Новини тижня: Візит Урсули фон дер Ляєн, заборона Telegram та ліквідація складу у Торопці

Політика

Наші західні партнери активізували допомогу Україні для проходження зими. Зокрема цьому був присвячений візит голови Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн до Києва 20 вересня. Верховна рада плідно попрацювала, проголосувавши серед іншого закони щодо змін до порядку проходження військової служби за контрактом для іноземців й осіб без громадянства та про реорганізацію митниці. Національний координаційний центр кібербезпеки України вирішив обмежити використання месенджера Telegram у державних органах, військових формуваннях та на об’єктах критичної інфраструктури. У Тверській області поки що росії буквально злетів у повітря склад ракет для комплексів «Іскандер», тактичних ракетних комплексів Точка-У,  з КАБами та артилерійськими боєприпаси, викликавши землетрус. А в Лівані масово здетонували пейджери у кишенях бойовиків Хезболли.

Агентство UA.News зібрало інформацію про важливі події 16-20 вересня.

Новини України

Національний координаційний центр кібербезпеки України ухвалив рішення обмежити використання месенджера Telegram у державних органах, військових формуваннях та на об’єктах критичної інфраструктури. Заборона діятиме стосовно використання месенджера на службових пристроях зазначених категорій громадян, і виняток становитимуть лише ті особи, для яких використання Telegram є частиною службових обов’язків.

Я завжди виступав і виступаю за свободу слова, але питання Telegram – це питання не свободи слова, це питання національної безпеки.

Кирило Буданов

Начальник Головного управління розвідки Міноборони України

19 вересня президент Володимир Зеленський підписав указ про зміни у складі Ставки верховного головнокомандувача. Зі складу було виведено колишнього голову МЗС Дмитра Кулебу та було введено:

  • віцепрем’єр-міністра з відновлення України – міністра розвитку громад і територій України Олексія Кулебу;
  • міністра закордонних справ України Андрія Сибігу;
  • міністра з питань стратегічних галузей промисловості України Германа Сметаніна.

19 вересня у Києві перебувала з візитом голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, яка привезла новину про надання Україні кредиту у розмірі 35 млрд євро у рамках зобов’язань G7.  Зеленський повідомив, що кошти спрямують на енергетику, бомбосховища, виробництво озброєнь вітчизняного виробництва та протиповітряну оборону. Урсула фон дер Ляєн підтвердила підтримку України у забезпеченні стабільного постачання енергії, попри російські атаки на критичну інфраструктуру.

Вона повідомила, що Єврокомісія наразі надсилає мобільні газові турбіни та сонячні батареї для допомоги Україні. Крім того, обговорювався фізичний захист електростанцій. Також висока гостя зазначила, що фактичне відкриття переговорів про вступ України до ЄС може початися з найважливішого кластера «фундаментальні сфери».

Наша мета зараз, за згоди країн-членів, відкрити переговори за кластером “Фундаментальні сфери” якнайшвидше. Він дуже важливий, а далі ми можемо рухатися з іншими кластерами також.

Урсула фон дер Ляєн

Голова Європейської комісії

Уряд звільнив Ростислава Карандєєва з посади першого заступника міністра культури та інформаційної політики та з посади першого заступника Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олександра Краснолуцького, а з посади заступника міністра в справах ветеранів Кушніра Максима. Одночасно стало відомо, що Сергія Сухомлина, якому 19 вересня достроково припинили повноваження міського голови Житомира, можуть призначити головою Держагентства з питань відновлення.

19 вересня Верховна Рада ухвалила постанову про перейменування 328 населених пунктів у рамках декомунізації та звільнила з посади заступниці голови Комітету нацбезпеки, оборони та розвідки нардепку Мар’яну Безуглу. Тепер Безугла стала членом Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва. 17 вересня ВР ухвалила за основу законопроєкт №12023 щодо змін до порядку проходження військової служби за контрактом для іноземців й осіб без громадянства та з другої спроби підтримала законопроєкт №11416д, який збільшує  податки на 58 млрд грн в цьому році та на 137 млрд у наступному. У цілому було схвалений законопроєкт №6490д Про реформу митниці.

Це є маяком МВФ, Світового банку та США. І всіх бізнес асоціацій. І громадськості. Але найголовніше це найкраще що можна було з нашого боку зробити для збільшення надходжень у Бюджет.

Ярослав Железняк

Народний депутат

Тиждень війни

Станом на ранок 20 вересня кількість знищених російських окупантів з моменту повномасштабного вторгнення складала вже майже  640 тисяч осіб. Також знищено майже дев’ять тисяч танків та 17 тисяч бойових броньованих машин.

Інститут вивчення війни (ISW) 19 вересня засвідчив розширення ЗСУ плацдарму і просування у Курській області росії. Геолокаційні кадри показують, що вони просунулися на схід від Краснооктябрьского (на південний захід від Коренєво). Росіяни, за даними ISW також мають незначні просування в регіоні – на схід уздовж двох лісистих районів на південний схід від Коренево, де відбувся механізований штурм, та на південь від Обуховки.

У Москві придумали нову страшилку відносно того, що відбувається у захоплених ЗСУ частинах Курської области. Наразі, за версією пропагандистки МЗС російської федерації Маши Захарової, українці «створюють концтабори» для росіян. Цікаво те, що кілька тижнів тому російські пропагандистські ЗМІ повідомили, що усіх, хто не евакуювався з Курської області, нова влада начебто зачинила у церквах, які потім підпалили. Захарова не пояснила, для кого створюються концтабори, якщо раніше російське ТВ вже поховало залишених у регіоні курчан…

В реальності кожного дня путінські війська скидають КАБи на населені пункти у Курській області, з яких місяць тому втекли російські солдати. Також продовжують росіяни порушувати міжнародні закони та норми. Зокрема, вони влучили у пансіонат для людей похилого віку у Сумах. У закладі проживала 221 людина. Відомо про одного загиблого та дев’ятьох поранених.

Цього тижня пройшла важлива операція, яка, на думку експертів, буде мати позитивний результата для України на фронті. Близько сотні українських дрони-камікадзе в ніч на 18 вересня вдарили по складу з ракетами та боєприпасами у Тверській області рф. В результаті нальоту у сховищі виникла пожежа, що охопила площу приблизно у 6 км. Вибухи від детонації були такої сили, що сейсмічні датчики зафіксували біля Торопця підземні поштовхи (землетруси) магнітудою до 2.8. Влада вирішила евакуювати мешканців Торопця.

Читайте більше за посиланням

Епічні вибухи на складах у Тверській області спровокували землетрус у росії

У ніч на 17 вересня в районі авіабази Енгельс у Саратовській області, росії пролунали вибухи, що, ймовірно, були викликані атакою українських дронів. За даними Defense Express, на цій базі могли перебувати стратегічні бомбардувальники Ту-95МС і Ту-160. Супутникові знімки, зроблені 15 вересня, показали наявність на аеродромі чотирьох бомбардувальників Ту-95МС і двух Ту-160, а також силуети літаків, зокрема Ан-12. У момент вибухів стратегічна авіація, ймовірно, залишалася на базі.

Гучні справи

Працівники СБУ в Чернівецькій області зібрали доказову базу та заочно повідомили про підозру губернатору Брянської області рф Олександру Богомазову. Його звинувачують у постачанні російським військовим зброї для вбивств українців. За даними слідства, губернатор рф із початку повномасштабного вторгнення постачав російським військам зброю, безпілотники, автомобілі, спецтехніку і спецобладнання для проведення так званої «сво» на сотні мільйонів російських рублів.

СБУ викрила керівний склад науково-дослідного та проєктного інституту у Києві, який спеціалізується на нафтовій промисловості, на співпраці з росією. Офіційно повідомляється, що серед заарештованих — голова правління, двоє керівників спеціалізованих відділів, головний інженер та інженер. ЗМІ повідомляють, що мова йде про Проєктний інституту «Укрнафтохімпроект», керівництво якого допомагає росії відновлювати НПЗ після атак наших дронів.

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) визнав суддю Зарічного суду міста Суми Миколу Шершака винним у хабарництві та засудив його до сімох років позбавлення волі. Шершак був затриманий у 2019 році після того, як виявилось, що він отримав хабар за непритягнення громадянина до відповідальності за керування автомобілем у нетверезому стані. НАБУ знайшло 1700 доларів у будинку судді та ще 300 доларів під час особистого огляду. Гроші були сховані в банці з-під зеленого горошку.

19 вересня у Галицькому районному суді Львова відбулося засідання щодо подовження міри запобіжного заходу для В’ячеслава Зінченка, 18-річного підозрюваного у вбивстві колишнього нардепа від ВО «Свобода» Ірини Фаріон. Під час засідання підозрюваний заявив, що його життя під загрозою, зазначивши, що небезпека може надходити від російських спецслужб і радикально налаштованих осіб. Він також уточнив, що перебуває не в СІЗО, а в іншому місці з метою безпеки, і попросив залишити його там. Суд залишив попереднє рішення без змін.

Також продовжили запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту на два місяці до 16 листопада народному депутату Миколі Тищенку. Він проходить по справі про напад на військовослужбовця. Адвокат старався допомогти клієнту, як міг  — він заявив, що підозра є необґрунтованою, а запобіжний захід може паралізувати роботу парламенту (!), адже бракуватиме голосів на якийсь важливий законопроєкт.

Світові новини

17 вересня у Брюсселі стартувала двостороння сесія Україна-ЄС щодо скринінгу відповідності законодавства нашої держави праву Євросоюзу. Фактично це вже переговори про прийняття нашої країни до ЄС. Триденна зустріч Європейської комісії та України була присвячена переговорному Розділу 23 «Судова влада та основоположні права». Зокрема, розглядали судову владу, антикорупційну політику та основоположні права.

Східна Європа увесь тиждень потерпала від повені, пік якої очикується днями. У Будапешті води Дунаю затопили набережну та підходять до будівлі угорського парламенту. Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що пік повені очікується у столиці ввечері 21 вересня і тому він не буде виступати у Європарламенті.

На підтопленому паводком півдні Польщі поліція зафіксувала вже 13 випадків мародерства. Місцеві мешканці стверджують, що зловмисників не просто відрізнити від правоохоронців.

Випадки таких крадіжок та грабунків розглядаються у пришвидшеному режимі. Мародерам загрожує шість місяців позбавлення волі.

Марек Боронь

Начальник поліції

Ізраїль розпочав активну спецоперацію по знищенню ліванського шиїтського ісламістського угрупування Хезболла. За даними телеканалу ABC у американській розвідці, готувалася ця операція щонайменше 15 років та стартовала з детонації пейджерів у кишенях членів Хезболли 17 вересня. Тоді вибухнули кілька тисяч пристроїв, які бойовики використовували для зв’язку між собою.

20 вересня операція продовжилася із удару по Бейруту, столиці Лівану. Ліванські ЗМІ повідомляють, що атака сталася в кварталі Дахія, який є бастіоном Хезболли. Згідно з ізраїльськими джерелами, метою операції був член вищого військового керівництва Хезболли Ібрагім Акіл, якого США розшукують за підозрою у причетності до підриву казарми морської піхоти США в Бейруті у 1983 році та інших злочинів. За нього призначено нагороду в 7 мільйонів доларів.

Читайте також

Вибухи пейджерів та рацій терористів «Хезболли»: якими можуть бути наслідки

Новини дня 19 вересня: Інститут у Києві працює на рф, парламент Угорщини йде під воду, село Пушкіно — в історію

Новини дня 17 вересня: ВР перезавантажила митницю, росіяни вбили рятувальника, повінь дійшла до Угорщини

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь