МОН УКРАЇНИ ПІДТРИМАЛО ЗАКОНОПРОЄКТ ПРО ЗАБОРОНУ РОСІЙСЬКОЇ МОВИ У ШКОЛАХ ПІД ЧАС ПЕРЕРВ

Війна

МОН УКРАЇНИ ПІДТРИМАЛО ЗАКОНОПРОЄКТ ПРО ЗАБОРОНУ РОСІЙСЬКОЇ МОВИ У ШКОЛАХ ПІД ЧАС ПЕРЕРВ

Міністерство освіти і науки України підтримало законопроєкт №12086, який передбачає створення українськомовного середовища в закладах освіти

Про це 11 жовтня глава МОН Оксен Лісовий розповів під час години запитань до уряду, яку транслював телеканал “Рада”.

Документ пропонує заборонити використання російської мови у школах не лише під час уроків, але й на перервах. За словами Лісового, міністерство підтримало законопроєкт, однак “з деякими зауваженнями”.

“Хотів би закцентувати на тому, щоб ми в будь-яких рішеннях, які захищають українську мову, передбачили можливість рівноцінного, рівноправного розвитку мов національних спільнот Європейського союзу. Це, безумовно, у жодному разі не поширюється на мову країни-агресора. Ми розуміємо, що мова використовується як зброя, як передумова для агресії, тому ми дбаємо про мови корінних народів, національних спільнот і насамперед – про розвиток української мови”, – сказав Лісовий.

Законопроєкт, який може зобов’язати учнів і вчителів говорити українською мовою на всій території школи зареєстрували 1 жовтня. Його ініціаторкою є народна депутатка від “Голосу” Наталія Піпа. У Facebook вона зазначила, що документ вводить до закону “Про освіту” поняття “українськомовного середовища” й зобов’язує засновників, керівників, працівників закладів освіти створювати й підтримувати українськомовне середовище, тобто не переходити на російську на перервах, у їдальні, у приватному спілкуванні на території школи. Документ також дозволяє вчителям робити зауваження школярам, коли чують від них російську.

“Дуже важливо, щоб використання української мови не закінчувалося 45 хвилинами уроку. Ми маємо позбутися цього умовного правила в головах у освітян, учнів і батьків: “пролунав дзвінок – можна будь-якою мовою” (і ми розуміємо, що ця будь-яка – чомусь російська). Має бути сформоване нове правило: “суспільні й публічні місця – державною мовою”, – пояснила Піпа.

Рецепт смачної грибної ікри на зиму. Для швидкого перекусу саме то
Грибна намазка — це смачний та корисний спосіб приготувати щось швидке для перекусу

Я не знаю, чи є сенс воювати за Донецьк. Адже місцеві люди нас проганяють геть
Невеличке селище у Донецькій області. До кордону – майже рукою подати.

Непопpaвна втрата… Підпиcав контракт у день 18-pіччя: на фpонті загuнув воїн 3 ОШБр Роcтислав Романько
У бою з ворогом загинув 18-річний захисник Ростислав Романько.

Залишити відповідь