Міністр фінансів запропонував, як витратити $50 млрд доходів від російських активів

Політика

Сума у $50 млрд доходів від заморожених російських активів, яку Захід планує передати Україні до кінця року, буде разовою. Тому витрачати її треба без поспіху.

Про це повідомив міністр Сергій Марченко агентству «Інтерфакс-Україна» в кулуарах форуму «Діалоги з NV про майбутнє. Бізнес і війна». За його словами, Міністерство фінансів України роздумує над тим, як найефективніше розтягнути в часі анонсоване до 2025 року фінансування міжнародних партнерів у розмірі $50 млрд за рахунок доходів на заморожені російські активи, оскільки це джерело доходів є разовим

«Є взаємовиключні завдання: як знайти кошти на відновлення, як розтягнути ці кошти, обмежені, 50 мільярдів, які є разовою акцією – їх більше не можна буде повторити – на трирічну перспективу, як мінімум», – сказав він.

Марченко нагадав, що в проєкті держбюджету на 2025 рік закладено зовнішнє фінансування $38,4 млрд.

«У нас наразі потреба $38 млрд, і у 2026-му (році) дива не станеться, що у нас там усе збалансується, навіть якщо теоретично думати про це. Тому думаємо (над найкращим варіантом використання $50 млрд)», – додав глава Мінфіну.Раніше про необхідність розтягнути витрачання $50 млрд щонайменше ще й на 2026 рік заявила в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна» голова Бюджетного комітету Верховної Ради Роксолана Підласа.

Виступаючи на форумі, Марченко наголосив, що закладені в проєкті держбюджету-2025 $38,4 млрд – «це не даність», а необхідність виконання реформ. За його словами, попри заяву Євросоюзу про виділення EUR35 млрд Україні в межах заявленого G7 механізму використання доходів на заморожені російські активи, необхідно буде ще виконати значну роботу, щоб закріпити ці безумовно важливі політичні запевнення на папері.

Нагадаємо, США активно працюють над розблокуванням позики на суму $50 мільярдів для України, яка буде профінансована за рахунок доходів від заморожених російських активів.

Раніше ми писали, що постачання зброї Україні наступного року перебувають під загрозою, оскільки деякі союзники мають труднощі з отриманням фінансування, а інші відмовляються збільшувати фінансування для допомоги Києву.

Також нагадаємо, що Канада розглядає можливість надати Україні додаткову критично важливу ​​та терміново необхідну підтримку. Зокрема, йдеться про безпілотники та навчання пілотів винищувачів.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь