Населення України скорочується: демограф сказала, скільки біженців повернеться

Події України


В Україну можуть повернутися жінки, які за кордоном не знайшли роботу, яка б відповідала їх кваліфікації.

В даний час складно точно спрогнозувати, яка саме чисельність населення буде через 20-25 років. Водночас до України повернеться третина чи навіть половина біженців.

Відповідний прогноз директор Інституту демографії та соціальних досліджень Національної академії наук України Лібанова озвучила в інтерв’ю німецькому виданню Der Spiegel.

Зокрема, вона прокоментувала прогноз про те, що до 2050 року населення України може скоротитися ще на 10 млн осіб. На думку Лібанової, такі довгострокові прогнози не надто корисні. Мета подібних досліджень, за її словами — допомогти владі зорієнтуватися, взяти до уваги можливі втрати, щоб намітити певні сценарії.

Фахівець уточнила, що не варто покладатися на 100-відсоткову інформативність довгострокового прогнозу, зокрема тому, що на тенденцію до скорочення (приросту) населення в такому випадку впливає тривалість військових дій. Однак зараз ніхто не знає, коли вони припиняться.

При цьому вона припускає, що повернутися в Україну може приблизно третина біженців, які залишили країну через вторгнення РФ. Своє припущення фахівець зробила, ґрунтуючись на прикладі збройних конфліктів на території колишньої Югославії, які тривали у 1991-2001 роках.



Джерело

Залишити відповідь