Мешканці зруйнованих ракетами будинків у Києві на вулиці Заболотного платять за компослуги замість відбудови

Події України

Ексклюзив

Платять за руїни: мешканці постраждалих будинків у Києві на вулиці Заболотного досі чекають на відновлення

25 Жов, 09:00

Уявіть: ваше житло зруйноване вщент, вікна вибиті, стіни перетворені на уламки, а навколо тільки порожнеча і руїни. Ви прокидаєтесь посеред ночі від вибуху, який за мить змінює все ваше життя. Пройшло вже 8 місяців з того ранку, коли російська ракета влучила у житлові будинки на вулиці Заболотного у Києві. Здавалося б, відбудова мала б початися негайно. Влада одразу ж дала обіцянки, а люди сподівалися, що найближчим часом зможуть повернутися додому. Але реальність виявилася іншою. Місцеві вже майже втратили надію на відбудову і звернулись до редакції «Київщина 24/7» за допомогою. Наші журналісти зустрілись з мешканцями, аби розібратись: що сталося з обіцянками та чому ремонтні роботи затягуються на місяці? І головне: коли мешканці нарешті отримають свої домівки назад?

Масштабна ракетна атака: втрати та руїни

7 лютого 2024 року о четвертій годині ранку російська ракета влучила в житлові будинки на вулиці Заболотного, 60 та 62. Атака стала однією з наймасштабніших у Києві за весь період війни. Ракета вдарила по житлових будинках у той час, коли більшість мешканців спали, знищивши кілька квартир вщент і завдавши серйозних пошкоджень іншим. За офіційними даними, внаслідок вибуху тоді загинуло троє мешканців, понад десятеро – зазнали поранень. Більше сотні сімей втратили своє житло, бо воно стало непридатним для життя. Руйнування були настільки масштабними, що питання відбудови постало одразу ж після атаки.

«Того ранку ми з донькою спочатку перебували у тамбурі (коридор між двома квартирами на поверсі). Там в нас лежить каримат, подушки та ковдра, і кожну повітряну тривогу ми з донькою пересиджували там. Так трапилося і цього разу. Після того, як в Telegram-каналах почала з’являтися інформація, що триває дорозвідка, ми з донькою зайшли у квартиру і думали ще трохи поспати. Та коли ми лягли в ліжка пролунав дуже потужний вибух. Моя дитина дуже злякалася, а я підскочила з ліжка, взяла її та ми вибігли знову у тамбур. Хвилин через 5 до нас вийшла сусідка і сказала, що прилетіло десь до нас, бо в її квартирі вже був дим. Потім ми почули крики людей, які кликали на допомогу. Коли ми відкрили двері в загальний коридор, то я просто жахнулася від того, в якому стані був наш поверх. Моєму сусіду відірвало пів стопи, він сам не зрозумів, як це трапилося. Ми до нього підбігли, він наклав турнікет, попросив води. Ми принесли йому воду та викликали швидку», — пригадує той страшний ранок Катерина. 

Обіцянки чиновників: відбудова, яка так і не почалася

Після трагедії представники Київської міської адміністрації публічно пообіцяли швидке відновлення будинків.

В’ячеслав Непоп, заступник голови Київської міської державної адміністрації, тоді заявив, що КП «Житлоінвестбуд-УКБ», повністю відновить будинки на вул. Заболотного, 60 та 62, які значно постраждали від ракетної атаки росіян.

«Вже 9 лютого, на другий день після трагедії, був готовий висновок попередньої експертизи. Виявлені дефекти можуть знижувати міцність, стійкість і жорсткість будівельних конструкцій. Наразі необхідно провести детальне обстеження, за результатом якого оперативно розроблять проєкт відновлення будинків», – розповів В’ячеслав Непоп.

Але мешканців будинку ніхто досі й не ознайомив з планом відбудови будинку та з висновками експертизи. Влада лише прибрала уламки ракет та поставила залізні конструкції між поверхами, щоб будинок не обвалився повністю.

Пізніше заступник голови КМДА В’ячеслав Непоп відвідав пошкоджені від ракетного обстрілу будинки на вул. Академіка Заболотного, 60-62 та доручив Голосіївській РДА скласти перелік квартир, у яких можна відновити електро-, тепло- та водопостачання.

«Необхідно якнайшвидше відновити постачання комунальних послуг у тих квартирах, де не пошкоджені конструктивні елементи. Щоб частина мешканців повернулась до своїх осель», – наголосив В’ячеслав Непоп.

У Голосіївській РДА послухали, але зробили так, як захотілося. Замість того, щоб дійсно скласти перелік квартир, які придатні до життя, вони махнули рукою і вирішили, що нехай платять всі мешканці.

Платежі за зруйновані квартири: мешканці в розпачі

Тепер всі мешканці будинків на вул. Заболотного, 60 та 62 у Києві змушені сплачувати комунальні послуги за квартири, які більше не придатні для життя. Це обурює людей, які залишилися без даху над головою, змушені винаймати тимчасове житло, витрачати гроші на оренду та ще платити за комуналку.

«Як можна платити за квартиру, якої більше немає? У мене не залишилося стін, а квитанції приходять щомісяця. Влада нічого не робить, лише бере з нас гроші та постійно обіцяють, але нам потрібні реальні дії! Або хоча б нехай скасують нам оплату за компослуги. Я пенсіонерка, мушу наймати зараз квартиру. За які кошти мені все це сплачувати?», — бідкається, одна з постраждалих мешканок.

На офіційний запит журналістів «Київщина 24/7» в Голосіївській РДА зазначили, що відсутність мешканців у квартирі у зв’язку з проживанням за іншою адресою, не є підставою від звільнення від плати за утримання будинків і споруд та прибудинкових територій.

І, на перший погляд, все вірно, тільки там чомусь забули, що мова йде про будинок, який перебуває в аварійному стані й потребує негайної відбудови.

Пандус за 481 тисячу гривень: пріоритети влади під питанням

На тлі відсутності дій з відновлення будинків на вулиці Заболотного, у сусідньому будинку – за адресою Заболотного, 58 – звели новий пандус вартістю 481 697 гривень.

Це викликало хвилю обурення серед постраждалих від ракетної атаки мешканців, які не розуміють: чому пандус став пріоритетом, а не відбудова їхніх зруйнованих будинків?

Крім того, як виявилось мешканці будинку 58 навіть  збирали підписи на відмову від зведення пандуса, адже стверджують, що жодної людини з інвалідністю в їхньому під’їзді не проживає. Втім влада й тут пропустила це повз вуха і пандус вже звели.

«Це просто насмішка! Ми залишилися без житла, а вони будують пандус! Чому витрачаються гроші на те, що могло б зачекати, коли стільки людей лишаються без даху над головою?», — бідкається мешканець 60-го будинку на столичній вулиці Заболотного. 

Місцеві обурені бездіяльністю влади: «Нас ніби весь цей час ігнорують!»

Мешканці Заболотного неодноразово зверталися до місцевої влади, але так і не отримали чітких відповідей щодо початку відновлювальних робіт.

На запитання в офіційному запиті «Київщини 24/7» про те, коли розпочнуться роботи, у Голосіївській РДА відповіли, що чітких термінів не можуть сказати.

А наш запит в Київську міську державну адміністрацію взагалі проігнорували. Тож там нам не дали жодної відповіді на безліч запитань.

«Нам спочатку говорили, що все буде готове до кінця літа, потім говорили що все зроблять до початку опалювального сезону. Опалювальний сезон ось на носі, а там роботи не початий край просто», — говорить мешканець будинку, зруйнованого під час атаки.

Поява огорожі: надія на початок робіт

Днями навколо зруйнованих будинків на вулиці Заболотного нарешті почали встановлювати огорожі. Для мешканців це — перший справжній сигнал за пів року, що відновлення може розпочатися. Але що це: чи просто чергова формальність, чи дійсно перший крок до повернення людей у їхні домівки? Мешканці не поспішають радіти, бо після стількох порожніх обіцянок і бюрократичних процедур, віра у швидке розв’язання проблеми майже зникла.

«Ми чекаємо від лютого. Усі ці місяці — це просто нескінченні обіцянки та відсутність конкретних дій. Якщо цього разу щось нарешті почнеться — це буде справжнім дивом», — каже одна з мешканок.

Час покаже – символом чого стане цей паркан: відновлення чи чергової ілюзії дій. Мешканці вул.Заболотного, 60 і 62 у Києві готові чекати, але вже не на слова, а на конкретні результати.

Редакція «Київщини 24/7» сподівається, що ця публікація приверне увагу осіб, які відповідальні за відбудову у столиці, та людей, які можуть вплинути на ситуацію. Адже мешканці зруйнованих через війну будинків у столиці, на Київщині та по всій країні не винні в тому, що їм так не пощастило стати жертвами російських ракет. Головне, щоб тепер вони не стали жертвами байдужості чиновників та суспільства.  

Читайте також: «На Київщині є близько 6 тис. генераторів на різних типах об’єктів»: Микола Бойко про готовність до опалювального сезону

Фото: Київщина 24/7

Актуальні, важливі й перевірені новини Київщини також читайте на нашій Facebook-сторінці і в Telegram-каналі.

Залишити відповідь