Опитування показало, що українці стали менше вірити у швидку перспективу вступу в ЄС

Політика

Кількість українців, які вірять у швидкий вступ до Європейського Союзу, знизилася майже у 4,5 раза у порівнянні із 2022 роком. Тоді таких опитаних було понад 60%.

Про це свідчать результати опитування “Успіх чи ні? Як українці оцінюють реформування органів правопорядку та підтримку ЄС”, яке провела соціологічна група “Рейтинг”.

Як свідчить опитування, респонденти по-різному бачать термін, у який Україна стане членом ЄС.

За даними соціологів, 15% вважають, що це станеться у наступні один-два роки, але найпоширенішим терміном є до п’яти років – його обрали 28%.

Ще четверта частина респондентів вважає, що це станеться у наступні 5-10 років, а 12% опитаних схиляються до періоду від 10 до 20 років. Ще 14% вважають, що Україна ніколи не стане частиною ЄС.

Крім того, у динаміці зменшується кількість тих, хто вірить у швидкий вступ до ЄС. Водночас кількість тих, хто вважає, що членство у ЄС можливе протягом одного-двох років, знизилась з 66% у 2022 до 15% у 2024 році.

З твердженням, що Україна обов’язково повинна вступити до ЄС, погоджуються 43% опитаних, найбільше це мешканці Києва та Заходу та старші респонденти.

48% респондентів більше погоджуються з позицією, що Україна може і не вступити до ЄС, але має зміцнювати економічні зв’язки з ним, а 7% вважають, що Україні взагалі не треба інтегруватися у ЄС і ця думка є дещо поширенішою серед груп з нижчим доходом.

Від вступу до Європейського Союзу опитані респонденти найчастіше очікують боротьби з корупцією (41%), співробітництва у сфері безпеки та оборони (36%) та гарантій безпеки (35%).

Крім того, очікуваними залишаються економічне співробітництво (27%), фінансова підтримка (26%), реформування судової та правоохоронної системи (21%); дотримання прав та свобод, покращення економічної ситуації (по 19%).

Доступ до навчання та легального працевлаштування за кордоном очікують 15% та 12% відповідно, найменш очікуваним результатом є підвищення громадської активності – 2%

Як свідчить опитування, думки щодо зацікавленості ЄС у вступі України до нього розділилися: 48% вважають, що ЄС зацікавлений, а 50% мають протилежну думку.

Опитування проводилося з 24 по 29 вересня 2024 року на замовлення Консультативної місії ЄС в Україні методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера. Вибірка склала 2000 респондентів, а похибка становить 2,2%.

Раніше опитування показало, що у референдумі щодо вступу України до Європейського Союзу готовий взяти участь 81% українців, і 88% з них проголосували б «за». Проти – 8%.

Тим часом, нове опитування показало, що найпоширенішим джерелом надійної та перевіреної інформації про події в Україні стали канали в Telegram (47%). Водночас телемарафон втрачає популярність.

Нове опитування показало, що українці негативно ставляться до чотирьох з п’яти слабо розвинених країн БРІКС. Переважає негативне ставлення до Південно-Африканської республіки.

Ще одне опитування показало, що українці вважають найбільш актуальною підтримку Європейського Союзу у боротьбі з корупцією, справедливого правосуддя, допомогу деокупованим територіям, у розслідуванні воєнних злочинів.

Також нове опитування показало, що серед структур, які мають відношення до правоохоронного сектору, українці найбільше довіряють Нацгвардії України, Службі безпеки України та прикордонникам.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь