Підсумки дня: На Курщині спіймали окупанта з Африки, Зеленський розповів про нову зустріч із Байденом

Політика

Україна продовжує оговтуватися від масованого удару російських терористів по енергетичній інфраструктурі 26 серпня. Однак і ніч 27-го виявилася неспокійною — противник випустив 91 засіб повітряного ураження. Президент України Володимир Зеленський півтори години спілкувався із журналістами, відповівши у тому числі на незручні питання, але залишивши у секреті наслідки удару росіян по Київській ГЕС. Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський під час Форуму керівників державних інституцій розповів про результати Курської операції. Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі доїхав до Курської АЕС та стандартно закликав сторони до стриманості.

Агентство UA.News зібрало інформацію про важливі події 27 серпня 2024 року.

 

Продовження рекордної атаки

У ніч на 27 серпня 2024 року радіотехнічними військами Повітряних Сил України виявлено та супроводжено 91 засіб повітряного нападу противника. Вночі окупанти завдали удару по Україні ракетами різних типів та ударними БпЛА:

  • 3-ма аеробалістичними ракетами Х-47М2 «Кинджал» (з літаків МіГ-31К із повітряного простору Ліпецької обл. – рф.);
  • балістичною ракетою «Іскандер-М» (із Криму);
  • крилатою ракетою «Іскандер-К» (із Воронезької обл. – рф.);
  • 5-ма крилатими ракетами Х-101 (з бомбардувальників Ту-95МС із повітряного простору Волгоградської обл. – рф.);
  • 81 ударним БпЛА типу «Shahed» (із Єйська та Курської обл. – рф.).

Внаслідок нічної атаки рф у вівторок загинули четверо людей. 16 українців отримали поранення. Київ другу ніч поспіль відбивався від комбінованої атаки російський загарбників. За даними голови Київської міської військової адміністрації Сергія Попка, було знищено навколо Києва близько 15 ударних дронів та кілька ракет.

Спочатку повітряна тривога була пов’язана із атакою ворожих дронів, попередньо типу Shahed. Безпілотники заходили на місто хвилями та з різних напрямків. Близько третьої ночі противник підняв у повітря кілька бортів МіГ-31К, які випустили ракети «Кинджал» через Київщину в напрямку західних областей України. Приблизно одночасно злетіли кілька ворожих стратегічних бомбардувальників Ту-95МС. Попередньо, крилаті ракети Х-101 з цих бортів атакували Київ близько 5-ї ранку.

Сергій Попко

Голова Київської міської військової адміністрації

В ніч на 27 серпня російські загарбники атакували Запоріжжя Shahed. Внаслідок обстрілу загинули дві людини, ще чотири дістали поранення. За попередніми даними, росіяни завдали по території Запоріжжя та Запорізького району сім ударів безпілотниками.

Однією з підступних атак ворога проти цивільних став удар увечері 26 серпня по готелю у місті Кривий Ріг Дніпропетровської області. Тут загинули дві людини, п’ятеро дістали поранень, ще двоє вважаються зниклими безвісти. 28 серпня у Кривому Розі оголошено день жалоби за загиблими.

Одна людина загинула у результаті ворожого обстрілу Дніпропетровщини під час удару міста Марганець. Під обстріл потрапив гаражний кооператив. З-під конструкцій зруйнованого гаражного боксу фахівці ДСНС дістали тіло загиблого літнього чоловіка.

Курська операція

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський під час форуму «Україна 2024. Незалежність»  розповів про результати Курської операції. З початку операції у Курській області росії бійці ЗСУ взяли у полон 594 ворожих солдатів. На момент заяви генерала ми контролювали понад 100 населених пунктів, або 1294 кв км.

На даний момент ми можемо констатувати, що близько 30 тисяч військовослужбовців рф вже перекинули на Курський напрямок, і ця цифра зростає. Подальші дії наших військ на цьому напрямку безпосередньо залежатимуть від розвитку оперативної обстановки.

Олександр Сирський

Головнокомандувач ЗСУ

На російських телеграм-каналах з’явилася інформація, що ЗСУ прориваються до траси Е-38 у Курській області. Вибрана тактика обходу Корєнєво зі сходу та заходу, підтягуючи інженерну техніку для подолання водних перешкод.

Також панікуючі росіяни стверджують, що ЗСУ начебто прориваються у Бєлгородську область на КПП «Шебекіно». Але це не точно…

225-й окремий штурмовий батальйон проінформував про поповнення обмінного фонду. Наші захисники взяли у полон чергового кадирівця, а також іноземця з наразі невідомої африканської країни. Іноземець – командир гранатометного розрахунку росіян.

Надійшло підтвердження взяття ЗСУ Казачої Локні у Курській області.

Тим часом ФСБ порушила справи проти ще двох журналістів, які знімали репортажі у Суджі, яка перебуває під контролем ЗСУ.  Йдеться про кореспондента Deutsche Welle Ніка Конноллі та журналістки телеканалу «1+1» Наталії Нагорної. Обох звинуватили в незаконному перетині кордону росії. Усього з 19 серпня фігурантами кримінальних справ через репортажі із Суджі стали вже семеро журналістів.

Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі відвідав Курську АЕС у ще незахопленій ЗСУ частині однойменної області. Він закликав сторони до стриманості під час боїв біля неї, бо станція збудована дуже незахищеною.

Ми близькі до ризику ядерної аварії через бої поруч зі станцією. Якщо буде якийсь зовнішній вплив на активну частину, коли там знаходиться паливо, то наслідки будуть дуже серйозними. Я не говорю, що відбудеться другий Чорнобиль, я говорю, що наслідки будуть дуже серйозними.

Рафаель Маріано Гроссі

Гендиректор МАГАТЕ

Наразі на Курській АЕС діє третій енергоблок, четвертий з 25 серпня перебуває у профілактичному ремонті. При цьому обидва енергоблоки оснащені радянськими реакторами РБМК-1000 — аварія на реакторі цього типу спричинила Чорнобильську катастрофу.

Цитати Зеленського

Під час форуму «Україна 2024. Незалежність» президент України Володимир Зеленський провів брифінг для українських та іноземних журналістів. Спілкування затягнулася на 1,5 години.

Основні цитати президента України:

  • «Я готуюсь до нашої зустрічі із Байденом у вересні, дай Боже, що я дозволю собі бути на Генасамблеї ООН. Дуже багато речей залежать від США»
  • «Не пов’язані абсолютно речі – Курська операція і зустріч у Катарі. Курська операція не пов’язана з жодним з пунктів Формули миру. Чи пов’язана Курська операція із другим Самітом миру? Так, бо Курська операція є одним із пунктів плану перемоги України».
  • «Енергетика дуже важлива, але важливо закінчити війну. Курська операція – один з етапів цього процесу».
  • «Що стосується добровольчого повітряного флоту F-16, я вважаю, що це чудова ідея. Звісно, ми порушували її з партнерами, конгресмени з нами на одному боці. Звісно, це рішення США. Виключно їхнє. Продовжуватимемо працювати над цим».
  • «З путіним не те що компроміси, з путіним в принципі діалог на сьогодні… порожній, беззмістовний. Бо він не хоче закінчення війни дипломатично. Він наче готовий дипломатично, але віддати йому 30% нашої землі? Мені здається, підігравати йому в цьому не можна».
  • «Вони завжди залякують. Частиною цієї залякувальної програми є погрози ядерною зброєю. Вірити в це чи не вірити? Використання ядерної зброї навряд чи підтримає весь світ. І, гадаю, буде дуже швидка відповідь усього світу. Або ми з вами нічого не розуміємо у світовій безпеці, якщо комусь дозволено застосувати – або навіть думати про застосування – ядерної зброї».
  • «Договору з росією на продовження транзиту газу через Україну не буде, на цьому поставлено крапку. Але транзит може продовжуватися, якщо буде запит від компаній із ЄС».
  • «Було прийнято рішення, для мене було дуже важливим, щоб передусім сім’ї наших героїчних військових, які в полоні, родини полонених, щоб вони розуміли, що відбувається. Бо є складнощі з поверненням азовців, різні причини. Напевно треба, щоб родини знали всі ці виклики і складнощі, і саме тому я попросив спочатку, а потім ми затвердили на Ставці – є відповідний формат роботи з родинами і робота щодо узгодження списків не тільки з ГУР, а ГУР тепер разом з СБУ, разом з Лубінцем і з зовнішньою розвідкою. Вони погоджують ці списки, вони ставлять один одному ті питання, які родини або їх представники ставлять ці питання публічно, і повинні отримати відповіді».
  • «Не дуже люблю енергопіар. Не дуже підтримую, коли ворог знає, яких пошкоджень він завдав».
  • «Я вважаю, що не вистачить сил Міністерству закордонних справ не втратити 7,5 млн українців. Це дуже складна місія для міністерства. І я не про конкретну людину, зокрема, Дмитра Кулебу, а про інституційну спроможність. Нам треба повернути доросле населення в Україну. Але без примусу, щоб вони самі цього хотіли».

Під кінець 27 серпня стало відомо, що Єнс Столтенберг скликає засідання ради НАТО-Україна на прохання Києва. У свою чергу заступник голови МЗС росії Сергій Рябков видав чергову погрозу на адресу Вашингтону. Він зазначив, що наслідки для США від причетності до нападу на Курську область будуть набагато важчими, ніж були до цього.

Читайте також

Підсумки дня 26 серпня: Україна пережила наймасованішу повітряну атаку, у росії горить найбільший НПЗ

Підсумки тижня: У Київ приїхав миротворець з Індії, ЗСУ влаштували рекордні пожежі у росії

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь