Литва закликала НАТО збивати російські дрони у країнах Балтії

Політика, Світ

Міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас закликав змінити алгоритм місії НАТО з контролю за повітряним простором у країнах Балтії після падіння російського ударного дрона в Латвії.

Міністра цитує мовник LRT.

«Повітряна поліція повинна не тільки патрулювати, але й, якщо це необхідно, якщо це можливо, якщо дозволяє час, скоротити ланцюжок ухвалення рішень на рівні НАТО, щоб вони могли негайно злетіти та знищити безпілотники», – сказав Кащюнас.

Якщо радари виявляють, що дрон може зайти на територію члена Альянсу, інформація повинна бути швидко передана в штаб-квартиру, додав він.

«Штаб НАТО оцінює ситуацію, щоб перевірити, чи є достатні докази того, що це ворожий безпілотник, а не якийсь інший втрачений літальний апарат, після чого швидко ухвалюється рішення про розгортання літаків повітряної поліції. Це певний алгоритм і його потрібно прискорити», – зазначив очільник оборонного відомства Литви.Відповідаючи на запитання про реакцію Вільнюса у разі порушення повітряного простору Литви безпілотником агресора, Кащюнас сказав, що це має бути колективне рішення Альянсу.

Під час атаки рф по Україні, в ніч з 7 на 8 вересня, ударні безпілотники росіян порушили повітряний простір Румунії. Згодом стало відомо, що російські дрони перетнули повітряний простір Латвії. Президент Едгар Рінкевичс заявив, що один БПЛА розбився на території країни. Відомо, що спочатку він залетів на територію Білорусі, де потім змінив курс на Латвію.

Нагадаємо, раніше у прикордонні Румунії лунала повітряна тривога на тлі чергової атаки рф по території України із застосуванням ударних безпілотників типу «Шахед». Ці дрони, зокрема, атакувала Ізмаїл та Ізмаїльський район Одеської області.

Нагадаємо, Білий дім заявив, що збиття російських ракет Польщею викличе ескалацію війни, що «не буде корисною ні для Києва, ні для Варшави».

8 липня у Варшаві президент України Володимир Зеленський та голова Ради міністрів Польщі Дональд Туск підписали безпекову угоду між країнами. Ця угода передбачає розробку механізму збиття ракет і дронів рф в українському небі, якщо вони летять в сторону польської території.

Раніше збройні сили Польщі не збивали навіть ті російські ракети, які залітали у повітряний простір країни.

63% поляків вважають, що Польща має розпочати переговори з Україною і НАТО про збиття російських ракет, які летять у напрямку Польщі, у прикордонних регіонах України.

У Білому домі відреагували на ситуацію з російськими безпілотниками, які порушили повітряний простір Румунії та Латвії минулими вихідними. Координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі наголосив, що це демонструє небезпеку від рф.

⚡⚡⚡ Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь