Підсумки тижня: У НАТО новий генсек, у росії палають НПЗ, в Україні піймали чиновницю з $6 млн

Політика

На цьому тижні колишній прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте офіційно став новим генеральним секретарем НАТО і вже у цій якості прибув до України зі словами підтримки. Російські окупанти опинилися за кілька кілометрів до Покровська. 1 жовтня Ізраїль пережив рекордну повітряну атаку з боку Ірану, що повинно було стати руйнівною відповіддю на ліквідацію лідера «Хезболли» Хасана Насралли. Система «Залізний купол» майже впоралася з викликом, але верховний лідер Ірану 4 жовтня публічно видав нові погрози на адресу Ізраїлю.

Агентство UA.News зібрало інформацію про важливі події 30 вересня — 4 жовтня 2024 року.

Новини України

3 жовтня перший візит у якості генсека НАТО Марк Рютте здійснив до України, де зазначив, що ми знаходимося доволі близько до вступу в Альянс.

Це було важливо для мене – приїхати в Україну на початку мандату, щоб абсолютно чітко показати і вам, народу Україну, і усім, хто спостерігає, що НАТО продовжує підтримувати Україну. Я вважаю своїм пріоритетом і привілеєм як генсека НАТО посилити цю підтримку і забезпечити, що Україна візьме гору.

Марк Рютте

Генеральний секретар НАТО

Комітет Ради з питань фінансів, податкової та митної політики підтримав законопроєкт №11416-д про збільшення податків до другого читання. Законопроєкт передбачає:

  • збільшення військового збору з 1,5% до 5%;
  • впровадження військового збору для ФОПів;
  • 50% податок на надприбуток банків;
  • збільшення мінімального податкового зобовʼязання для земель;
  • 25% податку на прибуток для фінкомпаній;
  • звільнення кешбеку від оподаткування;
  • перехід на помісячну звітність по ПДФО
  • збільшення ренти на видобуток щебеню.

Український інститут національної пам’яті звернувся до Кабінету міністрів з проханням виділити принаймні один мільйон гривень для проведення робіт з ексгумації жертв Волинської трагедії. Ці кошти необхідні для реалізації окремої програми пошукових робіт, яка також передбачає допомогу польським громадянам у разі їхніх звернень.

В Україна розпочинається епідсезон грипу. За прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров’я, цього року в Україні циркулюватимуть два види грипу: типу «А» і типу «В». Обидва штами є однаково небезпечними та можуть викликати ускладнення, особливо у людей похилого віку та тих, хто має супутні захворювання.

На цьому тижні Державна податкова служба України здійснила перший міжнародний автоматичний обмін інформацією про фінансові рахунки нерезидентів із податковими органами інших країн, а також отримала дані про рахунки українських податкових резидентів від закордонних партнерів.

Ліквідація окупантів

Станом на ранок 4 жовтня Генштаб ЗСУ повідомляв про 657 940 ліквідованих російських терористів з момента повномасштабного вторгнення в Україну.

В Енергодарі підірвали автомобіль колаборанта та воєнного злочинця Короткого Андрія Юрійовича, який після окупації обіймав посаду так званого «начальника фізичної охорони» окупованої ЗАЕС. Наші правоохоронці зібрали інформацію про репресій українців, до яких причетний Короткий. Окрім цього він постійно організовував заходи, спрямовані на підтримку російської окупаційної армії.

3 жовтня Генштаб повідомив про ураження російської радіолокаційної станції «Небо-М», яку накрити досить складно. Але це вдалося підрозділу ракетних військ ЗСУ за допомогою балістичним ракетам ATACAMS. За даними військових, знищення РЛС суттєво знижує здатність армії рф виявляти, відстежувати і перехоплювати аеродинамічні та балістичні цілі українців.

4 жовтня на росії палали одразу дві нафтобази у Воронезькій та Пермській областях. Українські дрони атакували нафтобазу «Аннанафтопродукт» у Воронезькій області росії у селищі міського типу Анна, внаслідок чого постраждали 20 резервуарів з паливом.

Генеральний штаб ЗСУ підтвердив, що пожежа на російській базі паливно-мастильних матеріалів у Воронезькій області 4 жовтня стала наслідком удару українських військових. Завдання виконали військові Служби безпеки України у взаємодії з іншими підрозділами Сил оборони України. Перед цим губернатор Воронезької області Олександр Гусєв повідомив про атаку українських дронів, унаслідок якої в регіоні загорілася нафтобаза. За його словами, загорілася порожня цистерна, постраждалих не було.

Уночі 3 жовтня дрони СБУ та ССО атакували військовий аеродром «Борісоглєбськ» у Воронезькій області росії. Там розташовані склади з КАБами, стоянки літаків СУ-35 і СУ-34 та місця зберігання пального. Летовище розташоване у Воронезькій області, і саме звідти злітають ворожі літаки, які завдають авіаударів по прифронтових містах і селах. Супутниковий моніторинг зафіксував чотири осередки пожеж.

Ситуація на фронті

Начальник Покровської міської військової адміністрації Сергій Добряк 4 жовтня повідомив про складну ситуацію в місті. Російська армія перебуває всього за сім кілометрів від околиць, а 80% критичної інфраструктури вже пошкоджено. Незважаючи на це, у Покровську залишаються 13 тисяч людей, серед яких 94 дитини.

На думку розвідувального центру Сил оборони Естонії, українські сили можуть бути змушені залишити Покровськ у Донецькій області до кінця року.

У напрямку міста Покровська, яке є центром атак, рф за останній тиждень просунулася десь на один-два кілометри, а відстань до околиць Покровська, наскільки нам відомо, становить близько п’яти-семи кілометрів.

Янек Кессельманн

Заступник командувача розвідувального центру Сил оборони Естонії

За даними Генштабу ЗСУ, станом на вечір 4 жовтня за добу було 79 бойових зіткнень з окупантами. Найгарячіше зараз на Курахівському, Куп’янському та Покровському напрямках. У цей день по території Курської області рф російські окупанти завдали десять авіаційних ударів, скинувши 20 керованих авіабомб. Напередодні місцеві телеграм-каналі облетіло відео удару по КАБАми по Курчатову у Курській області рф.

Гучні справи

4 жовтня стало відомо про викриття правоохоронцями керівниці обласного центру медико-соціальної експертизи та її сина – посадовця обласного управління Пенсійного фонду, які неймовірно збагатилися на ухилянтях. У матері з сином знайшли майже шість мільйонів доларів США готівкою у різних валютах.

За даними у соцмережах, викрита на незаконному збагаченні голова Хмельницького обласного центру МСЕК –Тетяна Крупа. Вона також є депутатом Хмельницької обласної ради від політичної партії «Слуга народу». У 2015 році вона балотувалася до Хмельницької обласної ради від «Блоку Петра Порошенка».

В робочому кабінеті керівниці МСЕК виявили 100 тисяч доларів США, а також низку підроблених медичних документів, списки “ухилянтів” із прізвищами та фіктивними діагнозами.

Також у Харкові правоохоронці викрили організовану злочинну групу, яка займалася видачею фальшивих довідок про інвалідність військовозобов’язаним чоловікам. Очільником цієї схеми став голова однієї з медико-соціальних експертних комісій Харкова, який спільно з 12 спільниками, серед яких були підлеглі, медики та посередники, за гроші надавав чоловікам фіктивні документи для уникнення мобілізації.

НАБУ і САП завершили розслідування у кримінальному провадженні щодо масштабної оборудки на АТ «Одеський припортовий завод», яка заподіяла державі мільйонні збитки. За даними слідства, народний депутат України VIII скликання організував схему, за якою Одеський припортовий завод продавав мінеральні добрива наперед визначеній компанії за цінами, нижчими від ринкових. Товар надалі перепродавали іноземним компаніям за конкурентними цінами. Однак фізично постачання сировини забезпечував саме ОПЗ. Схема діяла впродовж березня-грудня 2015 року, унаслідок чого ОПЗ зазнав понад 94 млн грн збитків. У березні 2020 року про підозру повідомили чотирьом учасникам схеми (посади вказані на момент вчинення злочину):

  • довіреній особі екснардепа — ч. 5 ст. 27,  ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 КК України;
  • заступнику директора АТ «Одеський припортовий завод» — ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 КК України;
  • начальнику відділу АТ «Одеський припортовий завод» — ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 КК України;
  • власнику компанії-нерезидента-учасниці корупційної схеми — ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 КК України.

Через тиждень після затримання під час отримання хабара «Енергоатом» вирішив звільнити директора з контрольно-ревізійної роботи Олександра Скопича.

Враховуючи суспільний резонанс та порушення ним вимог компанії у сфері боротьби із корупцією, 30 вересня 2024 р. наказом в.о. голови правління АТ “НАЕК “Енергоатом” Петра Котіна цього посадовця звільнено із займаної посади.

Пресслужба АТ НАЕК “Енергоатом”

Заява

Відплата по-ізраїльські

Армія оборони Ізраїлю продовжує наземну операцію у Лівані, а також проводить бомбардування позицій ісламістів у цій країні та по сусідству у Сирії. Уранці 3 жовтня Ізраїль завдав авіаудару по центру Бейрута, в результаті чого загинуло щонайменше шестеро людей, семеро дістали поранення. Три ракети влучили в південне передмістя Дахія, де минулого тижня було вбито ватажка Хезболли Хасана Насраллу, повідомили ліванські силовики.

Як пише Bild, вночі 3 жовстня на єдиній російській авіабазі у Сирії пролунала серія сильних вибухів. Імовірно, Ізраїль таким чином знищив партію зброї, яку збиралися доставити з Ірану терористам «Хезболли» через російську базу. Російська ППО намагаласязбити ізраїльські ракети, але невдало.

Вночі 4 жовтня ізраїльська армія завдала потужних ударів по Бейруту з метою вбити ймовірного наступника глави «Хезболли» Хашема Сафі ад-Діна. Згідно даним ізраїльскої розвідки, під час атаки родич попереднього глави «Хезболли» Насралли перебував у бункері глибоко під землею на нараді з іншими високопоставленими командирами терористичного угруповання. Його доля на момент підготовки матеріала була невідомою.

1 жовтня Ізраїль пережив так звану ніч розплати за ліквідацію Насралли. З території Ірану по єврейським містам та поселенням було запущено майже 200 балістичних ракет. Це стало  найбільшим за всю історію прямим нападом Тегерану на свого «заклятого ворога». Ізраїль пообіцяв відповідну реакцію.

З приводу того, що відбувається, 4 жовтня виступив Верховний лідер Ірану Алі Хаменеї, який не робив публічних заяв з 2020 року.  Він зазначив, що ліквідований Насралла був флагманом опору і хоробрим захисником пригноблених, а удари по Ізраїлю — це без малого послуга всьому людству. Звісно, він пригрозив новими ударами по «сіоністському режиму».

Блискуча відповідь наших збройних сил пару ночей тому була повністю законною і легітимною. Ізраїль ніколи не переможе ХАМАС і Хезболу… Народ Палестини має право — перед обличчям ворога, який захопив їхню землю, їхні домівки, їхні ферми і впливає на їхнє життя — постояти за себе

Алі Хаменеї

Верховний лідер Ірану

Читайте також

Новини дня 3 жовтня: Візит Рютте, удари по авіабазах росіян у Воронезькій області та у Сирії

Новини дня 1 жовтня: Свято захисників України, удар росіян по Херсону та Запоріжжю, удар Ірану по Ізраїлю

Новини дня 30 вересня: Візит до Угорщини, перший сніг, зміна генсека НАТО

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь