Новини дня: ВР перезавантажила митницю, росіяни вбили рятувальника, повінь дійшла до Угорщини

Політика

Верховна Рада опрацювала декілька законопроєктів, які потрібні для боротьби із корупцією та приєдання України до Європейського Союзу. У професійне свято українських рятувальників російські терористи нанесли по ним удари артилерією та авіацією. Від отриманих поранень загинув головний майстер-сержант служби цивільного захисту Артем Рєпін. Урсула фон дер Ляєн представила новий склад Єврокомісії, у той час як у Брюсселі стартувала двостороння сесія Україна-ЄС щодо скринінгу відповідності законодавства нашої держави праву Євросоюзу.

Агентство UA.News зібрало інформацію про важливі події 17 вересня 2024 року.

Робота парламенту

Верховна Рада 17 вересня плідно попрацювала. Серед зробленого:

  •  Ухвалила за основу законопроєкт №12023 щодо змін до порядку проходження військової служби за контрактом для іноземців й осіб без громадянства. За це рішення проголосували 278 депутатів. Закон передбачає проведення заходів спеціальної перевірки іноземців у Центрі рекрутингу громадян інших країн.
  • З другої спроби Рада підтримала у першому читанні законопроєкт №11416д, який збільшує  податки на 58 млрд грн в цьому році та на 137 млрд у наступному.
  • У цілому схвалений законопроєкт №6490д Про реформу митниці. «Це є маяком МВФ, Світового банку та США. І всіх бізнес асоціацій. І громадськості. Але найголовніше це найкраще що можна було з нашого боку зробити для збільшення надходжень у Бюджет», – так прокоментував нардеп Ярослав Железняк.
  • Рада прийняла за основу новий закон №11520 про публічні закупівлі, який зминіть наразі наявний.

Новини України

17 вересня у Брюсселі стартувала двостороння сесія Україна-ЄС щодо скринінгу відповідності законодавства нашої держави праву Євросоюзу. Фактично це вже переговори про прийняття нашої країни до ЄС. Триденна зустріч Європейської комісії та України буде присвячена переговорному Розділу 23 «Судова влада та основоположні права». Зокрема, розглядатимуть судову владу, антикорупційну політику та основоположні права.

Фонд державного майна готує до приватизації ДП «Солевиварювальний Дрогобицький завод» – найстаріше в Україні підприємство, яке продовжує виварювати сіль за аутентичною технологією. У ФДМУ наголошують, що через війну в країні тепер це єдиний виробник харчової солі. Сьогодні це підприємство – не просто промисловість, а й місце, яке розвиває туризм в регіоні.

Вітчизняний перевізник «Укрзалізниця» відновив рейс «Прага – Перемишль – Прага» обʼїзним маршрутом, оскільки основний залишається у районі повені. Інші поїзди з Австрії, Чехії та Польщі курсуватимуть зі змінами розкладу через стихію. Також було підраховано, що терористична росія 46 разів завдавала ударів по об’єктах залізничної інфраструктури України у серпні. Під час виконання посадових обов’язків один залізничник загинув, ще троє поранено. Ворог цілив як по енергетичній залізничній інфраструктурі, так і по станціях та рухомому складу. Найбільше обстрілів зазнають об’єкти, які знаходяться у прифронтовій зоні на Донеччині, Харківщині та на півдні країни.

937 доба війни

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк розкрив деталі плану щодо припинення війни в Україні. Він запевнив, що наразі не існує жодного плану, де фігурувало б заморожування конфлікту, припинення вогню або передача росії якихось територій.

Чітко домінантна позиція: жодного заморожування конфлікту, бо воно не призведе до фіналу війни як такої, а призведе тільки до отримання Росією можливості накопичити додаткові ресурси і продовжити вже третім етапом більш масові вбивства цивільного населення в Україні. Тому, звичайно ж, немає жодних концепцій поступки територій, немає жодних концепцій заморозки конфлікту.

Михайло Подоляк

Радник глави Офісу президента

У ніч на 17 вересня в районі авіабази Енгельс у Саратовській області, росії пролунали вибухи, що, ймовірно, були викликані атакою українських дронів. За даними Defense Express, на цій базі могли перебувати стратегічні бомбардувальники Ту-95МС і Ту-160. Супутникові знімки, зроблені 15 вересня, показали наявність на аеродромі чотирьох бомбардувальників Ту-95МС і двух Ту-160, а також силуети літаків, зокрема Ан-12. У момент вибухів стратегічна авіація, ймовірно, залишалася на базі.

Україна тим часом пережила чергову ніч масованої повітряної атаки російських дронів. Радіотехнічними військами Повітряних Сил було виявлено та здійснено супровід 51 ударного БплА із напрямків: Курськ, Приморсько-Ахтарськ – рф., мис Чауда – Крим. Авіація, зенітні ракетні війська, мобільні вогневі групи та підрозділи РЕБ Повітряних Сил та Сил оборони України збили 34 ударні БпЛА. 12 БпЛА локаційно були втрачені у кількох регіонах України завдяки роботі засобів РЕБ.

В Україні 17 вересня відзначали професійне свято рятувальників. У цей день російські загарбники завдали ударів артилерією та авіабомбами по селу у Покровському районі Донеччини. Внаслідок атаки загинув один рятувальник.

Загинув вогнеборець Артем Рєпін — головний майстер-сержант служби цивільного захисту. Він працював командиром відділення 83 державної пожежно-рятувальної частини 9 державного пожежно-рятувального загону. Вогнеборця невідкладно доправили до лікарні, але попри всі зусилля медиків, Артема не вдалося врятувати.

17 вересня російські окупаційні сили завдали удару по Харкову керованими авіаційними бомбами, одна з яких впала біля торговельного центру. Обстріл зафіксували у лісосмузі неподалік ТЦ, внаслідок чого четверо рятувальників отримали поранення під час ліквідації пожежі.  Троє працівників перебувають у важкому стані. Загалом постраждали шестеро людей внаслідок авіаударів у Київському районі міста.

Російські окупанти знову атакували ракетами енергетичну інфраструктуру Сум, завдавши чотири удари. В місті були розгорнуті пункти незламності, жителів закликали запасатися водою, оскільки надвечір водопостачання буде припинене через складну ситуацію в енергетиці. Перед цим вночі Сумську область атакували десятки ударних безпілотних літальних апаратів типу Shahed. Дрони запустили у напрямку Конотопського та Сумського районів, досягти своєї мети щодо знищення енергетичної системи регіону ворогу не вдалося.

Рано вранці 17 вересня російська окупаційна армія намагалася атакувати Херсон безпілотником. Унаслідок падіння уламків БПЛА постраждали двоє людей. Уламками збитого безпілотника пошкоджено приміщення гаражного кооперативу у Центральному районі Херсона.

 

Світові новини

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн представила новий склад свого відомства. Виконавчими віцепрезидентами стали:

  • Тереза Рібера (Іспанія): Чистий, справедливий і конкурентний перехід;
  • Хенна Вірккунен (Фінляндія): Технічний суверенітет, безпека і демократія;
  • Стефан Сежурне (Франція): Процвітання та промислова стратегія;
  • Кая Каллас (Естонія): Верховний представник у закордонних справах;
  • Роксана Мінзату (Румунія): Люди, навички та готовність;
  • Раффаеле Фітто (Італія): Згуртованість та реформи.

Інші ключові посади зайняли:

  • Олівер Вархелі (Угорщина) – кандидат на посаду комісара, але його кандидатура може зіткнутися з опором в Європарламенті;
  • Магнус Бруннер (Австрія) – міністр внутрішніх справ та міграції;
  • Валдіс Домбровскіс (Латвія) – комісар з питань економіки та продуктивності;
  • Дан Йоргенсен (Данія) – комісар з питань енергетики та житлового господарства;
  • Майкл МакГрат (Ірландія) – комісар з питань демократії, правосуддя та верховенства права;
  • Джессіка Росуолл (Швеція) – комісар з питань навколишнього середовища, стійкості водних ресурсів та конкурентоспроможної циркулярної економіки;
  • Вопке Хьокстра (Нідерланди) – комісар з питань клімату, нульового викиду парникових газів та чистого зростання;
  • Андрюс Кубілюс (Литва) – комісар з питань оборони та космосу.

У Європі продовжується потужна повінь. Велика вода на Дунаї рухається у нижню частину течії і досягла території Угорщини. В районі міста Райка, що у прикордонні зі Словаччиною біля Братислави, рівень води у Дунаї лише за один день піднявся на 2 метри. Підвищення рівня води фіксують на усіх станціях спостереження, максимальні показники сягають 7,8 метра. У Австрії збільшилася кількість загиблих внаслідок повені до чотирьох людей.

Парламент Грузії ухвалив пакет законів про «сімейні цінності та захист неповнолітніх», який направлений проти «ЛГБТ-спільноти» та викликав критику з боку Європейського Союзу та Ради Європи. Пакет складається з 19 законопроєктів, включаючи основний закон «Про сімейні цінності та захист неповнолітніх», а також похідні зміни до законодавства, таких як цивільний кодекс, трудовий кодекс і законодавство про освіту.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив про необхідність прийняття спочатку рішення про припинення бойових дій в Україні, а потім вже «обговорення територіальних питань», підтримавши водночас мирні ініціативи Китаю та Бразилії.

Можливість для досягнення миру, як і раніше, існує. Потрібно уважно розглянути всі мирні ініціативи різних держав і прийти до рішення зупинити військові дії, а потім перейти до обговорення територіальних питань. На наш погляд, мирний план Китаю і Бразилії заслуговує на підтримку.

Касим-Жомарт Токаєв

Президент Казахстану

Читайте також

Новини тижня: Обмін бійців «Азову», візит Блінкена, Джонсона та Дугласа, бої за Покровськ

⚡️⚡️⚡️Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь