Коли та, як правильно посадити моркву під зиму. Всі тонкощі від А до Я

Світ

Перевага підзимового посіву моркви:

Урожай надійде на ваш стіл на 2-3 тижні раніше від звичайних термінів. Адже як хочеться раніше поласувати смачним, повним вітамінів, коренеплодом зі своєї грядки.

Такий овоч набагато смачніший, соковитіший і багатший на цукор.

Не пошкоджується плід шкідниками та основними болячками, які часто вражають його в літній період. Коренеплід починає утворюватися відразу після сходу снігу та прогріву ґрунту, а шкідники та збудники хвороб самі лише прокидаються і не такі активні. Тому не зможуть завдати великої шкоди рослинам.

Дає підвищені врожаї, а коренеплоди мають набагато більший розмір у порівнянні з морквою весняного посіву.

Через слабку активність шкідників та хвороботворних патогенів немає необхідності в передпосівній підготовці насіння та їх загартовуванні.
На момент настання термінів підзимового посіву ви вже звільнилися від основних трудомістких робіт і цілком можете відволіктися.

Дозріваючи раніше за інші культури (у червні), овоч підзимового посіву дозволяє рано звільнити місце для висадки інших скоростиглих культур (редис, морква, зелень).

Тим не менш, існують і деякі негативні сторони вирощування зимової моркви:

Неправильно вибраний термін може призвести до осіннього вимерзання сходів.

Така морква зберігається набагато гірше за яру. Отже, слід уважно поставитися до вибору сортів, які вирощуються для закладки на зберігання. Потрібно вирощувати як озимий, так і ярий різновид, щоб узимку не залишитися без помаранчевих вітамінних коренеплодів.

Слід ретельно підійти до вибору місця підзимового сівби. Інакше застій весняної вологи може призвести до повного вимокання сходів.

Нерідко навесні відбувається стрілювання окремих рослин через перенесений стрес взимку.

Тепер, зваживши всі «за» і «проти», вирішуйте, яке культивування вам краще.

Підзимовий посів коренеплодів.

Як і коли сіяти моркву під зиму.

Дуже складно дати рекомендації з цього питання. Терміни встановлюються залежно від певних кліматичних особливостей. Основна помилка при такому посіві – посіяти задовго до очікуваних заморозків. Насіння за такого способу не сіють у теплу землю. Важливо знати, що розпочинати посадку слід після того, як протягом двох тижнів температура тримається в межах -5…+2 градусів. Основна умова – злегка мерзлий ґрунт.

Строки зимової посадки.

При більш теплій погоді сходи можуть з’явитися передчасно і замерзнути при настанні заморозків. Отже, на врожай наступного року не варто сподіватися.

Після яких культур садити моркву під зиму.

Незалежно від термінів посіву слід дотримуватися агротехніки, рекомендованої для цієї культури. Хороших урожаїв можна досягти при вирощуванні цього коренеплоду після основних овочів: гарбузових, пасльонових, капустяних, цибулі. Не слід займати ділянки після збирання моркви (накопичуються хвороботворні патогени та шкідники) та зернобобових. Горох і квасоля практично не залишають по собі ніяких поживних елементів, виснажуючи ґрунт. Помаранчеву городню красуню можна знову культивувати на колишньому місці лише через 4 роки. Або після внесення органіки або сидератів (гірчиця, наприклад) через 1-2 роки.

Вирощувати коренеплід слід після основних овочів: гарбузових, пасльонових, капустяних, цибулі.

Де садити моркву під зиму.

Підійде рівне, добре освітлене, без сильного обдування вітрами, місце, що не затоплюється. Навесні рано звільняється від снігу і не надто ущільнюється за зимовий період. Найкращий варіант – південний слабкий схил, щоб насіння не вимилося весняними водами і без тривалого застоювання весняної вологи. У цьому випадку вода, що швидко зійшла, не призведе до вимокання грядки з насінням.

Який ґрунт підходить для підзимового посіву моркви.

У даному питанні слід враховувати, що цей овоч віддає перевагу грунту пухким, родючим, краще суглинистим або супіщаним. Краще мати слабокислу чи нейтральну реакцію ґрунтового розчину.

Яку моркву садити під зиму

На це питання слід звертати увагу обов’язково. Вдаються при підзимових термінах посіву тільки ранні сорти і стійкі до заморозків. Про ці властивості сорту можна прочитати на пакетику з насінням при покупці в магазині. Найбільш підходящі це: Нантська 4, Лосиноострівська 13, Вітамінна 6, Незрівнянна, Нектар, Червона дівчина, Шантене 2461, НДІОХ 36 (один з найморозостійших, підійде навіть для північних районів).

Підготовка ґрунту та посів

Провести весь комплекс робіт, як за посіву будь-якої культури. Після збирання попередньої культури ґрунт треба ретельно перекопати, звільняючи його від коренів та кореневищ бур’янів. За наявності кислих ґрунтів необхідно внести добрива та деревну золу (півсклянки на 1 м2). Без цього часто виростають коренеплоди неправильної, потворної форми.

Після цього роблять ямки через 20 см один від одного і глибиною 3-4 см. Дно ямки слід трохи утрамбувати. Зверху все накрити плівкою і залишити до настання відповідних умов.

Підготуйте заздалегідь землю з грядки, а також матеріал для мульчування: торф або перегній і поставте в тепло. Все це стане в нагоді для засипання згодом ямок з насінням.

При настанні необхідних умов (слабкому промерзанні ґрунту на глибину 5-6 см) можна розпочинати посадку в готові ямки, по можливості не загущаючи насіння, через 3-4 см у рядку.

Зверху присипте теплою землею, яку ви завбачливо приготували, шаром 2-3 см, а зверху вкрийте матеріалом, що мульчує, на 3-4 см.
Особливого догляду за такою грядкою восени не потрібно. При холодних вітряних зимах прикрийте їх хвойним лапником і плівкою, щоб уникнути видування насіння з верхнім шаром грунту. Пізніше з снігу, що випав, можна зробити для грядки теплу снігову «ковдру». Навесні після танення снігу слід укрити намічені сходи плівкою або іншим покривним матеріалом, попередньо встановивши металеві дуги для створення «парникового ефекту».

Норму висіву насіння для підзимового посіву слід збільшити на 20-30%, велика ймовірність, що кілька сходів загине.

Насіннєвий матеріал для сівби під зиму не можна замочувати, інакше вони можуть згнити.

На зиму грядку вкриваю хвойними гілками та снігом.

Як бачите, немає нічого складного у підзимовому посіві моркви. Зате вже наприкінці весни або в перші літні дні ви отримаєте до столу солодку молоденьку моркву, багату на вітаміни і мікроелементи. Запам’ятайте, тільки ви самі вибираєте, коли посіяти ваш коренеплід. Все залежить від настання зими у вашому регіоні. Земля злегка підмерзла, час настав!

Залишити відповідь