Норвегія планує збудувати паркан на кордоні з рф

Політика, Світ

Уряд Норвегії розглядає можливість будівництва паркану на кордоні з росією для посилення безпеки в разі збільшення потоку біженців з рф.

Міністр юстиції Норвегії Емілі Енгер Мель зазначила, що цей крок може допомогти покращити ситуацію з безпекою, надихнувшись прикладом Фінляндії, яка вже зводить огорожу на своєму східному кордоні.

В інтерв’ю NRK, на яке посилається Yle, Мель підкреслила, що будівництво огорожі є дорогим процесом, і потрібно ретельно оцінити доцільність таких витрат. Вона також запропонувала інвестувати в закупівлю дронів для патрулювання території та збільшення кількості прикордонників у Стурськугу — єдиному прикордонному пункті між Норвегією та росією.

Поки що незрозуміло, чи буде паркан збудований уздовж усього 200-кілометрового кордону або лише на окремих ділянках. Міністр визнала, що, хоча Фінляндія вважає будівництво паркану розумним кроком, ландшафт прикордонних територій між Фінляндією та Норвегією суттєво відрізняється, і фінський кордон з росією є значно довшим.

Цей інцидент пов’язаний із ситуацією 2015 року, коли через Стурскуг пішки та на велосипедах прибули 5000 людей з росії, які просили притулок. Крім того, фінська влада відзначила інструменталізовану міграцію з третіх країн, що стало приводом для будівництва 200-кілометрового паркану на фінському кордоні.Раніше ми писали, що Норвегія прийняла рішення припинити автоматичне надання притулку українським біженцям, особливо тим, хто прибуває із західної частини України.

Також нагадаємо, що уряд Норвегії запропонував збільшити підтримку України на 5 мільярдів норвезьких крон (близько 430 млн євро) цього року. Крім того, країна хоче надавати щонайменше 15 мільярдів норвезьких крон (близько 1,3 млрд євро) на рік до 2030 року.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь