Літо 2024 року стало найспекотнішим в історії спостережень — моніторинг клімату ЄС

Політика

Літо 2024 року стало найспекотнішим за всю історію спостережень у північній півкулі.

Про це повідомила служба моніторингу змін клімату Європейського Союзу, пише Reuters.

За даними служби Copernicus Climate Change Service (C3S), літо цього року побило тогорічний рекорд і стало найтеплішим в історії.

Це екстремальне тепло підвищує ймовірність того, що 2024 рік перевершить 2023 як найспекотніший рік на планеті.

«За останні три місяці 2024 року Земля пережила найспекотніший червень і серпень, найтепліший день в історії, а також найспекотніше літо» — зазначила заступниця директора C3S Саманта Берджесс.Вона попередила, що якщо країни негайно не скоротять викиди парникових газів, які нагрівають планету, екстремальні погодні явища «лише стануть інтенсивнішими». Основною причиною зміни клімату є викиди парникових газів від спалювання викопного палива.

Зміна клімату продовжує спричиняти катастрофи у світі цього літа. У Судані через повені, спричинені сильними дощами минулого місяця, постраждали понад 300 тисяч людей, і це сприяло поширенню холери в країні, охопленій війною. Крім того, вчені підтвердили, що зміна клімату спричиняє серйозну посуху на італійських островах Сицилія та Сардинія, а також посилення тайфуну Гаемі, який у липні пройшовся через Філіппіни, Тайвань і Китай, залишивши понад 100 загиблих.

Кліматичні зміни, спричинені діяльністю людини, і природне явище Ель-Ніньйо, яке нагріває поверхневі води у східній частині Тихого океану, разом підштовхнули температури до рекордних показників на початку року. Copernicus повідомив, що нижчі за середні температури в екваторіальній частині Тихого океану минулого місяця вказують на перехід до Ла-Нінья, холоднішого аналога Ель-Ніньйо.

База даних C3S охоплює період з 1940 року, який науковці звірили з іншими даними, щоб підтвердити, що це літо було найспекотнішим з передіндустріального періоду 1850 року.

Нагадаємо, що через сильну спеку багато виробників томатів втратили частину врожаю, оскільки за аномальних погодних умов у липні поточного року навіть захищений ґрунт не гарантував отримання всього запланованого врожаю.

Як повідомляли експерти, кліматичні зміни впритул наближаються до зміни агрокультурної мапи України. Бавовник як рослина, пристосована до нестачі вологи, цілком може акліматизуватися в посушливих районах півдня України.

Цього літа в Україні спостерігається спекотна погода. У деяких областях були побиті нові температурні рекорди у спекотні дні. Зміни клімату також впливають і на вирощування овочів. Начальниця відділу агрометеорології Гідрометцентру Тетяна Адаменко розповіла, де тепер знаходить «овочевий пояс» України.

⚡️⚡️⚡️ Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь