Новини тижня: Обмін бійців «Азову», візит Блінкена, Джонсона та Дугласа, бої за Покровськ

Політика

13 вересня додому повернулися ще 49 українців і українок, деякі з них перебували у російському полоні два роки. 10 вересня до Києва прибув з візитом прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан. Він побував біля зруйнованого росіянами корпусу дитячої лікарні «Охмадит», а команда слідчих МКС побачили на власні очі російські катівні у Харківській области. У нашій столиці побували лідери союзних країн, яких Київ просив надати дозвіл на ураження цілей на території терористичної росії.

Агентство UA.News зібрало інформацію про важливі події 10-13 вересня 2024 року.

Новини України

49 українців і українок удома. Це воїни Збройних Сил України, Національної гвардії, Національної поліції, Державної прикордонної служби, а також наші цивільні люди. Зокрема, Леніє Умєрова – дівчина, яку росіяни захопили в заручники, коли вона приїхала піклуватися про хворого батька.

Володимир Зеленський

Президент України

Кремлівський режим після неймовірного тиску обміняв перших за довгий час захисників «Азовсталі», які два роки знаходилися у російських катівнях. Керівниця патронатної служби «Азова» Олена Толкачова повідомила, що звільнені переважно жінки легендарного підрозділу.

Також серед звільнених опинилися 21 захисника та захисниць системи МВС. Серед них — 15 військовослужбовців Національної гвардії, з них 11 жінок. Також на рідну землю повернулися 4 офіцери Державної прикордонної служби та 2 офіцери Національної поліції, бійці КОРДу з Донецької області. Усі вони — оборонці Маріуполя та Азовсталі.

Тим часом команда Міжнародного кримінального суду  оглянула катівні, облаштовані російськими військовими під час окупації Харківської області. Керівниця розслідуваннями міжнародних злочинів, вчинених в Україні, від Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду Бренда Дж. Голліс разом зі своєю командою змогла оглянути місце, де російські окупанти застосовували тортури, фізичне, психологічне та сексуальне насильство відносно військових ЗСУ та цивільних.

Перед цим прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан та Бренда Дж. Голліс побували на руїнах дитячої лікарні «Охмадит», куди російські терористи влучили ракетами у липні цього року.

Карім Хан заспокоїв громадськість, що провал з затриманням російського диктатора володимира путіна у Монголії насправді ще не провал.

Не треба розчаровуватися, результати ми побачимо, але це не буде легко. Ми рухаємося до реального застосування права і робимо це разом. Це вперше за два роки… відтоді, коли були видані ордери на арешт. Він уперше був на території країни-підписанта Римського статуту. Задокументовано, що інших країн, які є членами МКС, він не відвідував…. Тому зрозуміло, що ордери на арешт уже працюють.

Карім Хан

Прокурор Міжнародного кримінального суду

Важливі гості

11 вересня, коли Америка згадувала жертв найжорстокіших терактів сучасності у 2001 році, у Києві перебував держсекретар США Ентоні Блінкен та міністр закордонних справ Великої Британії Девід Леммі. Від них очікувалося надання дозволу ЗСУ на ураження військових цілей на території росії західними балістичними ракетами. Але питання так і зависло у повітрі на фоні підтвердження, що Москва отримала від Ірану та КНДР балістичні ракети.

Сподіваюся, що після нашої розмови вже не може бути жодного незакритого питання про те, чому Україна потребує достатньої далекобійності. Я хочу підкреслити: достатньої. Достатньої не для того, щоб просто сказати, що рішення є. Далекобійності, достатньої для того, щоб змінити хід війни та змусити росію шукати миру. І ми дуже сподіваємось на партнерів, сподіваємось на результат від партнерів.

Володимир Зеленський

Президент України

Читайте також

«Про що говорили Блінкен і Леммі у Києві: США та Велика Британія терміново домовляються про дозвіл на удари по рф»

Наступного дня до Києва приїхали президент Литви Гітанас Наусєда та Естонії Алар Каріс, прем’єр-міністерка Латвії Евіка Сіліня та глава Сенату Чехії Мілош Вистріч.

13 вересня в Україні вже перебував міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс. У нього також була зустріч із президентом України, на який обговорювали посилення підтримки нашої держави на міжнародному рівні.

Я повернувся до Києва, бо для цього й існують друзі.

Габріелюс Ландсбергіс

Міністр закордонних справ Литви

13 вересня Володимир Зеленський анонсував зустріч із главою США Джо Байденом. Відповідну заяву він зробив під час XX щорічної зустрічі Ялтинської європейської стратегії, де високі іноземні політики обговорювали мирний план України.

Цього місяця запланована наша зустріч з президентом Байденом. Я представлю йому план перемоги – систему взаємопов’язаних рішень, завдяки яким Україна отримає достатню силу, щоб поставити цю війну на курс до миру.

Володимир Зеленський

Президент України

Гостем Ялтинської європейської стратегії також був наш старий добрий друг – колишній прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон.

У ці дні у Києві перебував американський актор та продюсер Майкл Дуглас. Він відвідав меморіальний комплекс «Батьківщина-мати», де представлена експозиція про злочини проти людяності російської федерації.

Нові злочини росії

Поки готуються нові зустрічі для зміцнення українських позицій на міжнародному рівні Кремль кожного дня доказує, що там сидять злочинці теж міжнародного рівня.

  • «Енергоатом» повідомив, що за останні кілька тижнів було зафіксовано понад 70 дронів та понад 30 крилатих ракет рф, що пролітали неподалік українських АЕС.
  • 12 вересня ворог обстріляв селище Віролюбівку Донецької області, поціливши у вантажівку із гуманітарною допомогою. Внаслідок цього загинуло троє українських працівників гуманітарної місії Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) у Донецькій області. 
  • Російські терористи у Чорному морі вдарили по судну з пшеницею, яка була призначена египтянам. У цивільне судно росіяни поцілили після того, як воно вийшло з українських територіальних вод. Люди не постраждали, проте було зіпсовано вантаж пшениці. 
  • Двічі за добу 12 вересня під ворожий обстріл потрапили підрозділи рятувальників ДСНС, троє представників служби отримали поранення. Російські війська завдали удару по рятувальниках у Нікополі Дніпропетровської області, коли ті гасили пожежу від попереднього обстрілу. Аналогічний напад було здійснено у Харківській області. Тут внаслідок повторного удару росіян трое рятувальників отримали поранення у селищі Борова, що на Ізюмщині. 
  • 12 вересня під ворожі обстріли потрапляла цивільна енергетична інфраструктура у Донецькій, Запорізькій, Івано-Франківській, Одеській, Сумській та Харківській областях.
  • 13 вересня рятувальники ліквідували пожежу на промисловому підприємстві, яка виникла внаслідок ворожої атаки у Івано-Франківській області.
  • Вранці 13 вересня росіяни здійснили авіаудар по Охтирці на Сумщині – били керованою авіабомбою, є руйнування. Після російської атаки померли від стресу дві літні жінки, які перебували у місцевому будинку-інтернату для людей похилого віку та осіб з інвалідністю. 

Ситуація на фронті

Станом на 13 вересня Генштаб ЗСУ повідомив про ліквідацію за час повномасштабного вторгнення  близько 631 420 окупантів.

12 вересня на фронті відбулося 143 бойових зіткнення, 63 штурми росіяни спрямували на Курахівський напрямок, також ворог інтенсивно атакує Покровський напрямок. На наступний день під вечір було зафіксовано вже 69 бойових зіткнень. За даними Генштаба ЗСУ, найгарячіше залишається на Курахівському напрямку. Тут окупанти провели 21 атаку поблизу Українська, Желанного Першого, Георгіївки, Костянтинівки та Катеринівки. На даний час точиться чотири бої у районах Костянтинівки та Желанного Першого. На Лиманському напрямку за день загарбницька армія здійснила 14 атак, на Покровському – окупанти здійснили 11 спроб потіснити наших захисників із займаних позицій.

13 вересня терористична росія запустила по Україні  26 дронів-камікадзе. Лише два з них не вдалося вполювати нашим захисникам. Серед цілей була Одеса та Одеський район, куди ударні дрони були запущені з тимчасово окупованого Криму. Внаслідок падіння уламків пошкоджено 4 гаражі, вікна у 20-ти приватних житлових будинках, чотири легкових автомобілі та дві прибудови до житлових будинків. Постраждала одна людина.

12 вересня сталася потужна пожежа на заводі «Омсктрансмаш» у російському Омську. Цей завод випускає танки і вогнеметні системи «Сонцепьок». Він знаходиться під міжнародними санкціями.

Наступного дня вже палало під Москвою. Там виникла пожежа на коксогазовому заводі у місті Відне. Дим від пожежі поширювався у бік південних районів Москви. Керівництво заводу терміново евакуювало своїх робітників.

У Бєлгородській області поки що росії зійшов із рейок вантажний потяг в результаті спільної операції ГУР МОУ та ССО ЗСУ 10 вересня. У четверг офіційно повідомили, що було здійснено мінування та підрив на залізничній ділянці «Старий Оскол – Валуйки». У результаті чого зійшли з рейок 11 вагонів і локомотив вантажного потягу, що забезпечував логістичні потреби армії держави-агресора.

А 10 вересня вороже міноборони повідомило, що позбивали 144 українських безпілотників. Дрони ловили у дев’яти регіонах росії, із них 20-ть – у Московській області. Так ударно збивали, що пошкодили у житловому будинку понад 50 квартир. Українські OSINT-дослідники встановили, що у житловий будинок у Підмосков’ї влучили саме російські військові. Адже їх запустили з північно-західної сторони, тоді як дрони летіли з протилежного боку.

Читайте також

Новини дня 12 вересня: Росіяни вбили трьох співробітників Червоного Хреста і атакували дві групи ДСНС

Новини дня 10 вересня: Візит прокурора МКС, дозвіл бити ATACMS по росії та атака дронів по Москві

Новини дня 9 вересня: одруження в Дії, пожежа біля Чорнобилі, атака дронів

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь