Індія і Китай вирішили послабити напругу: вони відводять війська від спірного кордону

Політика, Світ

Індія та Китай, у рамках нещодавно укладеної угоди про припинення військового протистояння на їх спірному кордоні в Гімалаях, почали відводити свої війська від останніх двох спірних ділянок лінії розмежування.

Про це повідомляє Reuters.

За словами джерела в індійському уряді, військові, які раніше стояли один навпроти одного у двох точках на кордоні в західних Гімалаях, почали відходити, що свідчить про закінчення чотирирічного жорсткого протистояння. Мова йде про високогірні райони Депсанг і Демчок, де індійські та китайські військові були в безпосередній близькості.

Хоча зовнішньополітичне відомство Індії поки не коментує подій на кордоні, китайська сторона підтвердила початок процесу деескалації. Речник МЗС КНР Лінь Цзянь зазначив, що “згідно з нещодавно узгодженим рішенням між Індією та Китаєм… їхні передові війська виконують відповідну роботу, наразі спостерігається поступовий прогрес”.

Раніше цього тижня Індія і Китай, які є великими регіональними суперниками з ядерною зброєю, уклали угоду про патрулювання спірного кордону, хоча деталі домовленостей не були оприлюднені.Згідно з індійськими ЗМІ, обидві країни планують завершити розведення військ та демонтаж тимчасової інфраструктури, такої як сараї та намети, до 28-29 жовтня. Вже 30-31 жовтня вони мають намір розпочати патрулювання районів, у яких кожна сторона діяла до квітня 2020 року.

Відносини між Індією та Китаєм залишались напруженими з травня 2020 року, коли внаслідок зіткнень на спірному кордоні в західних Гімалаях загинули 20 індійських і чотири китайських солдати. За останні чотири роки сусідні країни розгорнули вздовж спірної ділянки десятки тисяч військових і важке озброєння.

Раніше ми писали, що офіційний Китай стверджує, що не має інформації про направлення Північною Кореєю військового контингенту до рф.

Також нагадаємо, що голова КНР Сі Цзіньпін та прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді на полях саміту БРІКС у Казані провели перші за п’ять років офіційні переговори та домовились посилити взаємодію і співпрацю між країнами і врегулювати територіальні суперечки.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь