Корупційні скандали під час війни: мільйони в сумках, елітне житло та автівки хабарників

Політика

У той час, коли українські війська на передовій хронічно потерпають від нестачі особового складу, озброєння і техніки та змушені відступати, а цивільне населення виживає в умовах економічної та енергетичної кризи – у багатьох посадовців, схоже, відкрилося «вікно можливостей» для захмарного збагачення.

Принаймні, скандали з мільйонами готівки та цінними статками почастішали та все більше вражають уяву громадян. Агентство UA.News зібрало кілька гучних історій з хабарниками за останні місяці.

 

Мільйони Крупи та «перевірка» Кулікової

7 жовтня суд у Києві відправив під арешт очільницю Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи Тетяну Крупу. Їй також встановили альтернативну заставу у півмільярда гривень.

Під час затримання та обшуків у керівниці МСЕК та її сина знайшли майже шість мільйонів доларів США готівкою у різних валютах.

У помешканні посадовиці також виявили брендові прикраси та годинники. Хабарниця намагалася «замести сліди» і жбурнула у вікно сумки, в яких було майже півмільйона доларів готівки.

Слідство припускає, що Тетяна Крупа та її син Олександр видавали довідки про інвалідність для чоловіків, які намагались уникнути військової служби.

Враховуючи масштаби скандалу у НАЗК змушені були заявити, що перевірять декларацію очільниці Хмельницької обласної МСЕК.

Проте, як повідомляло агентство UA.News, раніше НАЗК, а саме Управління проведення повних перевірок під керівництвом Юлії Кулікової, вже “перевіряли” декларацію Крупи і жодних, навіть, ознак корупції не побачили.

Згідно з інформацією у публічному доступі, Тетяна Крупа є депутатом Хмельницької обласної ради. Відповідно до підпункту Б пункту 1 статті 3 Закону України «Про запобігання корупції», вказана категорія посадових осіб є особами уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та відповідно субʼєктами на яких поширюється дія ст. 368-5 ККУ та глави 12 ЦПКУ (необгрунтовані активи).

Згідно з довідкою про проведену повну перевірку декларації Крупи  зазначено, що «Правові підстави для встановлення ознак незаконного збагачення відсутні» та «Правові підстави для встановлення ознак необґрунтованості активів відсутні».

Казкові статки Вербицького

Генпрокурор Андрій Костін 8 жовтня підписав наказ про звільнення свого колишнього заступника Дмитра Вербицького з органів прокуратури за власним бажанням. Раніше Вербицького відсторонили від посади, оскільки НАБУ розслідувало його незаконне збагачення.

Як заявив Костін в інтерв’ю Суспільному, у прокуратурі теж проводили службове розслідування відносно Вербицького, після його завершення результати передали до НАБУ. Що виявила ця перевірка – Костін не розповів.

У липні НАЗК заявило про виявлення в колишнього заступника генпрокурора України Дмитра Вербицького необґрунтованих статків на майже 29 млн грн. Крім того, НАЗК не змогло встановити законні джерела походження понад 2 млн грн готівки у Вербицького, а також криптовалюти Tether (USDT).

Раніше кілька видань, зокрема UA.News та проєкт «Схеми», опублікували матеріали про незаконне збагачення тоді ще заступника генпрокурора.

Журналісти з’ясували, що Вербицький живе в будинку в елітному котеджному містечку “Коник” у Києві. Цей дім його племінник придбав за довіреністю від одеського бізнесмена за понад 2 мільйони гривень – що відповідно до ринкових цін є заниженою у 6 разів вартістю

Дівчина Вербицького Христина Ільницька у 2024 році стала власницею елітного майна (нового Porsche і триповерхового котеджу в тому ж «Конику») на суму 52 мільйони гривень, не маючи для цього достатніх власних офіційних доходів.

Зокрема, вивчаючи статки Вербицього UA.NEWS отримало інформацію щодо незалежної експертизи вартості бізнес-центру в Одесі, який перебуває у його власності та негайно направило результат експертизи в НАБУ та НАЗК. Експертиза встановила, що вартість обʼєкта становить 20 млн 586 тис. грн, хоча Вербицький вказав вартість у розмірі 4,2 млн грн.

Також UA.NEWS писало більш детально про казкове збагачення Вербицького на посаді. Так, за даними НАЗК, за дорученням Вербицького пов’язані з ним особи отримали вартісні автомобілі та нерухомість.

До переліку таких активів увійшли: автомобіль LEXUS ES 300H вартістю понад 960 тис. грн, автомобіль LEXUS NX 300H вартістю понад 480 тис. грн, автомобіль PORSCHE MACAN T вартістю 3,5 млн грн, будинок та земельна ділянка в Києві вартістю 16,3 млн грн, будинок та земельна ділянка в Одесі вартістю 10 млн грн, квартира та земельна ділянка в Туреччині вартістю 3,9 млн грн. 

Півмільйонний хабар у Міненерго

12 серпня ВАКС відправив під варту ексзаступника міністра енергетики Олександра Хейла до 8 жовтня з можливістю внести заставу 25 млн гривень.

Посадовця затримали на хабарі у $500 тис. за надання дозволу на вивезення гірничовидобувного обладнання з прифронтового району. Разом із ним було затримано ще трьох людей.

Чиновник, користуючись своїми повноваженнями, пообіцяв керівникам держпідприємств Львівсько-Волинського вугільного басейну безперешкодно передати у користування гірничо-видобувне обладнання із шахт прифронтового району Донеччини.

Мова йде про унікальне та дефіцитне устаткування однієї з державних вугільних компаній, яка розташована у межах найгарячішого напрямку східного фронту – Покровському.

СБУ також опублікувала перехоплені розмови фігурантів цієї корупційної схеми.

Мільйони родини Кириленка

16 вересня судді Апеляційної палати ВАКС відмовили в апеляції САП та залишили на волі очільника Антимонопольного комітету України Павла Кириленка.

Раніше суд визначив голові АМКУ запобіжний захід у вигляді застави у 30 млн грн та зобов’язання носити електронний браслет. Зазначимо заставу за Кириленка внесли того ж дня, коли відбувся суд.

Посадовця підозрюють у незаконному збагаченні на 56,2 млн грн і декларуванні недостовірної інформації. Сам Кириленко обвинувачення відкидає. Зазначимо, Павло Кириленко керував Донецькою обласною військовою адміністрацією з 2019 до 2023 року, до того був військовим прокурором Ужгородського гарнізону Західного регіону.

САП та НАБУ розпочали кримінальне провадження проти Кириленка тільки після того, як проєкт «Схеми» оприлюднив власне розслідування.

Журналісти виявили, що родина Кириленка у 2020-2023 роках придбала автівки і нерухомість у Києві й області, а ще в Ужгороді. Загальна ринкова вартість цих покупок перевищила 70 млн грн.

При цьому ніхто з родичів Кириленка не має бізнесу, а офіційних доходів родини недостатньо, щоб придбати все це коштовне майно.

 «Чорна каса» у багажнику

Майже 5 млн євро у багажнику легковика перевозила бухгалтерка компанії, яка постачає продукти харчування для ЗСУ. Жінку затримали у серпні цього року.

Спробу вивезти та приховати «чорну касу» детективи викрили під час спецоперації у межах розслідування справи про ухилення від сплати податків.

Фігуранти розслідування лише за останні два роки відвантажили для Міноборони харчів на 14 з половиною млрд грн.

У БЕБ зазначили, що фірма, бухгалтерку якої зупинили з готівкою в багажнику, документально оформила низку безтоварних операцій з придбання та постачання продуктів харчування з підконтрольними підприємствами, що мають ознаки фіктивності.

 Долари у коробці з-під віскі

30 вересня Вища рада правосуддя відсторонила від розгляду судових справ чотирьох суддів Київського апеляційного суду — В’ячеслава Дзюбіна, Юрія Сливу, Ігоря Паленика та Віктора Глиняного.

У грудні 2023 року усіх чотирьох суддів співробітники упіймали на отриманні хабаря у справі Богуслаєва та відсторонили від здійснення правосуддя, повідомив ресурс NABU Daily.

За даними САП та НАБУ, суддя В’ячеслав Дзюбін отримав 35 тис. дол. хабаря за зняття арешту з двох літаків у справі колишнього керівника «Мотор-Січі» В’ячеслава Богуслаєва. 10 тис. дол. з цієї суми Дзюбін залишив собі, а решту 25 тис. дол. – для трьох інших суддів Київського апеляційного суду – Юрія Сливи, Ігоря Паленика і Віктора Глиняного.

Паленик отримав від Дзюбіна 25 тис. дол. у коробці з-під віскі. Надалі 8300 дол. він запакував у пачку з-під кави і передав їх судді Сливі. Суддя Глиняний отримав 8300 дол. у рекламній брошурі інтернет-провайдера.

Під час обшуків у Дзюбіна відшукали 10 тис. дол., переданих як хабар, у Паленика знайшли усі 25 тис. дол., оскільки, на думку слідства, той поміняв купюри перед їхньою передачею суддям Сливі та Глиняному. В Сливи та Глиняного знайшли по 8300 доларів.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь