Мапи: погіршення якості повітря зафіксували у кількох містах України

Політика

Сьогодні, 20 вересня, у кількох містах України зафіксували у повітрі їдкий смог. Київ на деякий час очолив антирейтинг міст світу з найбруднішим повітрям, а з проблемою зіткнулися також у Конотопі, Луцьку й Харкові.

Швейцарська компанія IQAir повідомила, що Київ на деякий час посів перше місце світового антирейтингу по забрудненості повітря, а згодом опустився на другу сходинку, на першій – Каїр (столиця Єгипту).

У столичному Департаменті захисту довкілля пояснили, що у Києві зараз фіксується підвищення концентрації зважених часток, тобто пилу, а в деяких районах міста забрудненість максимальна – 100 балів, найнижча концентрація – з показником 74 бали.

Ймовірною причиною забруднення називають пожежі в екосистемах на території Київської області, де горить ліс на території 172 гектарів. Станом на зараз вже локалізована велика кількість осередків пожежі, залишок складає близько 2 гектарів.

Забруднення повітря в столиці спостерігається з 01:00 години поточної доби. Киян закликають:

  • не виходити зайвий раз на вулицю і зачинити вікна,
  • відмовитись від фізичної активності на відкритому повітрі,
  • пити багато води.

Забрудненість повітря через пожежі на торфовищах й відкритих територіях фіксується не лише у столиці. Зокрема їдкий смог охопив й Конотоп на Сумщині.

«В Конотопі зараз можна сокиру в повітрі напевно повісити…А все це тому, що загорілись торфовища…Дихати дуже важко. Відповідні служби працюють. Довго не перебувайте на вулиці. Тримайте вікна зачиненими», – написав у Telegram мер Конотопа Артем Семеніхін.

В Луцьку місцями індекс якості атмосферного повітря дорівнює 153 – це шкідливий рівень забруднення, який може викликати дискомфорт під час дихання.

Заступник директора департаменту захисту довкілля та адаптації до зміни клімату Володимир Дундар в ефірі телемарафону висловив сподівання, що відповідні служби подолають виклики, пов’язані з пожежами, найближчим часом, а повітря очиститься шляхом змішування природним шляхом.

«На жаль, через низьку швидкість вітру очищення повітря швидко не відбувається. Маємо надію, що додаткових пожеж не буде і найближчим часом ми зможемо вже вільно пересуватися містом і дихати свіжим повітрям», – сказав Дундар.

Проте конкретних прогнозів, коли це станеться, фахівці дати не можуть, оскільки ще триває ліквідація наслідків пожеж.

«Ми прогнозуємо певне збільшення швидкості вітру, що прямо впливає на швидкість очищення повітря в столиці й не тільки», – додав Дундар.

Також він прокоментував дані IQair про рівень забруднення в українській столиці та перевищення норми у 12,5 раза. Офіційно підтвердити таку інформацію не можна, зазначив він.

«Станом на зараз дійсно є дуже велике забруднення. Сказати кратність перевищення норми не можемо. Оскільки пил не диференціюється з точки зору якихось норм концентрацій…Тому підтвердити ми не можемо такі дані. Але дійсно забруднення є значним», – підсумував Дундар.

Раніше у Чернігові зафіксували смог через пожежу на торфʼяниках у прикордонній Сновській громаді.

У Києві фахівці спрогнозували покращення стану повітря вже через кілька годин.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь