Ізраїль та ХАМАС оголосили 3-денне перемир’я, щоб вакцинувати дітей проти поліомієліту

Політика, Світ

Ізраїльська армія та ХАМАС домовилися про 3-денне перемир’я у Газі, щоб дати змогу провести перший раунд вакцинації 640 тис. дітей проти поліомієліту.

Про це повідомляє Reuters.

Високопоставлений чиновник ВООЗ Рік Піперкорн заявив, що кампанія вакцинації має розпочатися в неділю, 1 вересня, а паузи плануються між 6:00 і 15:00 (03:00-12:00 за Гринвічем).

За словами представника ВООЗ, кампанія розпочнеться в центральній частині Гази з трьома послідовними щоденними паузами в боях, потім переміститься на південь Гази, де буде ще одна триденна пауза, а потім північна Газа. Піперкорн додав, що була домовленість продовжити паузу в кожній зоні до четвертого дня, якщо це необхідно.

«З нашого досвіду ми знаємо, що дуже часто потрібен додатковий день або два, щоб забезпечити достатнє покриття», — сказав Майк Раян, директор ВООЗ з надзвичайних ситуацій, на Раді Безпеки ООН під час засідання щодо гуманітарної ситуації в Газі.Другий раунд вакцинації буде потрібно через чотири тижні після першого раунду, сказав Піперкорн.

«Потрібно щонайменше 90% охоплення під час кожного раунду кампанії, щоб зупинити спалах і запобігти міжнародному поширенню поліомієліту», — сказав Раян.

23 серпня ВООЗ підтвердила, що одна дитина була паралізована вірусом поліомієліту 2 типу, що стало першим таким випадком у Газі за 25 років.

«Ми готові співпрацювати з міжнародними організаціями, щоб забезпечити цю кампанію, обслуговуючи та захищаючи понад 650 000 палестинських дітей у Секторі Гази», — сказав Reuters представник ХАМАСу Басем Наїм.

Гуманітарний підрозділ ізраїльських військових (COGAT) заявив, що кампанія вакцинації буде проводитись у координації з ізраїльськими військовими «в рамках звичайних гуманітарних пауз, які дозволять населенню дістатися до медичних центрів, де будуть проводитися щеплення».

Ізраїль продовжував «цілеспрямовані та інтенсивні зусилля» щодо доставки допомоги в Газу та координації кампанії вакцинації проти поліомієліту з ВООЗ та дитячою агенцією ООН ЮНІСЕФ, заявив у X Орен Марморштейн, речник міністерства закордонних справ Ізраїлю.

Заступник посла США в ООН Роберт Вуд підкреслив, що важливо, щоб Ізраїль сприяв доступу та «забезпечував періоди спокою та утримувався від військових операцій у періоди кампанії вакцинації». Він додав, що Сполучені Штати закликали «Ізраїль уникати подальших наказів про евакуацію протягом цього періоду».

Читайте також:

На британських пацієнтах тестують перший у світі персоналізований ін’єкційний препарат мРНК  для лікування найнебезпечнішої форми раку шкіри меланоми.

Аптеки поки що не виявили зацікавленості в ініціативі Міністерства охорони здоров’я проводити в них вакцинацію.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь