Новини дня: Візит Рютте, удари по авіабазам росіян у Воронезькій області та у Сирії

Політика

Перший візит у якості генсека НАТО Марк Рютте здійснив до України, де зазначив, що ми знаходимося доволі близько до вступу в Альянс. Парламентська Асамблея Ради Європи визнала Голодомор 1932-1933 років геноцидом, проголосувавши за це одноголосно. За допомогою балістичних ракет ATACAMS, переданих нам союзниками, ЗСУ залишили російських терористів без радіолокаційної станції «Небо-М». Ізраїль продовжує наземну та повітряну військову операцію у Лівані, також, за даними ЗМІ, ЦАГАЛ наніс удари по єдиній російській авіабазі у Сирії.

Агентство UA.News зібрало інформацію про важливі події 3 жовтня.

 

Важливий візит

Першу робочу поїздку після вступу на посаду генсека Альянсу Марк Рютте зробив до Києва.

Це було важливо для мене – приїхати в Україну на початку мандату, щоб абсолютно чітко показати і вам, народу Україну, і усім, хто спостерігає, що НАТО продовжує підтримувати Україну. Я вважаю своїм пріоритетом і привілеєм як генсека НАТО посилити цю підтримку і забезпечити, що Україна візьме гору.

Марк Рютте

Генеральний секретар НАТО

Серед іншого Рютте зазначив:

  • зараз Україна близька до членства в НАТО, як ніколи раніше. Країна має пакет допомоги, який допомагає впроваджувати реформи.
  • “Україна стає сильнішою день за днем і, як ніколи раніше, стає готовою для в ступу до Альянсу, і це допомагає побудувати місток для членства. Я думаю, цей день настане. Україна стане повноправним членом НАТО. росія з цього питання не має ніякого впливу і ніякого вето”, – наголосив він.
  •  99% безпекової підтримки, яку отримала Україна, надійшла від держав-членів НАТО.
  • країни НАТО окремо ухвалюють рішення щодо збиття російських ракет та дронів, які порушили їх повітряний простір. Альянс вже ухвалив рішення про посилення ППО на східному фланзі.

У свою чергу президент Володимир Зеленський представив План перемоги України та наголосив, що дозвіл використовувати далекобійну зброю по цілях у рф обговорять на «Рамштайні» 12 жовтня.

Чому ми так наполегливі на використанні далекобійної зброї? Без відповідної зброї ми не можемо зупинити рф. І тоді, коли вони руйнують позиції наших бійців, треба берегти їхні життя, бо вони важливіші, ніж будь-які забудови. Це наші люди, це громадяни України. І тому дуже правильно, що вони відходять і можуть зберегти себе. Заради держави, заради своєї героїчної служби. Це абсолютно правильні кроки. Тому ми так і просимо дати нам можливість, щоб росію зупиняти тією, чи іншою зброєю. Надати дозвіл, надати відповідні системи.

Володимир Зеленський

Президент України

953 доба війни

Згідно повідомлення Генштабу ЗСУ, станом на вечір 3 жовтня за добу російські окупанти 73 рази атакували позиції Сил оборони. Найбільш активно діяли на Курахівському та Покровському напрямках, де провели понад половину від усіх атак. Продовжували потерпати від російських артилерійських обстрілів прикордонні райони Сумщини та Чернігівщини – постраждали населені пункти Семенівка, Клюси, Покровка, Біловоди, Ободи, Дружба, Тимофіївка. Під авіаудари потрапили Катеринівка, Волфине, Комарівка, Білопілля, Річки, Хотінь, Яструбине, Іскрисківщина.

Вночі російські терористи знову атакували Україну великою кількістю дронів. За інформацією Повітряні сили ЗСУ, було виявлено та здійснено супровід 105-ти ворожих безпілотників противника типу «шахед» (райони пусків: Орел, Приморсько-Ахтарськ, Курськ – рф., мис Чауда – Крим). Вдалося знищити 78 з них.

Генштаб повідомив про ураження російської радіолокаційної станції «Небо-М», яку накрити досить складно. Але це вдалося підрозділу ракетних військ ЗСУ за допомогою балістичним ракетам ATACAMS. За даними військових, знищення РЛС суттєво знижує здатність армії рф виявляти, відстежувати і перехоплювати аеродинамічні та балістичні цілі українців.

Уночі дрони СБУ та ССО атакували військовий аеродром «Борісоглєбськ» у Воронезькій області росії. Там розташовані склади з КАБами, стоянки літаків СУ-35 і СУ-34 та місця зберігання пального. Летовище розташоване у Воронезькій області, і саме звідти злітають ворожі літаки, які завдають авіаударів по прифронтових містах і селах. Супутниковий моніторинг зафіксував чотири осередки пожеж.

Злочини росіян

3 жовтня вдень російські загарбники вдарили по Чернігівській області. Вже відомо про трьох загиблих, серед них – 6-річна дитина. За попередніми даними, окупанти атакували прикордоння Корюківського району. Вони поцілили безпілотником в автівку, яка везла скраплений газ людям. Внаслідок атаки балони з газом здетонували та загорілися житлові будинки.

У передмісті Херсона окупанти скинули вибухівку з дрона на таксі. Внаслідок атаки отримав поранення водій. 56-річний водій дістав вибухову травму та уламкове поранення, його доставили у лікарню для надання необхідної медичної допомоги.

Вранці російські військові атакували БпЛА Нікополь. Поранення отримали троє місцевих мешканців. Пошкоджень зазнали приватний будинок, господарська споруда та газогін.

О 15 годині військові росії завдали удару дроном-камікадзе по зупинці громадського транспорту у Куп’янську, на якій перебували люди. З осколковими пораненнями 44-річного чоловіка та 16-річну дівчину ушпиталили.

Продовжують росіяни наносити удари по своїй території. Вдень 3 жовтня надійшла інформація про удари КАБАми по Курчатову у Курській області рф.

Міжнародні новини

Ізраїль продовжує наземну та повітряну військову операцію у Лівані.

Уранці 3 жовтня Ізраїль завдав авіаудару по центру Бейрута, в результаті чого загинуло щонайменше шестеро людей, семеро дістали поранення. Три ракети влучили в південне передмістя Дахія, де минулого тижня було вбито ватажка Хезболли Хасана Насраллу, повідомили ліванські силовики.

Як пише Bild, минулої ночі на єдиній російській авіабазі у Сирії пролунала серія сильних вибухів. Імовірно, Ізраїль таким чином знищив партію зброї, яку збиралися доставити з Ірану терористам «Хезболли» через російську базу. Російська ППО намагалася збити ізраїльські ракети, але невдало.

В Армії оборони Ізраїлю (ЦАГАЛ) заявили, що ліквідували високопоставленого посадовця ХАМАСу Раухі Муштаха та ще кількох чиновників угрупування. Де-факто він працював прем’єр-міністром Сектору Гази. Раухі Муштаха “став мішенню” під час удару в Секторі Гази три місяці тому разом із посадовими особами ХАМАСу Самехом аль-Сіраджем, який відповідав за безпеку в політичному крилі бюро, і Самі Одехом, керівником механізму безпеки угруповання.

Тим часом Ізраїль оголосив генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша персоною нон грата після того, як той відмовився засудити іранську атаку на єврейські міста.

Я оголосив Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша персоною нон-грата в Ізраїлі і заборонив йому в’їзд до країни. Той, хто не може однозначно засудити огидний напад Ірану на Ізраїль, як це зробили майже всі країни світу, не заслуговує на те, щоб ступити на ізраїльську землю. Це Генеральний секретар, який досі не засудив різанину і сексуальні звірства, вчинені вбивцями з ХАМАС 7 жовтня, і не доклав жодних зусиль, щоб оголосити їх терористичною організацією. Генеральний секретар, який підтримує терористів, ґвалтівників і вбивць з ХАМАСу, “Хезболли”, хуситів, а тепер і Ірану – матері світового терору – залишиться плямою в історії ООН.

Ісраель Кац

Міністр закордонних справ Ізраїлю

У свою чергу президент України висловився з приводу ситуації на Близькому Сході.

Що стосується Близького Сходу, я не можу сказати, що та чи інша трагедія. Війна відволікає. Це просто не дуже справедливо до загрози на інших континентах, в інших частинах світу. Це велике горе. Цей обстріл – це просто трагедія, а те що знищили ракети й немає масових вбивств – слава Богу, що так сталося, слава Богу, що є союзники, які захистили людей Ізраїлю.

Володимир Зеленський

Президент України

Читайте також

Новини дня 1 жовтня: Свято захисників України, удар росіян по Херсону та Запоріжжю, удар Ірану по Ізраїлю

Новини дня 30 вересня: Візит до Угорщини, перший сніг, зміна генсека НАТО

Новини тижня: Зеленський зустрівся із Байденом, Гарріс та Трампом, росія атакувала Харків та Кривий Ріг

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь