Окупанти будують нові порти у Балтиці: для чого вони потрібні

Політика, Світ

росія розширює свої порти на Балтійському морі, щоб збільшити експорт сільськогосподарської продукції на 50% до 2030 року і знизити залежність від традиційних чорноморських маршрутів. Про це з посиланням на джерела пише Reuters.

За останні 18 місяців росія відкрила два великі порти у Фінській затоці, неподалік Санкт-Петербурга – «Висоцький» та «Лугапорт».

«Висоцький» відвантажив перше зерно у квітні 2023 року, а «Лугапорт» розпочав роботу у червні цього року. Його потужність, як очікується, досягне 7 млн тонн на початок 2025 року.

Нові порти зможуть перевалювати до 15 млн тонн експортної сільськогосподарської продукції на рік, включаючи зерно. Це становитиме чверть від прогнозованого обсягу експорту зерна з росії 60 млн  тонн на сезон 2024/25 року.

Крім того, приватна фірма планує збудувати в порту Приморський, найбільшому російському нафтоналивному порту на Балтиці, зерновий термінал потужністю до 5 млн тонн.рф розглядає нові ринки в Латинській Америці та Африці, щоб диверсифікувати свої традиційні ринки зерна у Північній Африці та на Близькому Сході.

За даними логістичної компанії «Русагротранс», «Висоцький» відправляв зерно до Алжиру, Бразилії, Куби, Малі, Мексики, Марокко, Нігерії та Тунісу.

Постачання з рф досі не стикалося із серйозними перебоями в Балтійському морі, де 96% берегової лінії належить членам НАТО, включаючи Фінляндію та Швецію. У Чорному морі, навпаки, зростає кількість інцидентів, які можуть призвести до скорочення світових постачань зерна.

Раніше Служба безпеки України затримала капітана вантажного судна під прапором однієї з країн Центральної Африки. Він вивозив з тимчасово окупованого Криму українське зерно.

У травні було вперше зафіксовано випадок вивезення українського зерна із окупованих територій до Венесуели. Судно Enisey повезло туди 27 тис. тонн мелітопольської пшениці.

Тим часом, російська федерація налагоджує експорт викраденого на тимчасово окупованих територіях українського зерна до Китаю.

⚡️⚡️⚡️Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь