Новини дня: Атака на Україну, план Трампа по капітуляції Києва та відповідь Байдена

Політика

Поки президент Володимир Зеленський проводив важливі переговори по підтримці України у США, російський режим здійснив черговий масований обстріл української енергосистеми, а також, можливо, місця базування F-16. Одночасно з’явилася заява американского лідера Джозефа Байдена відносно подальшої допомоги Україні, яка буде посилена до закінчення його президентської каденції. Зокрема він збирає у Німеччині чергове засідання у форматі «Рамштайн» на рівні глав держав наших союзників.

Агентство UA.News зібрало інформацію про важливі події 26 вересня.

 

Атака на Україну

Майже всю ніч на 26 вересня в Україні тривала повітряна тривога. Вночі росія випустила по нашій території шість ракет різних типів та 78 дронів-камікадзе. Сили ППО знищили більшість ворожих цілей. Ворог атакував Сумську область двома ракетами невстановленого типу з Бєлгородської області (рф), Одеську область – чотирма керованими авіаційними ракетами Х-59/69 з акваторії Чорного моря.

Цієї ночі ворог здійснив чергову масовану атаку на українську енергетику, застосувавши для цього дрони та ракети. Зокрема, було атаковано три об’єкти передачі електроенергії, один із них – у Миколаївській області.

Денис Шмигаль

Прем’єр-міністр України

У ніч на 26 вересня росіяни здійснили атаку дронами на декілька об’єктів енергетики у кількох областях України. Внаслідок були  знеструмлені побутові та промислові споживачі. Наразі більшість із них уже заживлена. Роботи з усунення наслідків обстрілу тривають. Під час російської атаки у ніч на 26 вересня зафіксований проліт ударного безпілотника поблизу майданчика Рівненської АЕС. Ворог вкотре атакував об’єкт критичної інфраструктури на Івано-Франківщині. Тут виникла пожежа.

Один з дронів зміг достатися Печерського району столиці. Уламки впали на території дитячого садку, а сталася розгерметизація газової труби в житловому будинку. За даними МВС, пошкоджень зазнали чотири багатоквартирні будинки та 20 автомобілів. Двоє людей постраждали: чоловік отримав поранення, у його дитини гостра реакція на стрес.

Російські війська завдали авіаудару по Запоріжжю. До 10 збільшилася кількість постраждалих внаслідок нічного ворожого авіаудару по Запоріжжю. Серед травмованих шість жінок, три чоловіки та дитина. Врятовано 18 мешканців міста.

Двічі росіяни обстріляли Херсонщину. Внаслідок авіаудару постраждали двоє людей, яких рятувальники деблокували з-під завалів.

В цілому вночі ворог атакував Київщину, Донеччину, Харківщину, Сумщину та Івано-Франківщину. На щастя, у цих регіонах минулося без потерпілих.

До обіду двічі по всій країні оголошувалася повітряна тривога через зліт російських винищувачів та пуски аеробалістичних ракет «Кинджалів». Офіційно не повідомляється, куди влучили російські ракети. У Повітряних силах ЗСУ лише повідомили, що за годину було зафіксовано три пуски аеробалістичних ракет Х-47 М2 «Кинджал» з повітряного простору російської федерації у напрямку Старокостянтинова Хмельницької області. Інформація щодо місць прильотів чи уражень не є публічною. ЗМІ повідомляють, що у цьому районі може знаходитися база українських F-16.

Унаслідок повторної повітряної атаки на Київщину постраждала одна людина, є руйнування у трьох районах області, де пошкоджено п’ять приватних будинків. В них вибиті вікна та пошкоджені фасади. Також утрьох багатоповерхових будинках пошкоджено вікна у декількох квартирах.

В обід на Сумщині російські загарбники атакували FPV-дронами залізничний вокзал. Близько 13:00, застосовуючи заборонені міжнародним правом методи ведення війни, окупанти здійснили обстріл з використанням FPV-дронів залізничної станції в місті Дружба Шосткинського району. Поранення отримали троє працівників залізничного вокзалу.

Як відбувається це останнім часом, під час масованого повітряного удару в ніч на 26 вересня у Білорусь залетіли чотири «Шахеди». Три збилися з курсу в Україні, а один – взагалі напряму із росії. Місцевим військам з аеродрому «Барановичі» довелося піднімати два винищувачі.

Позиція США

Схоже, до приїзду у США української делегація, Білий Дім підготував свій план подальших дій до закінчення президентської каденції Джо Байдена. Згідно його заяви на сайті Білого дому буде проведено:

  • Міністерство оборони США оголосило про виділення 2,4 мільярда доларів США на безпекову допомогу в рамках Ініціативи сприяння безпеці України, яка забезпечить Україні додаткову протиповітряну оборону, безпілотні літальні системи та боєприпаси класу «повітря-земля», а також зміцнить оборонно-промислову базу України та підтримає її вимоги до обслуговування та підтримки.
  • Україна отримає боєприпаси великої дальності Joint Standoff Weapon (JSOW).
  • Пентагон відремонтує та надасть Україні додаткові ракети Patriot.
  • Щоб розвинути потенціал ВПС України, Міністерство оборони США розширить навчання українських пілотів F-16, у тому числі шляхом підтримки підготовки ще 18 пілотів наступного року.
  • Міністерство юстиції, Міністерство фінансів і Секретна служба США вжили заходів, щоб зруйнувати глобальну мережу криптовалют у координації з міжнародними партнерами.
  • Наступного місяця скликана зустріч на рівні лідерів Контактної групи з питань оборони України в Німеччині для координації зусиль понад 50 країн, які підтримують Україну в її захисті від російської агресії.

Сьогодні я оголошую про посилення безпекової допомоги Україні та низку додаткових дій, щоб допомогти Україні виграти цю війну. Я наказав Міністерству оборони виділити всі кошти, що залишилися, на підтримку безпеки, які були виділені Україні, до кінця мого терміну перебування на посаді.

Джо Байден

Президент США

Одночасно, за даними телеканала NBC News, Пентагон рекомендував США передати Україні боєприпаси з білим фосфором для створення світла та диму. Проте Білий дім кілька разів відхиляв цю ідею через побоювання щодо шкоди для цивільного населення.

Наразі США виділили новий пакет військової допомоги Україні у розмірі 375 мільйонів доларів. До цього пакету увійшло:

  • боєприпаси класу «повітря-земля»;
  • боєприпаси для високомобільних артилерійських ракетних систем (HIMARS);
  • 155-мм і 105-мм артилерійські боєприпаси;
  • ракети з оптичним відстеженням і проводовим наведенням (TOW);
  • протитанкові системи Javelin та AT-4;
  • броньовані машини охорони M1117;
  • протимінні автомобілі з захистом від засідок (MRAP);
  • легкі тактичні машини;
  • броньовані мостові системи;
  • стрілецька зброя;
  • патрульні катери;
  • саперна техніка та боєприпаси;
  • запасні частини, допоміжне обладнання, послуги, навчання та транспортування.

Тим часом з іншої частини світу надійшла інформація про посилення санкцій проти російської економіки. Велика Британія ввела санкції проти п’яти суден і двох організацій, пов’язаних із транспортуванням російського СПГ, включно з проєктом «Арктик СПГ 2». Ці заходи спрямовані на скорочення фінансування, яке підтримує війну росії проти України.

Позиція Трампа

І поки прогресивний світ намагається, хоча і повільно, допомогти України зберегти свою незалежність, кандидат в президент США від Республіканської партії Дональд Трамп повідомив, що нашій державі потрібно було одразу капітулювати.

Цитати Трампа з його виступу перед виборцями 25 вересня:

  • «Будь-яка угода, навіть найгірша угода була б кращою, ніж те, що ми маємо зараз. Якщо б вони погодилися на погану угоду, було б краще».
  • «Вони не будуть задоволені поки в Україну не відправлять американських дітей».
  • «України більше немає, це вже не Україна».
  • «Не було жодного варіанти угоди, який не був би кращим за нинішню ситуацію».
  • «Країна знищена, неможливо її відбудувати, займе сотні років її відбудувати, не достатньо грошей її відбудувати, навіть якщо весь світ збиреться».
  • «В України закінчуються солдати, вони використовують маленьких дітей і пенсіонерів».

Читайте також

Новини дня 24 вересня: Росіяни зрівняли із землею хлібзавод у Харкові та Вугледар, Ізраїль ліквідував помічника Насралли

Новини дня 23 вересня: Суд у Гаазі, Зеленський у Штатах, нардеп від «слуг» у бігах у Румунії

Новини тижня: Візит Урсули фон дер Ляєн, заборона Telegram та ліквідація складу у Торопці

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь