Новини дня: Удар по Полтаві, звільнення Углави та міністрів, перший підземний шпиталь

Політика

Російські терористи вдарили балістикою по учбовому закладу, сусідній лікарні та будівлі Інституту звʼязку у Полтаві. Станом на вечір було відомо про 47 загиблих, але неофіційно називали більшу кількість. Окупанти також вдарили по Харкову, Запоріжжю,  Дніпру та Чернигову. Після десятків статей, розслідування спеціально створеної Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради нарешті був звільнений перший заступник директора НАБУ Гізо Углава. Він не згодний з таким рішенням і у кращих традиціях українських чиновників буде позиватися до суду. Про свою відставку заявили іноземці, які входять до наглядової ради «Укренерго» з 2021 року, коли Україна повинна була від’єднати свою енергосистему від росії та Білорусі і інтегруватися з європейською мережею. Надвечір до ВР надійшли заяви про відставку Камишіна, Малюськи, Стрільця та Коваля.

Агентство UA.News зібрало інформацію про важливі події 3 вересня 2024 року.

 

Удар по Полтаві

Вдень стало відомо, що Полтава зазнала удару балістичними ракетами. Російські терористи вибрали для удару 179-й навчальний центр військ зв’язку, який розташований на території розформованого Полтавського вищого військового командного училища зв’язку. Президент Володимир Зеленський прокоментував ракетний удар рф по Полтаві.

Отримав попередні доповіді щодо російського удару по Полтаві. За наявною зараз інформацією, дві балістичні ракети. Влучання по території учбового закладу і сусідньої лікарні. Була частково зруйнована одна з будівель Інституту звʼязку. Люди опинилися під завалами. Багатьох вдалося врятувати. Більш ніж 180 людей поранені. На жаль, багато загиблих. Станом на цей час відомо про 41 загиблого. 

Володимир Зеленський

Президент України

До вечора кількість загиблих та поранених зросла до 47 та 206 відповідно.

Звісно далі буде розслідування на предмет обставин трагедії. Але і наразі зрозуміло, що зволікання наших партнерів з наданням зброї виде до збільшення кількості жертв війни росії проти України. Вдень Верховна Рада ухвалила звернення до парламентів та урядів держав – членів «Групи семи» щодо подальшої підтримки України у протидії збройній агресії рф.

Від імені українського народу Верховна Рада закликає міжнародних партнерів проявити єдність і рішучість у справі захисту цілей та принципів Статуту ООН та протидіяти злочинним діям Російської Федерації, що спрямовані на знищення України як держави, підрив глобальної архітектури безпеки та розкол міжнародної спільноти.

Верховна Рада

Заява

У Полтавській області, відзавтра, 4 вересня, оголосили триденну жалобу в пам’ять про загиблих внаслідок сьогоднішнього ворожого удару по учбовому закладу Полтави.

 

Інші злочини росіян

3 вересня, уночі українські сили ППО збили 27 з 35 дронів, запущених по Україні російськими агресорами. Також ворог атакував Україну трьома балістичними ракетами «Іскандер-М»/KN-23 та керованою авіаційною ракетою Х-59/69. Ракети збити не вдалося. Протиповітряна оборона працювала у Київській, Одеській, Харківській, Миколаївській, Херсонській, Полтавській, Чернігівській та Сумській областях.

У Запоріжжі до шести осіб зросла кількість постраждалих внаслідок нічного російського ракетного удару по будівлі готельного комплексу «Гранд-Палац». Ще дві жінки самостійно звернулися до медиків. Одна з них перебуває в тяжкому стані через контузію. Ворог вдарив по спальному району міста 2 вересня о 23:03. Внаслідок влучання в готель загинули 38-річна жінка та її 8-річний син.

Внаслідок нічної атаки по Дніпру одна людина загинула, шість отримали травми різних ступенів важкості. Було знищено три автомобілі та ще 12 пошкоджені. Вибуховою хвилею вибито вікна в одному з дошкільних навчальних закладів та житлових будинках. На місці події виникла пожежа, яку рятувальники оперативно приборкали.

У Харкові помер 21-річний медик, який постраждав внаслідок російських ударів. Не повідомляється, коли саме молодий чоловік отримав поранення. Але відомо, що 2 вересня близько 22:30 збройні сили рф завдали чергового авіаудару по Харкову. Під атакою ворога знову був Київський район міста,  де прямим влучанням авіаційного боєприпасу зруйновано житловий будинок. Ще щонайменше шість приватних домоволодінь пошкоджено.

В ніч на 3 вересня окупанти атакували «Шахедами» Чернігів. Внаслідок ворожої атаки отримали поранення двоє людей. Через падіння уламків зафіксовано загорання нежитлових, непромислових будівель на околицях міста.

Гучні звільнення

Після десятків статей, розслідування спеціально створеної Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради нарешті був звільнений перший заступник директора Національного антикорупційного бюро  Гізо Углава.

Директор НАБУ ухвалив рішення про застосування дисциплінарного стягнення у вигляді звільнення до першого заступника Директора Бюро за вчинення дисциплінарного проступку — порушення Присяги державного службовця, порушення правил етичної поведінки державних службовців, Закону України «Про державну службу», Кодексу етики працівника НАБУ.

НАБУ

Заява

Раніше НАБУ завершило службове розслідування щодо тиску на працівників, які викрили витік інформації з бюро. За результатами було виявлено численні порушення закону про держслужбу, службової етики та порушення внутрішніх документів НАБУ.

“Помилки на початку цього розслідування були допущені, я особисто як директор визнаю їх…. Учора я затвердив висновок службового розслідування…. Щодо можливого протиправного тиску на викривачів… Управління внутрішнього контролю зафіксувало певні порушення як кодексу етики співробітників НАБУ, так і закону про державну службу” 

Семен Кривонос

директор НАБУ

На своїй сторінці у фейсбуці раніше Углава писав, що метою досудового розслідування та двох службових розслідувань проти нього була «дискредитація його як службової особи та НАБУ в цілому». Він також зауважував, що розпочалася медійна кампанія, спрямована на створення негативної думки у суспільстві щодо його діяльності та репутації.

Наразі він зауважив, що буде звертатися до суду з приводу свого звільнення.

[blockquote_with_author name=”Гізо Углава” position=”Перший заступник директора НАБУ”]Сьогодні я, Гізо Углава, перший заступник директора НАБУ, здаю своє посвідчення та жетон №001, і завершую свою службу на цій важливій посаді. Приїхавши з Грузії, за ці 9 років роботи в НАБУ мені вдалося зробити значний внесок у зміцнення антикорупційної системи України…
Наступними кроками у доведенні моєї правоти у справах проти мене будуть звернення до суду та продовження взаємодії з НАЗК.[/blockquote_with_author]

Одночасно виник скандал навколо звільнення 2 вересня за рішенням наглядової ради НЕК «Укренерго» очільника компанії Володимира Кудрицького. Про свою відставку заявили іноземці, які входить до наглядової ради оператора системи передачі електроенергії з 2021 року, коли Україна повинна була від’єднати свою енергосистему від росії та білорусі та інтегруватися з європейською мережею. Зокрема заяви написали голова наглядової ради «Укренерго» Даніель Доббені та член наглядової ради Педер Андреасен. На їх думку звільнення Кудрицького є політичною розправою.

Ми вважаємо, що рішення про дострокове звільнення керівника «Укренерго» є політично вмотивованим і, за результатами представленого звіту, для нього не має жодних обґрунтованих підстав. Ми віддаємо належне Правлінню «Укренерго» та всьому колективу Компанії, які в буремні часи війни продемонстрували безпрецедентну мужність та професіоналізм. Результати роботи «Укренерго» за ці 2,5 роки cвідчать про це як найкраще.

Даніель Доббені та Педер Андреасен

Заява

Надвечір спікер парламенту повідомив про надходження до Верховної Ради заяв одразу від чотирьох міністрів про відставку.

До Верховної Ради України надійшли заяви про відставку від: Міністра з питань стратегічних галузей промисловості України Камишіна О.М. Міністра юстиції України Малюськи Д.Л. Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Стрільця Р.О. Також заява про звільнення надійшла від Голови Фонду державного майна України Коваля В.С. Усі заяви будуть розглянуті на одному з найближчих пленарних засідань.

Руслан Стефанчук

Спикер Верховної Ради

Новини України

До Києва прибув генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі. Він вже мав зустрічі із керівниками Міненергетики, Держатомрегулювання та Енергоатому, що є підготовкою до його чергового візиту до ЗАЕС.

Розпочав свій 10-й візит до України із зустрічей з міністром енергетики України Германом Галущенком, головою Держатомрегулювання олова Олегом Коріковим та президентом Енергоатому Петром Котіним, у ході яких було здійснено обмін думками щодо нашої підтримки українських АЕС напередодні мого візиту на ЗАЕС.

Рафаель Гроссі

Генеральний директор МАГАТЕ

Вдень 3 вересня у Києві, Київській, Дніпропетровській, Одеській та Донецькій областях з 15:00 до 22:00 вирішили застосовувати три черги відключень замість двох. В «Укренерго» повідомили, що збільшили обмеження світла по всій країні:

  • 06:00 – 18:00 – дві черги відключень.
  • 18:00 – 22:00 – три черги відключень.
  • 22:00 – 24:00 – дві черги відключень.

В Україні ввели в експлуатацію перший підземний стабілізаційний пункт для військових, який має операційні та реанімаційні відділення. У шпиталі щодоби зможуть надавати допомогу понад 100 пораненим. Стабілізаційний пункт розташований поблизу лінії фронту. Він складається з двох повноцінних операційних блоків, двох реанімаційних блоків, робочого приміщення та місця для відпочинку для медиків. Він має сучасне медичне обладнання: кисневі концентратори, апарати ШВЛ, кардіомонітори та дефібрилятори.

Парламент ухвалив у першому читанні законопроєкт, що передбачає звільнення від мобілізації чоловіків віком до 25 років, яких визнали обмежено придатними. Зараз існує «законодавча колізія» щодо військовозобовʼязаних віком 18-25 років, яких визнали обмежено придатними. Вони перебувають на обліку військовозобов’язаних, а процедури їхнього переведення на облік призовників наразі немає. Законопроєкт, який узяли за основу, дає таким громадянам відстрочку від мобілізації.

Також Верховна Рада підтримала в другому читанні й у цілому законопроєкт № 11507, який передбачає включення до окремих родів Збройних сил України нової структури — Сил безпілотних систем. Це буде перший у світі рід військ, що використовує в своїй бойовій роботі повітряні, морські надводні/підводні, наземні безпілотні та роботизовані системи.

Читайте також

Новини дня 2 вересня: Перший дзвоник, наслідки нічної атаки на Київ, путін у Монголії

Підсумки тижня: Рекордна ракетна атака, звільнення Олещука та втрата першого F-16

⚡️⚡️⚡️Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь