Костін оприлюднив перші результати розслідування скандалу з масовою інвалідністю хмельницьких прокурорів

Політика

Службове розслідування Офісу Генпрокурора щодо набуття інвалідності прокурорами Хмельниччини дало перші результати. Інвалідність знайшли у 61 прокурора, і це дуже багато, 80% оформили її до війни. І на цьому у розслідувачів поки все.

Про це повідомив Генеральний прокурор Андрій Костін в програмі «Факти тижня», повідомляє пресслужба ОГП.

Він нагадав, що масштабне службове розслідування було розпочато одразу як тільки ця інформація з’явилася у медіа. Воно стосується не лише хмельницьких прокурорів, а всіх органів прокуратури — всіх рівнів, включно з Офісом Генерального прокурора.

На сьогодні встановлено, що 61 прокурор органів прокуратури Хмельниччини має інвалідність. Це Хмельницька обласна прокуратура та окружні прокуратури Хмельницької області. 80% з них — 50 осіб — отримали інвалідність до початку повномасштабного вторгнення.

«Дуже важливо встановити, за яких обставин вони отримали інвалідність, тому що частка таких співробітників у Хмельницькій області є дуже високою. Ми будемо інформувати суспільство про всі етапи та результати цієї перевірки. Я вважаю, що всі прокурори, щодо яких є сумніви, мають добровільно пройти повторне обстеження. Поки це не зроблено в рамках кримінальних проваджень», – вказав Гепрокурор.Він також ініціював створення робочої групи, до складу якої увійдуть міжнародні експерти. Вони допоможуть комплексно оцінити ситуацію та розробити рішення для того, щоб унеможливити подібні зловживання в майбутньому.

«Підтримую ініціативу Міністерства охорони здоров’я щодо комплексної реформи системи медико-соціальної експертизи. Ми готові долучитися до цієї ініціативи. Можливо, буде необхідно залучити весь уряд, а також Парламент. Дуже важливо забезпечити справедливість, зокрема у встановленні виплат, які люди отримують у зв’язку з інвалідністю — незалежно від того, де працює ця людина, і чи працює взагалі. Це питання необхідно вивчити ретельно і комплексно, і має бути справедливе рішення для всіх», – підсумував він.

Раніше повідомлялося, що 49 прокурорів Хмельниччини на чолі з обласним прокурором Олексієм Олійником виявилися клієнтами скандальної голови медико-соціальної експертної комісії Тетяни Крупи. Вона оформила їм інвалідність.

Генеральний прокурор Андрій Костін звільнив за власним бажанням керівника Хмельницької обласної прокуратури Олексія Олійника. Щодо нього йде службове розслідування.

4 жовтня стало відомо про викриття правоохоронцями керівниці Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи Тетяни Крупи та її сина – посадовця обласного управління Пенсійного фонду, які неймовірно збагатилися на ухилянтях. У матері з сином знайшли майже шість мільйонів доларів США готівкою у різних валютах.

Тетяна Василівна та Олександр займалися штампуванням довідок про інвалідність для чоловіків, які намагались  уникнути військової служби. Так і збагатились. А вже коли прийшли з обшуками, то жінка намагалася викинути через вікно дві сумки з пів мільйоном доларів, однак зробити їй це не вдалось.

⚡️⚡️⚡️Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь