Лідери трьох країн запропонували створити центри для мігрантів за межами ЄС

Політика, Світ

Лідери Угорщини, Словаччини та Сербії Віктор Орбан, Роберт Фіцо і Александар Вучич у вівторок запропонували створити за межами території Євросоюзу центри для прийому прохачів притулку.

Про це повідомляє AP.

За словами лідерів трьох країн, це рішення допоможе зупинити нелегальну імміграцію, яка, на їхню думку, становить загрозу існуванню ЄС. Після зустрічі в Комарно Фіцо, Орбан і Вучич виклали суворішу міграційну політику, яку вони хотіли б бачити ухваленою ЄС. Вона включає ефективніші заходи з депортації та збільшення фінансування країн-членів на зовнішніх кордонах ЄС.

Як заявив угорський прем’єр Віктор Орбан, міграційний пакт, ухвалений ЄС у травні, «є не рішенням, а самою проблемою».

Він запропонував створити фінансовані та керовані ЄС «гарячі точки» в Північній Африці та інших місцях для утримання прохачів притулку доти, доки їхні заяви про надання міжнародного захисту не будуть схвалені.«Ті, хто хоче приїхати в Європу, можуть збиратися там і подавати свої заяви, які ми будемо розглядати. Той, кому ми дозволимо, може приїхати, а той, кому ми не дозволимо, залишиться», – сказав Орбан.

Своєю чергою Фіцо запропонував ЄС встановити фізичні бар’єри на своїх зовнішніх кордонах.

Він також розкритикував нещодавні імміграційні реформи ЄС, заявивши про необхідність ухвалити «новий міграційний пакт, який би враховував те, що досі не дозволяли закони», наприклад, депортації.

У спільній заяві, ухваленій під час зустрічі, три лідери погодилися, що нелегальна міграція «є серйозною проблемою, яка підживлюється геополітичною нестабільністю, конфліктами і соціальною нерівністю в безпосередньому сусідстві з Європою».

Раніше прем’єр Дональд Туск заявив, що Польща може призупинити право на притулок через міграційну кризу, навіть якщо для цього доведеться посваритися з Євросоюзом.

У Єврокомісії застерігають Польщу від змін у міграційній політиці, адже відмови у наданні притулку мігрантам загрожують порушенням зобов’язань країни в галузі прав людини.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь