Нікoли не кажіть так! Ніякі не “пенcіонери” чи “люди поxилого віку”! Як пpавильно називати тиx кому за 60

Світ

Людей від 60 років та старше часто некоректно називають людьми поважного або похилого віку, а ще пенсіонерами.

Але є інші назви, яких також варто уникати й використовувати інші відповідники.

Як правильно в Україні називати людей від 60 років та старше, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler) з посиланням на роз’яснення філолога Ольги Васильєвої у Facebook.

Термін “пенсіонери” потрібно вживати тільки до осіб, які вже отримують пенсію. Однак її можуть призначати не тільки за віком, а й дитині чи іншій особі – через втрату годувальника. А ще деякі люди виходять на пенсію після 45 років.

Зараз в законодавстві України використовується термін “люди похилого віку”, а от в Європі про людей від 60 років та старше кажуть “люди третього віку”.

“Правильно: люди старшого віку, літні люди, люди третього віку, люди у віці 60+/75+/ 90+. А неправильно: люди у віці, старі люди, люди пенсійного віку, пенсіонери, люди поважного віку, бабусі й дідусі”, – пояснює Васильєва.

Вона додає, що прикметником “старі” можна зачепити ту групу людей, яка себе так не ідентифікує, хоча саме такий варіант може траплятися у медіа та українському законодавстві.

“З урахуванням загальносвітової тенденції подовження життя стає неочевидним, людей якого віку зараховувати до цієї категорії. Згідно з класифікацією Всесвітньої організації охорони здоров’я літнім вважається вік 60-75 років, а старечим – 75-90 років.

Тих, хто досяг 90 років і більше, заведено називати довгожителями. “Бабуся”, “дідусь” уживаємо лише, коли треба вказати на родинні зв’язки”, – зауважує філолог.

Використовувати евфемізми типу “люди поважного віку”, “дама бальзаківського віку”, “людина з обмеженими можливостями (або “людина з особливостями”, “людина з особливими потребами”, “людина з нюансами”) – некоректно.

“Треба називати чітко й незавуальовано, але без дискримінації: люди старшого віку, жінка у віці 30-40 років, людина з інвалідністю.

На представників і представниць африканської расової гілки коректно казати темношкірий/темношкіра і в жодному разі не чорний/чорна. Людина європеоїдної раси – світлошкіра, а не біла”, – підкреслює Васильєва.

Вона додала, що в українській мові є дискримінаційний фразеологізм:

“Почуватися білою людиною”, тобто нормальною, такою, що має привілеї.

І радить його не вживати, бо у цивілізованої людини на такі висловлювання має стояти внутрішній блокувач.

Джерело

Залишити відповідь