На Харківщині та в Херсоні затримали колаборантів, які співпрацювали з окупантами

Політика

На Харківщині та в Херсоні Служба безпеки затримала ще двох колаборантів, які на початку повномасштабної війни співпрацювали з росією.

Про це йдеться у повідомленні СБУ.

Одним із затриманих виявився колишній посадовець Куп’янської міськради. Після захоплення громади він добровільно вступив до місцевої окупаційної адміністрації росії, де його призначили “головним спеціалістом відділу будівництва”.

Колаборант займався реконструкцією зруйнованих рашистами будівель для їх подальшої передачі на потреби країни-агресора. На таких об’єктах вороги “розквартировували” особовий склад окупаційних угруповань росії та облаштовував їхні склади з боєприпасами.

Після деокупації громади колаборант втік до Харкова як переселенець, його викрили і затримали в орендованій квартирі.Ще однією поплічницею ворога виявилася жителька Херсона, яка влаштувалася до окупаційного “виборчкому” після захоплення обласного центру. Жінка була членом так званих “мобільних груп голосування”, які обходили помешкання місцевих жителів та агітували їх підтримати фейковий референдум.

Водночас колаборантка вимагала від людей поставити підпис у “бюлетенях щодо приєднання регіону до складу рф.

Після звільнення обласного центру зловмисниця залишилася у місті та намагалася “залягти на дно” й уникнути правосуддя. Проте її викрили та затримали.

Обом фігурантам (відповідно до вчинених злочинів) повідомили про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 111-1 (колабораційна діяльність);
  • ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність, вчинена за попередньою змовою групою осіб).

Зловмисникам загрожує до 10 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Раніше у Полтавській області Служба безпеки та Національна поліція заарештували підпалювача стратегічних об’єктів «Укрзалізниці». Чоловік співпрацював зі спецслужбами рф.

У Кропивницькому Служба безпеки України (СБУ) затримала двох чоловіків, яких підозрюють у співпраці з російськими спецслужбами та підготовці диверсій в місті, зокрема коригуванні повітряних ударів.

У Покровську Донецької області правоохоронці затримали інформатора російських спецслужб. Чоловік допомагав загарбникам готувати прорив до міста.

Також нагадаємо, що у Донецькій області затримали трьох колаборантів, які підпалювали автомобілі Сил оборони України на замовлення російських спецслужб.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь