Морква, томати, куряче філе: в Україні дорожчають продукти
В Україні згідно з підрахунками експертів у березні найбільше подорожчали овочі, зокрема, томати, ціна яких зросла на 39%. Про це повідомляє Український клуб аграрного бізнесу, пише ПІК.
“Це пов’язано з обмеженим власним виробництвом та скороченням імпорту з Туреччини. Також значно подорожчала морква (+30%), що викликано сезонним дефіцитом та високою залежністю від імпорту”, – йдеться у повідомленні.
Ціни на курятину також зросли: куряча тушка подорожчала на 10%, філе – на 7%, а стегно – на 5%. Це зростання зумовлене високими витратами на корми, які, однак, можуть стабілізуватися. Свинина подорожчала помірно (+1-2%), а ціна яловичини зросла на 4%.
Ціни на яйця підвищились на 10%, досягнувши середньої вартості 73,1 грн за десяток, що майже зрівняло їх із цінами 2023 року. Основні фактори підвищення – висока вартість кормів та погодні умови.
Молочні продукти також стали дорожчати, хоча темпи зростання дещо сповільнились. Найбільше підвищились ціни на молоко (+11%), голландський сир (+7%) та вершки (+5%). Зміни цін зумовлені сезонними коливаннями та змінами кліматичних умов. Проте очікується, що збільшення надоїв молока в кінці квітня може стабілізувати ринок.
Ціни на бакалійні товари залишаються відносно стабільними, за винятком соняшникової олії, яка подорожчала на 4% через підвищення цін на насіння.
Читайте також у ПІК: