Компанія SpaceX успішно запустила історичну місію Polaris Dawn

Політика

Компанія SpaceX успішно запустила корабель Crew Dragon із чотирма астронавтами на борту в рамках історичної місії Polaris Dawn. Астронавти мають здійснити перший приватний вихід у відкритий космос.

Про це повідомляє Space.com.

Місія стартувала з пускового майданчика Complex-39A у Космічному центрі Кеннеді NASA. З цього майданчика відбувалася більшість запусків у рамках місії «Аполлон».

Запуск мав відбутися 26 серпня, але SpaceX відмовилася від нього, щоб провести додаткову підготовку. Політ, запланований наступного дня, скасували, коли команда місії виявила витік гелію в устаткуванні, що підтримує Falcon 9. Старт ще кілька разів відкладався через погану погоду.

Приблизно через дві хвилини і 40 секунд після запуску основні двигуни Falcon 9 зупинилися, а другий ступінь відокремився від прискорювача, як і планувалося.Приблизно через 9,5 хвилин після старту прискорювач здійснив успішну посадку на платформу Just Read the Instructions в Атлантичному океані.

Космічний корабель Crew Dragon відокремився від верхнього ступеня Falcon 9 через 12 хвилин після запуску.

Капсула перейшла на початкову еліптичну орбіту з максимальною висотою (апогеєм) близько 1200 кілометрів, а мінімальна висота орбіти (перигей) становитиме 190 кілометрів. Після кількох витків Crew Dragon підніме свій апогей 1400 кілометрів, а астронавти піднімуться над Землею вище, ніж будь-яка людина, яка побувала в космосі після «Аполлонів».

Провівши приблизно два дні в космосі, Dragon опуститься приблизно до 700 кілометрів,і  на цій висоті він залишиться до моменту сходу з орбіти й повернення додому.

На цьому етапі астронавти повинні будуть зробити найскладнішу та найголовнішу частину місії – вихід у відкритий космос, якпй заплановано на третій день перебування на орбіті.

Головною метою операції стане перевірка нового скафандра SpaceX для виходу у відкритий космос, що візуально схожий на знайомий чорно-білий костюм компанії, який одягають лише усередині космічного корабля.

Crew Dragon не має шлюзу, а весь внутрішній простір корабля буде піддаватися впливу вакууму. Всі чотири члени екіпажу Polaris Dawn одягнуть скафандри під час виходу у відкритий космос, хоча за межі космічного корабля вийдуть тільки командир екіпажу, мільярдер Джаред Айзекман та спеціаліст місії Сара Джилліс .

Повернення Землю заплановано на шостий день перебування корабля на орбіті.

Залишити відповідь