Лідерка французьких ультраправих Ле Пен постане перед судом

Політика, Світ

Французька ультраправа політик Марін Ле Пен постане перед судом у справі щодо незаконного фінансування своєї кампанії. Це може «поставити хрест» на її президентських амбіціях.

Про це пише Politico.

Зазначається, що наразі Ле Пен «як ніколи близька» до перемоги на майбутніх президентських виборах, однак судовий процес, який розпочнеться сьогодні, 30 вересня, може змінити її політичне майбутнє.

Як пише Politico, у разі визнання Ле Пен винною їй загрожує максимальне покарання у вигляді 10 років за ґратами та штраф розміром до 1 мільйона євро. Водночас їй може загрожувати п’ятирічна заборона балотуватися на державні посади, що не дозволить їй балотуватися на посаду президента у 2027 році.

Попри це, Ле Пен заявила, що планує брати участь у цих виборах, а нещодавнє опитування показало, що якби президентські вибори відбулися сьогодні, то Ле Пен могла б отримати до 40% голосів у першому турі.

У липні прокуратура Парижа почала розслідування за підозрою в незаконному фінансуванні кампанії ультраправої політикині Марін Ле Пен під час президентських виборів 2022 року.

Під час кожних виборів кандидатам заборонено перевищувати ліміт витрат, установлений законом. Відповідний регулятор — CNCCFP — перевіряє рахунки кампанії кожного кандидата.

Тож CNCCFP звернулася до прокуратури Парижа щодо кампанії Марін Ле Пен під час президентських виборів 2022 року. За даними видання, Марін Ле Пен — не єдиний кандидат тих виборів, який потрапив у звіт CNCCFP. Але її справа стала приводом для початку розслідування.Раніше лідерка депутатів ультраправої партії Марін Ле Пен заявляла, що Національну асамблею Франції розпустять у 2025 році. Вона закликала своїх прибічників вже починати передвиборчу кампанію до нового парламенту.

Раніше у Франції Конституційна рада отримала вісім скарг у зв’язку з достроковими парламентськими виборами.

А депутат від Комуністичної партії та об’єднаний кандидат від лівих Андре Шассень набрав 200 голосів на виборах президента Національної асамблеї (нижня палата парламенту), але цього забракло для перемоги у першому ж турі, для якої необхідно було здобути щонайменше 285 голосів.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь