Мовний омбудсмен розповів, скільки штрафів наклали за порушення мовного закону в інтернеті

Політика

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь повідомив, що з початку 2024 року виніс 49 попереджень та наклав 16 штрафів за порушення мовного закону в інтернеті.

Про це Тарас Кремінь повідомив у Facebook.

“Секретаріат уповноваженого із захисту державної мови продовжує фіксувати системні порушення мовних прав громадян України в інтернеті. Зокрема, від початку 2024 року надійшла 421 скарга щодо порушення частини 6 статті 27 закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, яка регламентує використання державної мови в мережі інтернет (що майже на 50% менше, ніж за цей період у 2023 році)”, – йдеться в повідомленні.

З початку 2024 року за скаргами громадян було розпочато 161 захід державного контролю щодо суб’єктів господарювання, які вдалося встановити. Більшість інтернет-ресурсів на момент проведення заходів державного контролю вже усунули порушення мовного закону.

Водночас станом на 10 вересня 2024 року було винесено 49 попереджень та накладено 16 штрафів за відсутність україномовної версії сайту або за те, що завантаження сайту за замовчуванням здійснювалося недержавною мовою.За порушення вимог закону щодо державної мови в мережі порушників можуть притягнути до адміністративної відповідальності з накладенням штрафу в розмірі від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3 400 до 5 100 грн.) або винести попередження, якщо порушення скоєно вперше, нагадали у відомстві.

За повторне порушення протягом року передбачено штраф у розмірі від 500 до 700 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8 500-11 900 грн.).

Нещодавно на сайті Кабінету міністрів з’явилася петиція щодо звільнення з посади Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя, і створення мовної поліції.

А в Іано-Франківську працюватиме мовна інспекція. Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків розповів, як буде відбуватися цей процес.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь