На Бориспільщині виявили скидання стічних відходів до озера Садок

Події України
На Бориспільщині виявили скидання стічних відходів до озера Садок

25 Жов, 18:36

На Бориспільщині виявили скидання стічних відходів до озера Садок. Про це повідомила Державна екологічна інспекція Столичного округу.

Державна екологічна інспекція Столичного округу розглядає звернення Золочівської сільської ради щодо заходів для припинення скидання стічних вод у озеро Садок, розташоване в селі Вишеньки. Також до розгляду включено Акт тимчасової комісії, створеної у відповідь на усне звернення місцевих жителів із приводу цих скидів.

«Державна екологічна інспекція Столичного округу контролює виконання природоохоронних повноважень органами місцевого самоврядування, зокрема дотримання екологічного законодавства щодо охорони водойм і прибережних смуг. Закон України «Про відходи» втратив чинність з набранням сили нового Закону України «Про управління відходами». Відповідно до нового закону, побутові відходи не включають відходи з септиків і каналізаційних мереж, а також стічні та дренажні води», — йдеться в повідомленні.

Крім того, в інспекції наголосили, що органи місцевого самоврядування повинні розробляти правила збирання, транспортування та очищення стічних вод для об’єктів без централізованого водовідведення, щоб запобігти забрудненню водних об’єктів і земельних ресурсів, за дотримання яких відповідальні землекористувачі.

З метою запобігання забрудненню озера Садок та ліквідації незаконних зливів стічних вод, Інспекція надіслала вимогу Золочівській сільській раді до 30 грудня 2024 року:

  • Розробити документацію із землеустрою щодо організації та встановлення меж водоохоронних зон і прибережних смуг річок і водойм у межах Золочівської ТГ, позначивши ці межі на місцевості інформаційними знаками;
  • Розробити та затвердити місцеві правила збирання, транспортування та очищення стічних вод у населених пунктах від об’єктів, які не підключені до централізованого водовідведення;
  • Контролювати раціональне використання та охорону водних ресурсів на території громади;
  • Надіслати власникам і землекористувачам земельних ділянок у прибережній смузі озера вимогу демонтувати незаконні огорожі та конструкції, зокрема містки та каналізаційні труби для стічних вод, протягом десяти днів. У разі невиконання, демонтаж буде здійснено за рішенням місцевої влади, а витрати покриватимуться за рахунок власників.

Читайте також: На території Бучанського району знайдено мінометну міну «НОНА»

Фото: ілюстративне

Актуальні, важливі й перевірені новини Київщини також читайте на нашій Facebook-сторінці і в Telegram-каналі.

Залишити відповідь