Не залишиться і сліду: як вивести плями від граната

Події України

Гранат смачний та корисний, але його сік дуже насичений та сильно в’їдається у волокна тканини.

Такі плями дуже складно вивести, особливо якщо вони застарілі. Проте не варто засмучуватися, а тим більше викидати річ.

Life. Факти ICTV розповідають про ефективні методи, які підкажуть, як вивести плями від граната, щоб від них не залишилося й сліду — детальніше читайте в матеріалі.

Виведення плям граната з одягу: основні правила

Якщо гранатовий сік потрапив на одяг, важливо діяти швидко, щоб уникнути в’їдання пігменту.

Якомога швидше промийте пляму холодною водою. Так свіжий сік граната легко розчиниться. Для цього підставте забруднену частину одягу під струмінь холодної води, промиваючи пляму з вивороту, щоб вимити залишки соку безпосередньо з волокон тканини.

Звичайне мило або рідкий засіб для миття посуду також можуть допомогти ефективно видалити гранатовий сік з тканини. Для цього змочіть губку або м’яку тканину в мильному розчині та обережно протріть пляму.

Не використовуйте гарячу воду, оскільки тепло може, навпаки, закріпити пляму.

Як відіпрати гранат з одягу за допомогою народних засобів

Прості засоби, які є в кожному домі, можуть бути ефективними у боротьбі з плямами від граната.

Перекис водню

Цей засіб добре підходить для світлих тканин. Наанесіть невелику кількість перекису водню на пляму та залиште на кілька хвилин. Після цього добре промийте водою.

Проте якщо ви застосовуєте цей засіб для темних тканин, будьте обережні, адже перекис може їх знебарвлювати. Перед застосуванням краще перевірити його дію на непомітній ділянці.

Спиртовий розчин чи горілка

Спирт добре видаляє стійкі пігментні плями з тканини. Для цього змочіть ватний диск у спирті та обережно притисніть до плями, уникаючи розтирання, щоб вона не розповсюдилася. Залиште засіб на 10 хвилин, а потім промийте тканину холодною водою.

Оцет і сода

Змішайте 1 ч. л. соди з 1 ст. л. оцту, нанесіть суміш на пляму та залиште на 5-10 хвилин. Після цього обережно змийте водою.

Такий спосіб добре працює для виведення плям на натуральних тканинах, але може бути агресивним для делікатних матеріалів, тож не забудьте перевірити його на невидимій ділянці.

Лимонний сік та сіль

Лимонний сік має природні відбілювальні властивості. Нанесіть його на пляму, потім посипте дрібкою солі та залиште на 15 хвилин. Після цього виперіть річ у холодній воді. Цей спосіб особливо ефективний для білих або світлих тканин.

Як відіпрати гранат, якщо пляма застаріла

Якщо плями застарілі й не піддаються народним засобам, тоді використовуйте спеціальний плямовивідник для стійких плям. Для цього нанесіть засіб на забруднену ділянку й залиште на час, який вказаний в інструкції. Після цього виперіть одяг у машинці звичним способом.

Ми розказали, чим відіпрати гранат з одягу. Перераховані методи ефективні, проте спочатку перевіряйте засіб на непомітній ділянці, особливо якщо це яскравий або делікатний матеріал.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

А також не відкладайте прання на потім. Чим довше сік граната залишатиметься на тканині, тим важче буде його потім вивести.

Залишити відповідь