Офіс генпрокурора розслідує скандал з півсотнею прокурорів, яким за гроші зробили інвалідність

Політика

49 прокурорів Хмельниччини на чолі з обласним прокурором Олексієм Олійником виявилися клієнтами скандальної голови медико-соціальної експертної комісії Тетяни Крупи. Вона за хабар оформила їм інвалідність.

Про це повідомив журналіст та головний редактор видання «Цензор.Нет» Юрій Бутусов.

Він опублікував імена 49 прокурорів Хмельниччини які скористалися схемою оформлення фіктивної інвалідності та «роками отримували гроші з державного бюджету».

Бутусов вказує, що прокурори отримали щонайменше 54,1 мільйони гривень пенсії – деякі оформлювали інвалідність з 2016 року, деякі останнім часом. «З усього керівництва Хмельницької обласної прокуратури та її структурних підрозділів пенсію у Крупи не оформив тільки один прокурор – Олександр Гончар, керівник Кам’янець-Подільської окружної прокуратури», – написав він.

«Правоохоронні органи Хмельницької області знали про масштабну систему, яку створила «Слуга народу» Крупа, тому що були співучасниками корупційних схем», – вказав журналіст.Бутусов вказує на те, що більшість з тих хто приносив хабарі були жінки.

«Суть схеми в тому, що при наявності жінки-інваліда її чоловік оформлює собі догляд за інвалідом і таким чином автоматично виключається з числа придатних до мобілізації. І статистика ухилянтів приховується, бо нікому не кинеться в очі, що інвалідність оформлюють жінки».

Вивчаючи декларації хмельницьких правоохоронців журналіст побачив, що майже всі прокурори мали інвалідність.

«Майже всі прокурори Хмельницької області виявились… інвалідами 2-ї групи – згідно з рішенням головного лікаря МСЕК Тетяни Крупи. І багато років отримували та продовжують отримувати від держави пенсії за інвалідність – згідно з рішеннями начальника Пенсійного фонду Олександра Крупи».

Подружжя обласного прокурора Олексія Олійника отримало 2,5 мільйони гривень з Пенсійного фонду. Першим пенсію о 2017-му у віці 37 років оформив Олексій Олійник, тоді він, простий прокурор, отримав вперше 34 397 гривень.

А в 2023-му Олійник, прокурор області, отримав вже 251 260 гривень.

Аналогічну з чоловіком підвищену пенсію оформила і його дружина – прокурор прокуратури Хмельницької області до 2024-го року Олійник Ірина.

«Навіщо прокурорам інвалідність? Тут не в грошах справа – подивіться декларації цих 49, кожен прокурор області це дуже заможна людина, вони усі мають десятки гектарів землі, квартири, будинки, машини, за рівнем статків прокурори знаходяться в Україні на рівні еліти. Але згідно з законодавством про працю інваліді мають перевагу при працевлаштуванні і при переміщенні з посади на посаду, їх значно складніше звільнити.  Наявність дружини інваліда – додаткова підстава щоб не допустити переведення прокурора зі «своєї» області, де у нього усі знайомі, майно, потоки налагоджені, в якусь іншу, область, не таку зручну.  Тобто свідоцтва МСЕК від Тетяни Крупи захищали прокурорів та допомагали робити кар’єру у найзручніший спосіб», – підсумував Бутусов.

Офіс Генерального прокурора відреагував на повідомлення, пообіцявши провести розслідування.

«У зв’язку з поширенням інформації про отримання груп інвалідності 50 прокурорами Хмельницької обласної прокуратури Генеральний прокурор підписав наказ про проведення службового розслідування. Службове розслідування охоплюватиме перевірку не лише інформації, яка стосується вищезгаданої обласної прокуратури, а й інших органів прокуратури. Комісія з проведення службового розслідування вже розпочала збір інформації та документів для з’ясування цих обставин», – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що 4 жовтня стало відомо про викриття правоохоронцями керівниці Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи Тетяни Крупи та її сина – посадовця обласного управління Пенсійного фонду, які неймовірно збагатилися на ухилянтях. У матері з сином знайшли майже шість мільйонів доларів США готівкою у різних валютах.

Тетяна Василівна та Олександр займалися штампуванням довідок про інвалідність для чоловіків, які намагались  уникнути військової служби. Так і збагатились. А вже коли прийшли з обшуками, то жінка намагалася викинути через вікно дві сумки з пів мільйоном доларів, однак зробити їй це не вдалось.

⚡️⚡️⚡️Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь