Пляцок Королівський🥞Рецепт зі старого записника — красива і смачна випічка.
Пляцок Королівський🥞Рецепт зі старого записника — красива і смачна випічка.
Пляцок Королівський🥞Рецепт зі старого записника — красива і смачна випічка.
Інгредієнти для форми 22х35 см:
Тісто:
– 8 жовтків
– 4 ст. л. цукру
– 350 г масла
– 6 ст. л. сметани
– 70 г дріжджів
– 700-750 г борошна
– дрібка солі
– ванілін
Приготування:
1. Дріжджі змішати з цукром, додати сметану та жовтки, добре перемішати.
2. Додати сіль, ванілін і половину борошна, ретельно вимішати. Потім додати м’яке масло (не розтоплене), знову перемішати та додати решту борошна. Змішати до однорідності.
3. Накрити тісто плівкою і залишити на 30 хвилин у теплому місці.
Макова маса:
– 300 г сухого маку
– 100 г цукру
– 5 ст. л. збитих білків
– 1 ст. л. манки
1. Залити мак водою, довести до кипіння і злити воду. Повторити процедуру двічі, щоб уникнути гіркоти.
2. Варити мак 30 хвилин, злити воду, перебити блендером, додати манку, цукор і збиті білки.
Горіхова маса:
– 8 білків
– 100 г цукру
– 2 ст. л. какао
– 1 ст. л. кукурудзяного крохмалю
– 200 г подрібнених горіхів
1. Білки збити до м’яких піків, відібрати 5 ст. л. для макової маси.
2. Додати цукор, ще трохи збити, потім додати какао, крохмаль та подрібнені горіхи, обережно перемішати.
Варення:
– 300 г густого яблучного варення (або 0,5 л банки)
– 2 ст. л. сухарів або манки
– 1 ч. л. крохмалю
1. Змішати варення з сухарями/манкою і крохмалем для кращої консистенції.
Збірка пляцка:
1. Тісто розділити на 4 частини. Перший шар зробити трохи більшим.
2. Розкачати більший шматок, викласти у форму і зверху макову масу.
3. Накрити другим шаром тіста, легко проколоти його вилкою і викласти варення.
4. Знову покрити шаром тіста, проколоти та додати горіхову масу.
5. Накрити останнім пластом, проколоти вилкою, накрити плівкою і залишити в теплому місці на 1,5 години для підходу.
6. Випікати при 170°C 45 хвилин. Якщо верх почне підгорати, прикрити пергаментом.
7. Охолоджений пляцок прикрасити шоколадом або присипати цукровою пудрою.