Насіння соняшника: чим корисне та можлива шкода

Події України

Насіння соняшника відоме своїм багатим складом вітамінів, мінералів і антиоксидантів, які позитивно впливають на здоров’я, підтримують серцево-судинну систему, зміцнюють імунітет та допомагають покращити настрій.

Однак, як і з будь-яким продуктом, із ним важливо не переборщити, детальніше – в нашому матеріалі.

Насіння соняшника: користь

Чим корисне насіння соняшника – ми говоримо про сире або підсушене насіння, оскільки смажене містить менше вітамінів і корисних речовин через термічну обробку.

Соняшникове насіння – цінне джерело вітамінів і мінералів.

Воно багате на магній, цинк, мідь, кальцій та залізо, що позитивно впливають на загальний стан здоров’я.

Вітамін Е та селен, наявні в насінні, мають антиоксидантні властивості, захищаючи організм від пошкоджень вільними радикалами.

Завдяки клітковині насіння сприяє здоровій роботі травної системи, а триптофан, амінокислота, допомагає заспокоїти нервову систему.

Крім цього, насіння містить холін, важливий для пам’яті та зору.

Насіння соняшника: користь і шкода для чоловіків

Для чоловіків насіння соняшника може бути корисним для підтримки репродуктивної функції.

Вітаміни та мікроелементи, особливо цинк і аргінін, сприяють поліпшенню якості сперматозоїдів, позитивно впливаючи на їхню рухливість і життєздатність.

Однак варто пам’ятати про калорійність насіння: його надмірне вживання може призвести до надлишкової ваги.

Насіння соняшника: користь і шкода для жінок

Соняшникове насіння може принести жінкам особливу користь завдяки позитивному впливу на стан шкіри та волосся.

Цинк, що входить до складу насіння, сприяє підтримці здоров’я епідермісу, запобігає появі лупи та зменшує акне.

Вітаміни групи В поліпшують стан нервової системи, що особливо важливо в період менопаузи.

Водночас через високу калорійність та можливий вміст солі в смаженому насінні, варто контролювати його споживання.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Залишити відповідь