Монголія надала гарантії Путіну, що його не арештують, – Bloomberg

Війна

Монголія надала гарантії Путіну, що його не арештують, – Bloomberg

Правитель Росії Володимир Путін отримав гарантії, що його не затримають під час візиту Монголії за ордером Міжнародного кримінального суду

Про це пише Bloomberg з посиланням на двох інформованих співрозмовників, знайомих з організацією візиту. Це буде перший візит Путіна до країни-члена МКС після того, як у березні минулого року було видано ордер на його арешт за викрадення дітей з окупованих територій України. Монголія, яка підписала Римський статут, що регулює суд, зобов’язана виконати ордер і заарештувати Путіна, якщо він з’явиться на її території

У нас немає такої проблеми”, – сказав речник Кремля Дмитро Пєсков коментуючи ризики арешту Путіна в Монголії.

Офіційні особи президента Монголії, офісу прем’єр-міністра та міністерства закордонних справ не відразу відповіли на прохання про коментарі. Міністерство закордонних справ у п’ятницю зустрілося з представниками численних іноземних посольств, щоб пояснити візит Путіна, який формально пов’язаний із 85-ю річницею боїв на Халх-Голі проти японських військ у 1939 році.

Немає ризику арешту Путіна. Перед будь-якими закордонними поїздками весь спектр переговорного формату узгоджується заздалегідь, і приймаюча країна дає 100% гарантії, що ні Путін, ні хтось із членів делегації не будуть затримані”, – сказав Сергій Марков, близький до Кремля політичний консультант.

Проте раніше Путін не ризикував на такий візит. Він пропустив минулорічний саміт у Південній Африці лідерів угруповання БРІКС, до якого також входять Китай, Бразилія та Індія, після того, як приймаюча країна дала зрозуміти, що їй доведеться виконувати ордер МКС як держава-член.

Російський лідер також вирішив не їхати на саміт Великої двадцятки минулого року в Індію, хоча вона не є членом МКС. Бразилія запросила Путіна на саміт G-20, який вона прийматиме в листопаді, хоча президент Луїс Інасіо Лула да Сілва сказав, що судова влада має вирішити, чи арештовувати його.

“Держави-учасниці Римського статуту МКС зобов’язані співпрацювати з судовими рішеннями, зокрема щодо ордерів на арешт. У разі відмови від співпраці суддя МКС може повідомити про це Асамблею держав-учасниць, яка може вжити будь-яких заходів, які вважає доречними”, – йдеться у заяві представника МКС.

Візит Путіна відбудеться лише через шість місяців після того, як перший монгольський суддя, який працював у МКС, зайняв свою посаду в суді. Президент країни Хурелсух Ухнаа привітав цю подію як доказ “зростаючої репутації та зміцнення статусу Монголії на міжнародній арені”.

“Всі аспекти візиту були ретельно підготовлені. У нас чудовий діалог з друзями з Монголії”, – сказав Пєсков журналістам у п’ятницю.

“Путін їде до Монголії під гарантії безпеки Китаю. Монголія не піде проти Китаю, навіть якщо вона не хоче воювати зі США”, – сказав Станіслав Бєлковський, колишній політичний радник Кремля, який нині є критиком уряду.

Працівникам ТЦК дозволили стріляти на ураження
Після стрілянини на посту Луцького ТЦК військові будуть відкривати вогонь на ураження у разі загрози працівнику ТЦК.

У Микoлаєві вaнтажівка з 2,5 тoнами меpтвих замoрожених сoбак потpапила в ДТП. Фото
Вантаж, який перевозив вантажний автомобіль Renault Master, що потрапив у центрі Миколаєва ввечері 28 серпня в аварію, виявився більш ніж дивним

Укpаїнські пpізвища, яким тиcячі pоків: пеpевірте cвоє
Ці прізвища походять від стародавніх племен – антів, які населяли українські землі наприкінці першого тисячоліття нашої ери.

Залишити відповідь