але вона хороші гроші отримувала, — нагадав Олег. Ти ще дивувалася. Та й неодноразово таке було. І машину вона змінила, і квартиру ми зуміли купити трикімнатну.

— Запам’ятай, сину, не вона машину змінила, а ви змінили. Нова наполовину дорожча за ту, яка була. Квартиру ви придбали, то тут двокімнатну продали, грошей додали, от і змінили.

— Ну так, — погодився Олег. — У Каті були гроші на рахунку, та в мене було трохи, ось і купили трикімнатну. Ще й батьки грошей надіслали.

— Олеже, наполегливо тиснула на сина жінка.— Твоїх не трошки. Все, що набули у шлюбі, спільне. Ти мене зрозумів? Що ти вчепився в неї? Не пара вона тобі. Скільки тобі можна говорити? Розлучатись тобі треба швидше, поки дітей не зробили. Розлучайся, а то потім ще аліменти платитимеш. Ти видний, розумний, та згадай, які дівчата раніше за тобою бігали, і донька голови селища, і донька головного інженера нашого заводу, а тобі закортіло з цією Катькою зв’язатися.

— Цікаво, — думала Катя, стоячи поруч із вікном веранди і пригнувшись, щоб ні чоловік, ні свекруха її не побачили. — Що це сталося з Олегом? Робота моя їх бачите не влаштовує? А нічого, що вона працює, і в неї багато постійних клієнтів, і заробляє вона втричі більше, ніж чоловік?

Тим часом розмова на веранді тривала:

— Значить, сину, йди в понеділок і подавай на розлучення, — вимагала мати. — Терміново подавай. Пам’ятаєш Ірочку, доньку Тетяни Василівни? Так-так, тій, яка око з тебе не спускала. Додому вона повинна повернутися. Не знаю, що там трапилося, Тетяна Василівна не розповідала, але тепер вона сама, розлучилася. Розлучайся і ти, негайно. Ірочка ця заступником директора на заводі працюватиме.

— Так, не думала я, що Олег у такому віці під мамину дудку танцювати буде, — думала Катя, причаївшись біля вікна веранди. — Свекруха, виявляється, давно вже намагається, щоби Олег зі мною розлучився. Тепер зрозуміло, чому він був такий дратівливий”

— І одразу на розділ “майно” подавай, — почула Катя продовження розмови. — Половина квартири та половина машини твої. Чеки на куплені меблі та техніку зберіг? Теж даси. Адже сам казав, що у Катьки зарплата хороша. От нехай розщедрюється.

Катя не знала, що й думати. Плану подальших дій вона не мала. Судячи зі слів чоловіка, мати його остаточно налаштувала, тож цілком імовірно, що він подасть заяву.

— І одразу на розділ “майно” подавай, — почула Катя продовження розмови. — Половина квартири та половина машини твої. Чеки на куплені меблі та техніку зберіг? Теж даси. Адже сам казав, що у Катьки зарплата хороша. От нехай розщедрюється

— Про яку половину грошей свекруха каже? — Згадуючи почуте, думала Катя. — Олег і на машину, і на квартиру зміг дати тисячі сто від сили. Меблі та техніка на мої куплені. На квартиру мої батьки додали.

Після оцінки власних витрат Катя почала думати про те, що робити далі. «Завтра до Свєти поїду. Вона точно підкаже мені, як діяти в цій ситуації, — вирішила жінка. — А поки що вдаю, що нічого не чула і нічого не знаю”.

Зі своєю подругою Світланою Катя познайомилася ще за часів студентства. Тоді вони разом винаймали квартиру. Тільки Катя навчалася в технологічному, а Світлана — в юридичному.

Наступного дня вранці Катя приїхала до подруги і все розповіла їй.

— Пам’ятаєш, я не дала тобі викинути старі документи на квартиру та машину? Ось тепер вони й знадобляться! – Почала розповідати Світлана про те, що повинна і чого не повинна робити Катя.

Катя слухала і думала, як добре мати таку подругу-юриста, яка змогла передбачити подальший розвиток подій.

— Я ще на вашому весіллі, коли зі свекрухою твоєю познайомилася, одразу запідозрила, що вона погана людина, — сказала Світлана. — Ну, а Олег? Адже він молодший у сім’ї, владна мати, ось, напевно, він і звик підкорятися. А свекруха, мабуть, тебе зовсім за дурню тримає. Вирішила, що ти розгубишся, не зрозумієш, що робити, от і вдасться обібрати тебе.

— Взагалі вона зібралася половину відібрати, — нагадала Катя.
— Половину чого? Ти забула? — здивувалася Світлана.— Припустимо, що вартість вашої квартири десь два мільйона. Свекруха домагатиметься, щоб цю суму розділили навпіл. Однак у ній є гроші, отримані після продажу твоєї квартири. Ти її одержала від діда задовго до вашого спільного проживання. Документи, що підтверджують це, я вмовила тебе віддати мені.

— Так, вмовила, а я ще не хотіла.
— Катю, яка ж ти довірлива. Якби ці документи були б у тебе, мати Олега попросила його знайти і випадково прибрати. Я думаю, що розуму б у неї вистачило. Світлана намагалася говорити з розстановкою, щоб подруга зрозуміла кожне її слово. А ще я переконала тебе скинути зі смартфона мені все щодо грошей, які тобі на квартиру батьки дали. Тобто ділити треба буде лише те, що залишиться після вирахування суми від проданої квартири діда та допомоги батьків. Точно так і з машиною. А з нею є ще одна цікава деталь.

— Яка? — Здивувалася Катя.
— А пам’ятаєш, коли ми вирушили з тобою по машину, Олег тобі шістдесят тисяч переклав? Він там ще повідомлення написав щось щодо його частки. Шукай у телефоні.

І справді, Катя знайшла повідомлення, з якого випливало, що ці гроші — єдиний внесок чоловіка у покупку автомобіля.
За тиждень Олег прийшов додому і повідомив, що подав заяву на розлучення. Він вичікуючи дивився на дружину, але Катя дивилася серіал по телевізору і у відповідь пробурмотіла щось незрозуміле.

— Ти мене чуєш? Я заяву подав на розлучення, — повторив Олег.
— Ясно. Не відриваючись від телевізора, відповіла Катя. — Я почула.

— Ти не розумієш? — обурився чоловік. — Я з тобою розлучаюся. Засідання суду відбудеться за три тижні. Майно теж ділитимемо.

— Я зрозуміла. Суд за три тижні. Реакція дружини вибила Олега з колії. Він мовчки дивився на Катю, нарешті спитав:
— Тобі що, все одно?

— Знаєш, я зараз зайнята. Повернувшись до нього, відповіла Катя. — Заяву ти подав, а не я. Вже пізно. Завтра мені рано працювати. У мене на завтра купа записів. Я лягаю спати. Виставивши чоловіка з кімнати і зачинивши за ним двері, Катя вимкнула світло і, вмостившись на ліжку, заплющила очі.

Минуло кілька хвилин, і вона почула тихий голос Олега. Прислухавшись, Катя зрозуміла, що чоловік розмовляє зі своєю матір’ю.

— Та ніякої реакції у неї. Начебто це розлучення її не стосується. Мені навіть здалося, що вона зраділа.
— Що про розподіл майна?
— Ні, не питала.

Шлюбний процес пройшов швидко і без ускладнень. Ну, а ось із поділом майна сталося багато несподіваного. Ні Олег, ні колишня свекруха не очікували на появу документів, що підтверджують походження більшої частини грошей, витрачених на придбання автомобіля та трикімнатної квартири.

А повідомлення, з якого випливало, що внесок Олега в покупку машини становив лише маленьку частину грошей, у колишньої свекрухи взагалі викликало справжню істерику. Вона репетувала і лаялася на Катю.

Замовкла Ганна Сергіївна лише після попередження судді, що якщо вона негайно не припинить, то її виведуть із зали.
При розподілі майна гроші Олег отримав того ж дня. Вийти зі скрутного становища Каті допомогла Світлана.

— Віддаси частинами. Ти добре заробляєш. Думаю, що двох років тобі вистачить, — усміхнулася подруга.
А за тиждень Каті зателефонував колишній чоловік. Спочатку вона не зрозуміла, що йому потрібне, але потім до неї дійшло. Виявляється, Олег хотів повернутися та переграти все назад.

— Знаєш що, ти мені більше не дзвони, — вимогливо сказала Катя і поклала слухавку. Вона ні про що не шкодувала. Головне, що все добре скінчилося. А своє щастя вона ще зустріне, і все буде добре.

Залишити відповідь