Міноборони планує продати застаріле майно ЗСУ на сотні мільйонів

Політика

Кабінет Міністрів України 3 вересня затвердив перелік рухомого військового майна Збройних Сил, яке підлягає відчуженню.

У списку, поданому Міністерством оборони, на 839 сторінках зазначено тисячі одиниць майна, виготовленого переважно в 1970-1990-х роках, яке втратило свій термін придатності. Цей перелік включає різноманітні елементи — від дрібних деталей, як болти і гайки, до специфічних приладів, технічних засобів, автомобільної та військової техніки, а також одяг, такий як пальта, кителі, сорочки.

«Прийняття цього рішення дозволить відчужити надлишкове військове майно, яке більше не потрібне або є застарілим, а також звільнити склади та арсенали від необхідності його зберігання. Отримані від реалізації кошти можуть бути спрямовані на підвищення обороноздатності держави», – зазначає в пояснювальній записці тимчасово виконуючий обов’язки міністра оборони генерал-лейтенант Іван Гаврилюк.

Серед найдорожчих позицій у списку вказана станція розвідки рухома МАСРР (1РЛ243) 1990 року випуску вартістю 9,8 мільйона гривень і радіостанція «Альбатрос» А-2СВ 1986 року, оцінена у 11,36 мільйона гривень. Загальна оціночна вартість всього майна в списку становить 353,7 мільйона гривень. За даними Міністерства фінансів, у 2024 році від реалізації надлишкового озброєння, військової та спеціальної техніки, а також нерухомого військового майна ЗСУ планується отримати 1,5 мільйона гривень.

Міністр фінансів Сергій Марченко звертає увагу на необхідність виключення з переліку придатного військового майна, яке може бути використане для потреб Збройних Сил України.Раніше ми писали, що головна інспекція Міністерства оборони разом зі співробітниками правоохоронних органів з’ясовуватиме обставини, що призвели до загибелі десятків людей під час обстрілу Полтави 3 вересня.

Також нагадаємо, що в Україні ввели в експлуатацію перший підземний стабілізаційний пункт для військових, який має операційні та реанімаційні відділення. У шпиталі щодоби зможуть надавати допомогу понад 100 пораненим.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь