Новини дня: Росіяни вбили трьох співробітників Червоного Хреста і атакували дві групи ДСНС

Політика

Російські терористи у Чорному морі вдарили по судну з пшеницею, а на Донеччині знищили гуманітарний вантаж Міжнародного комітету Червоного Хреста. Двічі за добу під ворожий обстріл потрапили підрозділи рятувальників ДСНС, троє представників служби отримали поранення. Це все сталося під час візиту до України прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) Каріма Хана, з яким увечері зустрівся президент України Володимир Зеленський.

Агентство UA.News зібрало інформацію про важливі події 12 вересня 2024 року.

 

Важливі візити

У Києві затрималися ще на день учасники IV саміту Міжнародної Кримської платформи. Зокрема  президент України Володимир Зеленський провів переговори зі своїм литовським колегою Гітанасам Наусєдою.

Я дякую за надані Литвою пакети оборонної підтримки і за нещодавно наданий пакет. Окремо хочу відзначити готовність Литовської держави спрямувати гарантований на 10 років рівень підтримки наших оборонних спроможностей. Ми маємо й надзвичайно цінні для обох наших народів, обох наших держав домовленості щодо оборонного виробництва – це передусім можливості інвестувати у виробництво дронів в Україні, інших видів зброї.

Володимир Зеленський

Президент України

У свою чергу Наусєда проінформував, що Литва вивчає можливість придбання для України зенітно-ракетних комплексів малої дальності.

Ми також вивчаємо можливість придбання зенітно-ракетних комплексів малої дальності для українських систем ППО. Сподіваюсь, що протягом двох-трьох тижнів ми матимемо позитивний результат і зможемо передати ці системи українцям. Литва й надалі продовжуватиме працювати із союзниками для мобілізації підтримки України.

Гітанас Наусєда

Президент Литви

Під час пресконференції обох лідерів Зеленський зазначив, що через затягування партнерами процесу зняття обмежень на використання Україною далекобійної зброї, росія дозволяє собі переміщувати свої військові об’єкти глибше на територію рф, що ускладнює ураження цих цілей.

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із прокурором Міжнародного кримінального суду (МКС) Карімом Ханом. Глава держави також нагадав, що Україна ратифікувала Римський статут, і наголосив, що вкрай важливо не допустити ігнорування рішень суду щодо ордерів на арешт російських воєнних злочинців. Крім того, під час зустрічі обговорили боротьбу з насильницьким переміщенням та депортацією українських дітей і розслідування цих злочинів.

Злочини росіян

Україна продовжила фіксувати злочини Кремля проти людяності в той час, як міжнародні інстанції продовжували ігнорувати такі порушення.

Вдень ворог обстріляв селище Віролюбівку Донецької області, поціливши у вантажівку із гуманітарною допомогою. Внаслідок цього загинуло троє українських працівників гуманітарної місії Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) у Донецькій області.

При цьому центральний офіс МКЧХ деякий час мовчав про цей злочин росіян.

Про обстріл уже відомо, але МКЧХ, так само як і МФЧХ — мовчать! Жодної реакції, засудження чи висловлення співчуття! Таким чином це мовчання лише прикриває злочинну політику рф! МКЧХ має офіційно і публічно визнати порушення росією норм Женевських конвенцій! Чи невже в МКЧХ повністю стають байдужими навіть до смертей власних співробітників? Чи наскільки бояться говорити правду?!

Дмитро Лубінець

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини

Надвечір президентка МКЧХ Мір’яна Сполярич висловила своє обурення атакою на гуманітарний персонал, зазначивши: «Нерозумно, щоб обстріл потрапив на місце роздачі допомоги. Сьогодні наші серця розбиті, коли ми оплакуємо втрату наших колег і дбаємо про поранених».

Президент Зеленський повідомив, що російські військові випустили ракету по цивільному судну, яке перевозило вантаж пшениці до Єгипту. Удар стався у Чорному морі після того, як судно вийшло з українських територіальних вод. Люди не постраждали, проте було зіпсовано вантаж пшениці.

Очікуємо на реакцію світу. Пшениця та продовольча безпека ніколи не мають бути мішенню для ракет.

Володимир Зеленський

Президент України

Під час бойових дій російські окупанти перебили водопостачання до Покровська. Наразі відновити його роботу неможливо.

Внаслідок бойових дій зупинена робота модульної фільтрувальної станції, завдяки якій останнім часом Покровськ отримував воду. Відновити її роботу наразі неможливо.Ситуація складна і найближчим часом кращою не стане. Тому я вкотре закликаю: евакуюйтесь. Евакуація – єдиний правильний вибір для цивільних!

Вадим Філашкін

Голова Донецької обласної військової адміністрації (ОВА)

Російські війська завдали удару по рятувальниках у Нікополі Дніпропетровської області, коли ті гасили пожежу від попереднього обстрілу. Останнім часом російські терористи постійно наносят подвійний удар, коли на місце попереднього влучання прибувають рятувальні служби.

На цьому російські терористи не зупинилися. Вони атакували комунальників, які допомагали фахівцям ДСНС відбуксувати пошкоджену пожежну машину до пожежно-рятувального підрозділу. Проте ворог знов атакував цей район Нікополя, пошкодивши навантажувач Shantui.

Аналогічний напад російські терористи здійснили вдень 12 вересня у Харківській області. Тут внаслідок повторного удару росіян трое рятувальників отримали поранення у селище Борова, що на Ізюмщині. Тут попередньо дві людини загинули, семеро отримали поранення. Пошкоджені дві пожежні автоцистерни.

Війна на території ворога

Стало відомо, що напередодні в Єкатеринбурзі пролунав вибух біля контрольно-пропускного пункту військової частини, внаслідок чого був ліквідований ворожий особовий склад. У ГУР проінформували, що здетонував снаряд, який сховали біля КПП Росгвардії. Вибух пошкодив не лише особовий склад, але й автомобільну техніку російських окупантів.

Cталася потужна пожежа на заводі «Омсктрансмаш» у російському Омську. Цей завод випускає танки і вогнеметні системи «Сонцепьок». Він знаходиться під міжнародними санкціями.

Зеленський підтвердив інформацію від 11 вересня, що російські терористи почали контрнаступ на наші позиції у Курській області рф. За словами президента України, у загарбників не все йде по їх планам.

Росіяни почали контрнаступальні дії. Все йде за нашим українським планом. Щодо Білорусі скупчення бачимо, бачили це давно, контролюємо цей процес.

Володимир Зеленський

Президент України

Тим часом у Бєлгородській області поки що росії зійшов із рейок вантажний потяг в результаті спільної операції ГУР МОУ та ССО ЗСУ 10 вересня. У четверг офіційно повідомили, що було здійснено мінування та підрив на залізничній ділянці «Старий Оскол – Валуйки». У результаті чого зійшли з рейок 11 вагонів і локомотив вантажного потягу, що забезпечував логістичні потреби армії держави-агресора.

В Мурманській області рф другу добу поспіль скаржилися на атаку дронів. Нібито, пару безпілотних літальних апаратів (БпЛА) було збито біля аеродрому «Оленья».

На нашу область відбуваються нальоти ворожих безпілотників. Тому прошу з розумінням ставитись до ряду тимчасових обмежень, які нам доводиться запроваджувати. Усі необхідні заходи щодо підвищення безпеки вживаються, а ППО працює зі знищення ворожих безпілотників.

Андрій Чібіс

Губернатор Мурманської області

Якщо казати про всі понесені ворог втрати, то станом на ранок 12 вересня вони вже складали особового складу 630 200 осіб. За минулу добу було ліквідовано ще 1 270 російських горе-окупантів, ЗСУ знищили літак, 11 танків та 73 артилерійські системи ворога.

Ситуація з електрикою

Після майже тижня зі світлом, українці та кияни зокрема, опинилися перед перспективою знову проводити по кілька годин на добу без електропостачання. В обід 12 вересня з’явилася інформація про відключення з 13:00 до 23:00 у столиці користувачів першої черги.

«Київ переходить до стабілізаційних відключень! За командою Укренерго з 13:00 до 23:00 буде застосована одна черга відключень», – було сказано у повідомлені КМВА.

Надвечір в «Укренерго» повідомили, що в Україні 13 вересня не прогнозуються відключення електроенергії за графіками. Проте українців закликають економити електроенергію. Енергетики традиційно просять уникати використання потужних електроприладів під час пікових періодів споживання, зокрема з 6:00 до 10:00 та з 16:00 до 22:00.

Звісно, російські терористи можуть внести корективи у наші графікі енергопостачання. І зиму ніхто не прогнозує легкою. Колишній голова «Укренерго» Володимир Кудрицький в інтерв’ю заявив, що взимку можливі відключення електроенергії, навіть якщо всі плани з відновлення об’єктів генерації будуть реалізовані.

Ми вже усунули основну частину пошкоджень після останньої масованої атаки, тож у мережі Укренерго жодних проблем немає. Генерації в нас вистачає, тому що спала спека і знизилося споживання. Поки не буде нової хвилі спеки або чергових негараздів на якомусь великому об’єкті генерації на зразок атомної станції, у нас електроенергії мало б вистачати. Ми прогнозували, що у вересні-жовтні ситуація з балансом може бути спокійною, якщо не буде нових масштабних обстрілів. У листопаді почнеться опалювальний сезон, але в листопаді може не бути холодної погоди. Саме холодна погода буде тригером для введення обмежень електроспоживання.

Володимир Кудрицький

Колишній голова «Укренерго»

Читайте також

Новини дня 10 вересня: Візит прокурора МКС, дозвіл бити ATACMS по росії та атака дронів по Москві

Новини дня 9 вересня: одруження в Дії, пожежа біля Чорнобилі, атака дронів

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь