Кораблі рф можуть збирати дані про критичну інфраструктуру у Балтійському морі, – німецькі ЗМІ

Політика, Світ

Група німецьких ЗМІ дослідила, як судна з рф, ймовірно, збирають цінні дані про критичну інфраструктуру у Балтійському морі. Вони здійснюють це під прикриттям рутинної цивільної діяльності.

Дослідження провели NDR, WDR і Süddeutsche Zeitung.

Журналісти дослідили діяльність російських суден, які формально здійснюють дослідницькі роботи у морі.

На практиці вони можуть систематично збирати інформацію про енергетичні кабелі, вітрові електростанції та військову інфраструктуру.

В рамках дослідження журналісти проаналізували понад 400 подорожей 72 російських суден, які формально є “дослідницькими”, за період повномасштабної війни рф проти України.Кораблі пересувалися акваторією Балтійського та Північного морів дуже повільно, зазвичай з вимкненими транспондерами.

Іноді судна залишалися у тому самому місці протягом декількох годин, а такі повільні маневри й зупинки часто відбувалися неподалік критичної інфраструктури – газових трубопроводів, кабелів даних, вітрових турбін.

Особливу увагу привертають судна типу “Академік”, які будувалися здебільшого у кінці 80-х, містять лабораторії на борту та пристосовані для наукових досліджень в Арктиці й Антарктиці.

Їхнє обладнання так само може використовуватися для створення чітких карт пролягання підводної інфраструктури, зазначили журналісти.

Залишити відповідь