Кабмін погодив часткове відновив бронювання військовозобов’язаних, аудит триває

Політика

Кабінет Міністрів погодив часткове відновлення бронювання військовозобов’язаних.

Про це повідомили в уряді України.

Відтак працівники підприємств, які отримали статус заброньованих до 31 травня цього року, зможуть безперешкодно подовжити термін бронювання на аналогічний термін. Зазначається, що це забезпечить стабільну роботу стратегічно важливих галузей економіки, зокрема тих, які працюють на оборону.

Водночас у Кабміні наголосили, що до 15 листопада триватиме аудит рішень про присвоєння статусу критично важливих підприємств, які були ухвалені за останні чотири місяці.

В уряді пояснили, що причина цього — аномальне зростання кількості критично важливих підприємств та кількості заброньованих працівників.«Це зроблено в інтересах посилення обороноздатності держави та для недопущення зловживань», — підкреслили у Кабміні.

Нагадаємо, уряд до 15 листопада 2024 року вирішив призупинити дію критеріїв та положень щодо визначення критично важливих підприємств і організацій. А президент Володимир Зеленський обурився через кількість тих, хто має бронювання.

Окрім того, Мінекономіки та Міноборони мають підготувати й презентувати урядові проєкт рішення, у якому, зокрема, передбачені:

  • порядок перевірки обґрунтованості бронювання військовозобов’язаних;
  • скасування відстрочки від призову на військову службу в разі виявлення необґрунтованих випадків бронювання.

Раніше ми писали, що у застосунку «Дія» тимчасово закрили бронювання військовозобов’язаних. Знову ця опція стане доступною з середини листопада.

Також нагадаємо, що в Україні поки що не розроблено справедливу модель економічного бронювання від мобілізації, і професія не може бути єдиним критерієм для такого бронювання.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь