Коли садити озимний часник у 2024 році та як правильно його підготувати. Покрокова інструкція

Світ

Часникові культури загалом невибагливі, тому їх беруться вирощувати багато городників. Зокрема, садять часник восени, щоб зібрати врожай вже в червні. Але не всі бувають задоволені результатом, тому що посадка часнику під зиму має певні особливості, які потрібно знати, щоб наступного року не шкодувати про витрачені зусилля.

Часник ярий та озимий: у чому різниця

Часник ділиться на два сортотипи: ярий (однолітній) та озимий. І перший сідає рано навесні, а озимий відповідно під зиму. Чим вони різняться? Ярий часник дрібніший, світлого кольору, зубчики у нього невеликі, в голівці немає стрижня, але він може довше зберігатися: за сприятливих умов – до 2 років.

Головка озимого часнику складається з великих зубчиків, але їх не так багато (від 4-12), розташовані навколо твердого стрижня, а колір у них рожево-фіолетовий. Смак у нього палкіший, але максимум він пролежить місяців 5-6.

Садити ярий часник узимку безглуздо – він загине, коли почнуться заморозки. Також як озимий часник, якщо його посадити навесні, занадто довго зростатиме і хорошого врожаю не дасть.

Терміни посадки озимого часнику у 2024 році

Озимий часник на вашій грядці має встигнути вкоренитися, але при цьому не повинен пустити стрілку. Тобто посадити його потрібно за 2-3 тижні до стійких заморозків. Зрозуміло, що у різних регіонах свої погодні умови. У нашому регіоні орієнтовні терміни: кінець вересня – середина жовтня. Але з огляду на безпрецедентно теплу осінь цього року, швидше за все, посадку часнику можна буде ще відкласти. Найкраще орієнтуватися на температуру ґрунту. Досвідчені городники радять протягом п’яти-сім днів вимірювати температуру ґрунту на глибині 10 сантиметрів. Робити це найкраще вранці – о 9-10 годині ранку, і температура має бути 14-15 градусів. Це найсприятливіший період для посадки часнику.

Як підготувати сам часник

Для посадки краще брати найбільші зубчики, тому що від цього залежатиме ваш майбутній урожай. Необхідно провести сортування, щоб відбракувати зіпсовані екземпляри.

Але поділяють часник на зубчики лише перед посадкою, щоб він не пересох. Роблять це акуратно, намагаючись не пошкодити лушпиння: прибирають тільки ту, що відлітає сама. Якщо шкірка сильно ушкоджена, то таку часникову часточку краще залишити для борщу, у землі вона швидше за все згниє.

Відібрані зубчики часнику озимого обов’язково обробляють дезінфікуючими засобами. Деякі замочують зубчики у слабкому розчині марганцівки чи 3% перекису водню на 1,5-2 години. Інші купують спеціальні засоби, такі як “Екосіл”, “Фітоспорин”, “Масім”. У цьому випадку слід діяти строго за інструкцією препаратів.

Як підготувати грядку для озимого часнику

Часник не можна садити на грядках, де раніше зростала цибуля, картопля, помідори. Швидше за все він дасть дуже скромний урожай, якщо ви посадите його на тому самому місці кілька років поспіль. Найкращий попередник часнику: це огірки, кабачки, баклажани, капуста та зелені культури.

Грядки краще робити високими, принаймні у тих місцях, де не накопичується вода. До того ж часник обожнює сонце.

Які добрива внести під зиму для часнику

Внести азотні добрива на грядки часнику під зиму буде помилкою, оскільки вони стимулюють зростання пір’я у часнику, що зовсім не потрібно. Землю найкраще удобрити перегноєм чи компостом. З мінеральних добрив слід віддати перевагу суперфосфату або сульфату калію: фосфор допоможе зубчикам укоренитися, а в сульфаті багато калію, який часник просто любить.

Покрокова інструкція для посадки часнику

Отже, земля має бути досить пухкою. Її потрібно обов’язково перекопати на багнет лопати, щоб збагатити ґрунт киснем, прибрати бур’яни та одночасно внести необхідні добрива.

На підготовленій грядці роблять борозни, завглибшки 10-12 сантиметрів. Відстань між борознами на грядці має бути досить великою – часнику потрібно місце – приблизно 20 сантиметрів.

Підготовлені зубчики викладають у борозни на відстані 8-10 см один від одного, не втискаючи в землю, плоскою основою вниз, стрілкою вгору.

Після цього засипаємо борозни з часником грунтом і злегка приплескуємо зверху, щоб був щільний контакт часнику та землі, тоді він швидше піде у зріст.

Поливаємо теплою водою.

Секрети посіву часнику

Часник не можна сіяти густо. Більше того, чим крупніший чубчик часнику, тим більше відстань потрібно залишити до наступного.

Часник обов’язково треба обробити перед посадкою, тому що він легко може захворіти і просто згнити за довгий час перебування у землі.

Насіннєвий матеріал потрібно оновлювати, тому восени біля озимого часнику збирають часникові бульбашки. Їх теж садять і пророщують, щоб далі використовувати як насіннєвий матеріал.

Якщо осінь суха, то грядки часнику озимого треба час від часу поливати. А якщо зима буде малосніжною, то їх укривають мульчею.

Залишити відповідь