Мобілізацію підкоригували! Чоловікам старше 50 років приготуватися. Подробиці директиви

Світ

Через два з половиною роки після початку повномасштабної війни та через п’ять місяців після набуття чинності закону про посилення мобілізації влада вирішила скоригувати призовні процеси.

Відтепер українських військовозобов’язаних чоловіків віком від 50 років мобілізуватимуть лише за “окремим розпорядженням”. Подробиці читайте у матеріалі .

Рішення схвалене з метою “зниження суспільної напруги”

Ще 19 вересня було випущено внутрішню директиву мобілізаційного департаменту командування Сухопутних військ 116/2/1/21409, яка переважно стосувалася питань призову до армії обмежено придатних осіб віком від 18 до 25 років (вони мобілізації не підлягають, лише за власним бажанням). Але, зокрема, у директиві зазначено, що мобілізація на загальних підставах стосується лише чоловіків віком від 25 до 49 років, які не мають причин для відстрочки.

Про це у своєму телеграм-каналі цього тижня повідомив народний депутат Олексій Гончаренко. Політик якось дізнався про цю директиву. Після цього військові інформацію підтвердили, не особливо вдаючись у подробиці.

“З метою врахування потреб та завдань із комплектування особовим складом підрозділів Сил оборони та відповідно до норм чинного законодавства, командуванням Сухопутних військ уточнено деякі питання призову щодо мобілізації військовозобов’язаних громадян окремих категорій.

Зазначені рішення, схвалені, зокрема й з метою зниження суспільної напруги, оформлені в установленому порядку та доведені до певних військових частин і ТЦК для службового користування”, – повідомили у командуванні Сухопутних військ.

Там наголосили, що органи військового управління “обмежені” у коментуванні питань, спрямованих на виконання поставлених завдань та відомостей службового характеру.

Адже ці заходи вживаються не просто так – вільний доступ до питань комплектування підрозділів розширює можливості супротивника щодо оцінки наших ресурсів та планів.

“ТЦК входить у підпорядкування Сухопутних військ. Тобто набір до ЗСУ, Національної гвардії, прикордонних військ здійснюється системою сухопутних військ.

Директиву не розголошують, бо, окрім інформації щодо зупинення мобілізації військовозобов’язаних у віці 50-60 років, є інша інформація, яка є секретною.

Тож документ не можуть опублікувати. У директиві йдеться, що військовозобов’язані у віці від 50 до 60 років мобілізуватимуться за окремим розпорядженням Генштабу – більше інформації там немає”, – каже у коментарі  Олексій Гончаренко.

Старим на війні не місце

Рішення про коригування мобілізації схвалене з цілком зрозумілих причин. Люди похилого віку, зі зрозумілими проблемами зі здоров’ям, в армії, м’яко кажучи, не особливо потрібні.

“Проблема у тому, що військові частини, які потребують поповнення, – це ті, що беруть участь в активних бойових діях. Командування цих частин не хоче брати мобілізованих у віці 50 років і старших, оскільки вони фізично не в змозі виконувати відповідні завдання.

Тому виникає парадоксальна ситуація: таку категорію військовозобов’язаних мобілізують, а у військах їх не беруть”, – каже член парламентського Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський.

Джерело

Залишити відповідь