Нацбанк посилив обмеження на розрахунки з українських карток за кордоном

Політика

Національний банк України посилив валютні обмеження на розрахунки за кордоном. Це допоможе запобігти непродуктивному відпливу капіталу з країни.

Про це повідомила пресслужба Нацбанку.

«Посилення валютних обмежень дасть змогу запобігти непродуктивному відпливу капіталу з країни», – йдеться в повідомленні.

Посилення обмежень буде стосуватися розрахунків за низку товарів та послуг за кордоном з платіжних карток, випущених українськими банками. Йдеться про оплату годинників, ювелірних виробів, виробів зі срібла, коштовного каміння, монет та марок.

НБУ встановив щомісячний ліміт у розмірі 100 тисяч гривень в еквіваленті на ці операції та обмежив до 500 тисяч гривень в еквіваленті розрахунки з менеджерами з нерухомості для сплати комісій за управління, оплати за проживання та пов’язаних із цим комісій.Встановлений ліміт враховує потреби українців, що перебувають за кордоном, та задовольняє потреби 98% клієнтів банків.

Водночас обмеження «дадуть змогу запобігти спробам обходити встановлені НБУ обмеження на відповідні операції та уникнути відпливу капіталу з України у значних обсягах». Зміни почнуть діяти з 10 вересня 2024 року.

Нещодавно Національний банк України ініціював зміну назви розмінних монет з «копійка» на «шаг». Це потрібно для відновлення історичної справедливості, дерусифікації та відродженню національних традицій.

Перші шаги замість копійок можуть з’явитися в обігу вже у першому півріччі 2025 року. Для цього парламент має підтримати ініціативу Нацбанку.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь