На Ставці запропонували звільнись голові Укренерго через провал захисту енергооб’єктів, – ЗМІ

Політика

Після ураження українських підстанцій 26 серпня виявилося, що захист навколо них за всі рокі війни так і не збудували. У результаті голову «Укренерго» Кудрицького попросили написати заяву за власним бажанням.

Про це йшлося на засіданні Ставки Верховного Головнокомандувача 30 серпня, розповіло УНІАН поінформоване джерело в Міненерго.

«Кудрицьому сказали написати заяву про звільнення. Головна причина – з десяти влучань по підстанціях, які завдала росія, практично всі закінчилися успіхом, тому що станції не були належним чином укріплені. Ступінь готовності споруд була від 20 до 80 відсотків», – заявило джерело в Міненерго.

Наприклад, станція «Київ» навіть не мала габіонів, які б захистили від ударів ракет. Що призвело до її знищення та віялових відключень у столиці. Аналогічно було знищено й інші десять підстанцій.

«Фактично всі енергетики впевнені в тому, що виконати роботи зі зміцнення можна було за три місяці. Відповідне доручення Кудрицький отримав ще на початку року. Часу було достатньо. Але, він не впорався. Тому шукатимуть нову людину, здатну швидко зміцнити підстанції належним чином», – розповіло джерело.Тим часом видання Форбс Україна із посиланням на власні джерела пише, що Кудрицький начебто відмовився писати заяву на звільнення за власним бажанням. Тож звільнити його може наглядова рада, де у держави лише 3 з 6 голосів.

Раніше прем’єр Шмигаль повідомляв, що Україна втратила мало обладнання 26 серпня завдяки збудованому захисту енергооб’єктів. Бо у перший рік повномасштабної війни було прийнято рішення щодо реалізації трьох рівнів фортифікацій для захисту об’єктів енергетики від терористичних обстрілів рф. Перший рівень передбачав закриття об’єктів енергетики габіонами для захисту від непрямого ураження, тобто уламків. Другий рівень – це монументальні залізобетонні укриття для трансформаторів та інших об’єктів. Третій рівень фортифікацій – це експериментальний проєкт, величезні споруди, які повинні були б накривати підстанцію в розмірі 3 футбольних полів.

Енергосистема після ракетно-дронової атаки 26 серпня перебуває у складному стані. Енергетики почали відновлювальні роботи ще не на всіх об’єктах, тому що спочатку їх потрібно розмінувати, повідомила заступниця міністра енергетики Світлана Гринчук.

Після масованої атаки рф по Україні у понеділок, 26 серпня, Сполучені Штати нарощують постачання енергетичного обладнання в Україну. Це допоможе під час ремонту та посилення стійкості української енергосистеми.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь