На росії зростає інфляція: центробанк знову підняв ключову ставку

Політика, Світ

Центробанк росії 13 вересня 2024 року всьоме з липня 2023 року підвищив ключову ставку, цього разу на 100 базисних пунктів, довівши її до 19% річних.

Це підвищення відбулося через високий інфляційний тиск у країні. Річна інфляція в росії станом на 9 вересня становила 9%, і Центробанк прогнозує, що за підсумками 2024 року вона перевищить липневий діапазон 6,5-7,0%.

Попит на товари та послуги в росії зростає швидше, ніж можливості їх виробництва, що сприяє інфляції. Через це ЦБ рф вважає за необхідне додатково посилювати грошово-кредитну політику, щоб відновити процес зниження інфляції та стабілізувати очікування на 2025 рік. При цьому економічне зростання росії сповільнилося через обмеження на пропозицію та зниження зовнішнього попиту, хоча споживча активність залишається високою.

ЦБ рф також звертає увагу на дефіцит робочої сили, особливо в промисловому секторі, що призводить до швидшого зростання заробітних плат порівняно з продуктивністю праці. Банк не виключає подальшого підвищення ставки.

Раніше ми писали, що Сполучені Штати Америки запровадили нові, посилені санкції проти росії в IT-сфері, що призвело до виходу низки провідних компаній з російського ринку.Також нагадаємо, що Рада Європейського Союзу продовжила санкції проти осіб, відповідальних за підрив суверенітету та незалежності України, ще на шість місяців — до 15 березня 2025 року.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

 

Залишити відповідь