На «Газпром» чекає сильний фінансовий удар – Bloomberg

Політика, Світ

Російський газовий монополіст Газпром понесе значні втрати після закінчення контракту на транзит газу через Україну з 1 січня 2025 року.

За підрахунками Bloomberg, російська компанія втратить приблизно $6,5 млрд на рік, тоді як Україна втратить близько $800 млн на рік, що вісім разів менше.

Зазначено, що Газпром уже зазнає рекордних збитків через падіння європейського експорту на понад 80% від рівня 2021 року. У 2023 році компанія зазнала найбільших фінансових втрат в своїй історії, і без транзиту через Україну ситуація лише погіршиться.

Президент Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Денис Шмигаль підтвердили, що Україна не планує продовжувати контракт із Газпромом. Проте є два альтернативні варіанти для збереження транзиту через українську ГТС:

Раніше ми писали, що Будапешт планує використати свою частку коштів із Європейського фонду миру для підтримки оборони африканської країни Чад, замість того, щоб надавати допомогу Україні та постачати їй озброєння.Також нагадаємо, що Україна та ЄС ведуть переговори з росією через Азербайджан про транзит газу з цієї країни по російській та українській території в Європу.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

 

Залишити відповідь