Озимий часник від А до Я: секрет щедрого врожаю від бабусі-городниці. Спосіб, який працює вже 50 років

Життя

Часник – одна з найкращих культур для посадки в морозну пору. Його коріння миттєво починає рости при контакті із землею, навіть за низьких температур та взимку.

Навесні, коли сніг починає танути, часник уже буде наповнений життєвою енергією та корисними речовинами.

Часник здатен протистояти грибкам, бур’янам та іншим несприятливим факторам. Ми рекомендуємо висаджувати саме озимий часник, оскільки він менш схильний до хвороб, займає ґрунт і підходить для будь-якого клімату. Найкращий тип ґрунту для часнику – це суглинистий, але навіть якщо вам не пощастило з таким ґрунтом, засмучуватися не варто. Правильна підготовка землі дозволить виростити великі голівки часнику.

Спочатку необхідно внести органічні добрива, наприклад, перепрілий компост. Це покращить структуру ґрунту, підвищить його проникність для кисню та родючість. Найкраще робити це під час розпушування. Рихлість та легкість ґрунту – запорука успіху.

Якщо ґрунт занадто важкий, ми рекомендуємо робити високі грядки з бортиками заввишки не менше 20 сантиметрів. У помірному кліматі варто переконатися, що до заморозків залишилося 4-6 тижнів. Стійке настання морозів визначається, коли середньодобова температура утримується близько -4 градусів або нижче. Таке тривале вікно важливе для часнику, оскільки він має встигнути розвинути кореневу систему і не почати рости до настання холодів.

Для висаджування потрібно зробити борозни глибиною 4 сантиметри і внести підживлення – 1-2 столові ложки на кожен рядок із десяти зубчиків. Ідеально підійде кісткове борошно. Якщо її важко знайти, можна використати комплексні добрива з співвідношенням 5 частин азоту, 10 частин калію та 10 частин фосфору. Таке співвідношення допоможе часнику успішно перезимувати і почати рости навесні

Залишити відповідь