Мережа родинних компаній у власності мами, автівки за декілька мільйонів гривень: відомо з відкритих джерелах про секретаря Черкаської міськради, якого перевірятиме НАЗК

Політика

Наступний герой нашого дослідження вже бував на шпальтах інтернет-видань. Однак якщо того разу його статки розслідували журналісти, то цього разу за справу взялися НАЗК. Про кого ж мова?

UA.NEWS розповість вам про Юрія Васильовича Тренкіна, секретаря Черкаської міської ради. До посади секретаря, чоловік був депутатом тієї ж міськради. Наразі ним й лишається. Також посадовець викладає в Черкаському державному технологічному університеті.

Ми знайшли розслідування колег з проєкту «18000». Згідно з їх розслідування, Юрій Васильович протягом за рік від початку повномасштабного вторгнення оновив власний автопарк. Автівки оформлює на свого водія – Василя Монастирецького. Це прізвище фігурує в документах про перевірку від НАЗК та деклараціях посадовця. 

Однак не лише автівки. Як йдеться в матеріалі, мова ще й про бізнес Тренкіна. До прикладу, одну з них Юрій Васильович переписав на Василя Васильовича, а у фірмі «Мітгар-Центр» є співзасновником разом із власною матір’ю та сестрою. Тож лишаємо посилання на матеріал і досліджуємо декларацію посадовця власноруч. 

Юрій Васильович одружений на Тренкіній (Маріч) Марії Сергіївні. Подружжя виховує сина Олександра Юрійовича Тренкіна. Дружина є ФОП. Займається роздрібною торгівлею одягом у спеціалізованих магазинах. 

Майно 

В декларації посадовця за 2023 рік вказано, що чоловік має:

  • житловий будинок площею в 80.5 м2. Оселя розташована в селі Свидок на Черкащині. Набув право власності на оселю в березні 2014-го.
  • дві земельні ділянки в тому ж селі Свидок на Черкащині. Перша площею у 800 м2 з’явилася у власності секретаря в березні 2014 року. Друга має площу в 1501 м2. Чоловік придбав цю землю в серпні 2014 року за 43 500 грн.
  • об’єкт, який будується в селі Свидівок на Черкащині. Право власності набуто з серпня 2013 року. 

Юрій Васильович володіє і спільним майном:

  • 50 % земельної ділянки на 281 м2 в Черкасах. Придбав землю в липні 2013 року разом із Аллою Василівною Коломієць. Вона має інші 50 %.
  • житловим будинком, яким також володіє разом із Аллою Василівною. Оселя була розташована в Черкасах. Має площу в 355 м2. Дата покупки/побудови – жовтень 2013 року. 

Ще чоловік безоплатно користується квартирою в Черкасах. Площа житла – 113,5 м2. Власник – Людмила Олександрівна Тренкіна. 

Помітили, що не на всіх позиціях вказані суми? Тому, що їх немає в деклараціях посадовця. Але чому?

Транспорт

Секретар володіє лише AUDI A6 2014 року випуску. Придбав її в січні 2017-го за 911 300 грн.

Інші дві автівки, які вказані в декларації посадовця, оформлені на Василя Васильовича Монастирецького. Чоловік має:

  • BMW X7 2019 року випуску, яку придбав в травні 2020 року за невідому суму. 

  • MERCEDES-BENZ S 400 2021 року випуску, придбану в серпні 2022 року також за невідому суму. 

На сайті Auto.Ria схожа BMW такого ж року коштує від 57 000 – 60 000 $ (2 350 680 – 2 474 400 грн). 

Середня ціна за MERCEDES-BENZ  S 400 2021 року – 120 000 $ – 150 000 $ (4 948 800 грн – 6 147 000 грн).

Так а чим займається Василь Васильович, що може купувати собі такий транспорт? 

Згідно з даними сайту YouControl, чоловік був ФОП. Займався роздрібною торгівлею з лотків і на ринках іншими товарами. Пізніше закрив свій ФОП. А за даними порталу Opendatabot він є засновником, директором чи власником чималої кількості компаній.

Але як з фізичної особи підприємця Василь Монастирецький став володіти цим всім бізнесом? 

На це питання відповідь дала журналістка Ірина Малюкова з видання “18000”, про яке ми вже згадували. Як вона зазначила в розслідуванні, в 2014 році Василь Васильович стояв на обліку Центрі зайнятості. Навесні 2015 року відкрив ФОП, про який ми також зазначали. Але в грудні того ж року закриває з боргами по податках. 

“Дещо згодом Монастирецький стає частим гостем під стінами сесійної зали, куди привозить тоді ще депутата Юрія Тренкіна. А вже із 2020-го, коли той займає секретарське крісло, Монастирецький стає власником автівок, купує землю по сусідству з Тренкіним, стає новим власником або співвласником родинних фірм Тренкіна.

Новоспечений власник елітних автівок Василь Монастирецький останні вісім років декларував дохід від нуля до 14 тисяч гривень за квартал. Чоловік мешкає в двокімнатній квартирі в спальному районі Черкас”, – зазначили у розслідуванні.

Дохід

За 2023 рік секретар Черкаської міської ради Юрій Тренкін отримав:

  • 1 244 648 грн заробітної плати від Департаменту управління справами та юридичного забезпечення Черкаської міської ради;
  • 79 996 грн пенсії від Головного управління Пенсійного фонду України в Черкаській області;
  • 32 810 грн заробітної плати від Черкаського державного технологічного університету;
  • 12 000 грн за надання майна в оренду від ТОВ “МЕГА ЛАЙТ”;
  • 17 200 грн соціальної виплати від Департаменту соціальної політики Черкаської міської ради;
  • 2 737 грн за здачу крові від Товариства з обмеженою відповідальністю «ЦЕНТР СЛУЖБИ КРОВІ «БІОФАРМА ПЛАЗМА».

Дружина посадовця за 2023 рік заробила 5 489 632 грн як ФОП. 

Грошові активи та рахунки в банках

Юрій Васильович задекларував 1 128 грн на банківському рахунку в Приватбанку та 200 000 USD готівкою.

Марія Сергіївна тримає 160 000 грн в готівці та 310 000 USD також в готівці.

Подружжя має по одному відкритому рахунку в Приватбанку. 

Корпоративні права та членство в організаціях

Чиновник є керівником громадської організації “Моя Батьківщина – Черкаси”. Її утворили в серпні 2018 року Юрій Васильович, Олександр Віталійович Ядвіга та Анжела Юріївна Котова. Дещо UA.NEWS вдалось знайти. 

Олександр Віталійович наразі є викладачем в також в Черкаському державному технологічному університеті. А ще в 2020 році чоловік балотувався до Черкаської міської ради від партії “Батьківщина” (до слова, до неї входив теперішній черкаській міський голова Анатолій Бондаренко і по сьогоднішній день входить й наш посадовець). 

В 2020 році в передвиборчий період мешканців Черкас закидали підпільними газетами з ідентичною назвою «Моя БАТЬКІВЩИНА Черкаси». В газетах не було жодної інформації про засновників, тираж, реєстрацію тощо.  

“Головне місце відведено діяльності партійного очільника Анатолія Бондаренка, який за бюджетні гроші збільшив фінансування лікарень та подбав про їхнє дооснащення. Кожна стаття (й не раз) містить важливу фразу «міська влада на чолі з черкаським міським головою Анатолієм Бондаренком зайняла чітку позицію», «завдяки команді міського голови Черкас Анатолія Бондаренка, депутатів черкаської міської ради від «Батьківщини», «міська влада на чолі з Анатолієм Бондаренком», «міський голова Черкас, голова Черкаської обласної парторганізації ВО «Батьківщина» Анатолій Бондаренко постійно звертає увагу», «відколи місто очолив Анатолій Бондаренко», і так на чотирьох сторінках — 27 разів”, – зазначається в одному з джерел. 

Цікаве 

До подання першої декларації та вступу в дію Закону «Про запобігання корупції», посадовець придбав два годинники: 

  • в травні 2014 року Perrelet A1047-2 (чоловічий). Вартість – 150 000 грн.

  • в серпні 2016 року Zenith El Primero Chronomaster Open Grande Date Moon&Sunphase (чоловічий). Вартість – 270 000 грн. 

Також, згідно з даними колег з “18000”, мама та сестра Юрія Васильовича володіють й низкою компаній, найбільшими з яких є Автомастерок, Хлібний дім та Мега Лайт. І дійсно, згідно з даними YouControl, кінцевим бенефіціарним власником ТОВ “Автомастерок” є Людмила Олександрівна Тренкіна – мама секретаря Черкаської міської ради. Фірма займається технічним обслуговуванням та ремонтом автотранспортних засобів. Також торгує деталями й приладдям для автівок. Розмір статутного капіталу – 6 862 763,15 грн. 

Також жінка володіє і ТОВ “МЕГА ЛАЙТ”. Компанія здійснює оптову торгівлю іншими машинами й устаткованням, виробляє електророзподільчу та контрольну апаратуру та проводить електромонтажні роботи. Розмір статутного капіталу – 9 732 000 грн.  

Ми чекатимемо результатів перевірки від НАЗК. Можливо, після неї довідаємось чимало нового. 

А ще UA.NEWS не полишає слідкувати за подробицями щодо справи про Дмитра Вербицького

Мова про екс заступника генпрокурора України, якого звуть Дмитро Вербицький. Не так давно UA.NEWS розповідали, що чоловік був героєм трьох розслідувань, в яких зʼясувалось наступне: 
Бажаєте дізнатись більше? Переходьте до нашого Telegram-каналу і результатів незалежної експертизи майна колишнього заступника. 

А як відреагувало керівництво країни?

Спочатку депутати ВР викликали Генпрокурора України Андрія Костіна до Ради (спойлер – Костін так і не прийшов до ВР). Потім Вербицький «виявив бажання» і пішов з посади заступника генпрокурора. А згодом НАБУ зайнялось пошуком цікавинок, прокуратура почала домагатись кримінального покарання щодо Вербицького і наразі справа перебуває під особистим контролем директора НАБУ та прокурора. 

Тож слідкуємо і за справою Вербицького. 

⚡️⚡️⚡️Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь