Пенсії прокурорів та діти хабарників при владі: такого повороту у скандалі з Тетяною Крупою на Банковій не очікували

Політика

Цього тижня отримала розвиток історія про масову інвалідність прокурорів, їхні щедрі пенсії та корупційні зв’язки із центрами медико-соціальної експертизи (МСЕК). На неї публічно відреагував президент та призначив засідання РНБО.

Можливо, корупційний скандал виявився більш шокуючим для суспільства, ніж очікувалося. І влада тепер вирішує куди спрямувати увагу людей та що тепер робити з армією хабарників. Адже викриття спровокувало незручні запитання суспільства не лише до генпрокурора Андрія Костіна, але навіть до президента Володимира Зеленського. Люди не вірять, що корупцію таких масштабів могли не помічати на горі. Що найбільше обурило суспільство в останніх корупційних скандалах, і як відповідає на це влада – у матеріалі.

 

Що викрили ЗМІ

Історія з Тетяною Крупою та прокурорами-інвалідами у Хмельницькій області стала топовою і більшість ЗМІ поцікавилися, чи багато таких самих прокурорів з інвалідністю в інших областях.Так, головний редактор Цензор. нет Юрій Бутусов написав, що 164 вищих керівників обласних прокуратур оформили собі на додачу до зарплати високі пенсії, або по інвалідності, або по досягненню максимального віку. Така картина – практично у кожній області, а в деяких областях у керівництві суцільні пенсіонери у прокуратурі.
Центр протидії корупції (ЦПК) теж дійшов висновку, що нарахування виплат за інвалідність – це типова ситуація для багатьох областей. Зокрема, у Харківській та Сумській областях вся прокурорська верхівка отримує пенсії.

“Так як середній вік цих діячів складає 45 років, то скоріш за все це виплати саме за (фейкову?) інвалідність, а не вислугу років. Лише ці чотири десятки керівників прокуратур за минулий рік отримали понад 11 млн грн пенсій. А уявіть скільки таких колишніх? Чомусь здається, що всі вони отримали ці гроші без жодної затримки. Порівняйте це з тим, як військові з пораненнями місяцями не можуть отримати свої виплати. Часто – значно менші за прокурорські пенсії”, – йдеться у дописі ЦПК.

Антикорупційні експерти переконані, що це тільки верхівка айсбергу. Бо є ціла купа керівників різноманітних департаментів та відділів. А ще є судді, поліція, ДБР, серед яких теж поширене це явище.

Однак не тільки мільйонні статки очільників МСЕК та пенсійні виплати по мільйону гривень шокували громадськість. З’ясувалося, що підозрювані у корупції очільники МСЕК міцно сидять при владі на місцях та у Києві, завдяки статкам просувають своїх дітей до найвищих щаблів у керівництві держави.

Тобто, сім’я затриманої очільниці Хмельницької обласної МСЕК Тетяни Крупи, син якої очолює місцевий Пенсійний фонд, є цілком показовою.

Наприклад, син лікаря вінницької МСЕК Власюка, у якого знайшли 13 квартир і три Tesla, працює радником в Офісі президента, а інший — заступником голови Хмельницької ОДА.

Тобто отримані за видачу інвалідних довідок гроші – пішли на просування дітей вище по управлінській вертикалі.

Ще далі цю історію розкрутив блогер та волонтер Ігор Лаченков. Він нагадав, що у 2023 році проходив конкурс на директора Національного антикорупційного бюро України (НАБУ), в якому брав участь Віталій Власюк, один із згаданих синів лікаря МСЕК.

На співбесіді той заявив, що свої величезні статки заробив майнінгом криптовалюти. Проте навіть у декларації на кінець 2021 року Власюк занизив вартість своєї криптовалюти у 13 разів. Але підтвердити й ці статки не зміг.

“На щастя, він не виграв цей конкурс, але до того був заступником голови Київської ОВА, а нині — заступник голови Хмельницької ОДА. Цікавий момент: Віталій Власюк знайомий з Олексієм Кулебою, який, за його словами, підтримав його в намірі податися на конкурс очільника НАБУ та “побажав успіхів”. Кулеба на той час був головою Київської ОВА, потім понад рік працював заступником Єрмака, а нещодавно його призначили віце-прем’єр-міністром з відновлення України”, – вказав на деталі Лаченков та розмістив у соцмережі фрагмент відео із співбесіди Власюка.

У підсумку Лаченков написав: “Батько двох синів, лікар МСЕК, “заробив” значні статки на інвалідних довідках. Перший син, Владислав Власюк, працює радником в ОП і є секретарем робочої групи Єрмака з питань санкцій проти рф. Почав працювати в ОП після того, як керівником Офісу став Єрмак.

Другий син, Віталій Власюк, за рекомендацією тодішнього заступника керівника ОП Олексія Кулеби, намагався стати очільником НАБУ і нині обіймає посаду заступника голови Хмельницької ОДА. Цікава картина”.

Реакція соцмереж

Останні корупційні скандали викликали у користувачів соцмереж досить серйозні питання до влади взагалі: “Може Зеленський просто не знає, що за його спиною твориться, але якщо записати йому відеозвернення і все розповісти, він дізнається про всі ці безчинства, тупне ногою і покарає поганих бояр?”

Інші зауважують, що очільники МСЕК та їхні діти з успішною кар’єрою у вищих щаблях влади – “достойні суперники Індії по кастовій системі”.

Ще один дописувач обурився, нагадавши про значне підвищення податків в країні: “Тобто з мене держава стягує ПДФО та ЄСВ, для того, щоб прокурори мали мільйонні пенсії та зарплати?”

На відповідальності керівників правоохоронних відомств, які допустили розростання масштабної корупційної схеми наголосив Богдан Кротевич, начальник штабу бригади “Азов”: “На мою думку генеральний прокурор та директор ДБР мають з ганьбою піти у відставку. Безліч прокурорів- довбані корупціонери які обкрадають країну, як і ручні слідчі ДБР котрі хоронять справи за вказівками своїх хазяїв”.

 Офіційні заяви

Президент Володимир Зеленський не міг проігнорувати ганебну історію з мільйонними статками МСЕК та прокурорами-інвалідами.

У своєму відеозверненні до народу 20 жовтня він прямо заявив: “У тилу тут, в Україні, стаються речі, з якими жодних ворогів не треба. Це реально внутрішній ворог. Те, що відбувається з МСЕК – медико-соціальними експертними комісіями – та нахабством людей, зокрема прокурорів, які скористалися своїми зв’язками із МСЕК та пооформлювали собі фальшиві інвалідності”.

Зеленський публічно оголосив, що чекає від правоохоронців передусім СБУ, ДБР, Офісу генпрокурора, “відповідних швидких жорстких рішень” та скликав з цього приводу Раду національної безпеки та оборони.

Цього ж вечора, коли вийшло емоційне звернення президента, генпрокурор Андрій Костін дав ексклюзивне інтерв’ю проєкту “Факти тижня” у якому розповів про перші результати службової перевірки щодо інвалідності прокурорів. 

Він запевнив, що масштабне розслідування стосується не лише хмельницьких прокурорів, а всіх органів прокуратури — всіх рівнів, включно з Офісом генерального прокурора.

Також з’ясувалося, що на Хмельниччині інвалідність оформив 61 прокурор, а не 49, як повідомляли раніше медіа. Йдеться про Хмельницьку обласну прокуратуру та окружні прокуратури області. 80% з них — 50 осіб — отримали інвалідність до початку повномасштабного вторгнення. 

Костін по суті виступив, як очільник боротьби з корупцією у своєму ж відомстві та запевнив, що суспільство будуть інформувати про всі етапи та результати цієї перевірки. При цьому прямо не відповів, як він оцінює пояснення ексочільника Хмельницької прокуратури Олексія Олійника. Той заявив, що здобув інвалідність, бо отримав травму просто на робочому місці, вивчаючи матеріали кримінального провадження. Так само генпрокурор не пояснив подальшу долю Олійника, якого звільнили за власним бажанням, навіть не провівши розслідування.

Натомість Костін попередив своїх колег: всі прокурори, щодо яких є сумніви, мають добровільно пройти повторне обстеження, поки це не зроблено в рамках кримінальних проваджень.

“Дуже важливо встановити, за яких обставин вони отримали інвалідність, тому що частка таких співробітників у Хмельницькій області є дуже високою”, – визнав Костін.

Він також запевнив, що особисто ініціював створення робочої групи, до складу якої увійдуть міжнародні експерти. Які допоможуть комплексно оцінити ситуацію та розробити рішення для того, щоб унеможливити подібні зловживання в майбутньому.

Службові перевірки провело і Міністерство охорони здоровʼя. Як стало відомо з опублікованих документів, експерти скасували висновки про встановлення інвалідності 74 військовозобовʼязаним Хмельницьким МСЕК.

“Нині опрацьовано понад 18 779 тис. медико-експертних справ. У 3 146 справах рішення МСЕК було визнано сумнівними та призначено додаткову експертизу. Після чого експертні рішення у 74 справах були переглянуті і скасовані”, – йдеться у відповіді на запит Українських новин.

У 38 випадках ІІ група інвалідності скасована і встановлено ІІІ групу інвалідності. У 36 випадках групу інвалідності було знято.

Як надалі розвиватиметься це розслідування, чи дійде до справедливого суду і чи понесуть відповідальність хабарники у МСЕК, прокуратурі та антикорупційних органах, які закривали очі на незаконне збагачення – певної відповіді поки що немає. Система “сама себе” не розслідує і не покарає, і є дуже високі ризики, що викриті хабарники шукатимуть можливість прикрити розслідування та провалити суди. 

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь